lauantai 4. helmikuuta 2017

Lifestyle lauantai - Miten sokerilakko menikään??

Lupasin tammikuun alussa että pidän sokerittoman kuukauden eli en syö karkkia, suklaata yms. enkä keksiä tai pullaa. Pidän myös muun ruokailun järkevänä ja noudatan Fodmap-ruokavaliota tarkemmin, sehän lipsui aika lahjakkaasti tuossa joulun tienoilla ;D

IBS Ärtyneen suolen oireyhtymä

Ensimmäinen viikko pyörähti alussa hyvin käyntiin. Mahakipujen kourissa oikeastaan, yhtään jos erehdyt syömään ruokavalion ohi niin tiedät sen tehneesi :/ Siinä menee aikansa että turvotus ja mahakipu menevät ohi. 
Toinenkin viikko meni mahakivuissa. Timmikuuta luvatessani, sanoin että jos joku tarjoaa esim. kylässä niin syön. Niin siinä kävi että näin vanhaa ystävääni yli 10 vuoden jälkeen. Hän tarjosi kahvia ja meille aamulla leipomiaan mutakakkumuffinsseja. Sanoin toki olevani sokerittomalla mutta minusta on epäkohteliasta kieltäytyä. En myöskään jaksa aina selitellä miksi en voi syödä sitä ja sitä...
Muffinssi ja kahvi olivat hyviä mutta ei niistä mitään himoa tullut. Minähän en juo enää kahvia, kotona juon vaan aamu- ja iltapäiväteen. Toisen viikon edetessä maha ei alkanut helpottaa. Rupesi jo vähän v*tuttamaan kun tuntuu että nyt kun syöt oikein, mahaan vaan koskee. Samaan aikaan mulla saattoi olla kova nälkä mutta turvonnut ja kivulias maha estävät syömästä.

Joskus tuntuu että tämä on yhtä oravanpyörää. Aloin laskemaan että mulla on koskenut kaksi viikkoa joka päivä mahaan. Vaikka syön Fodmap ruokavalion mukaan. Jossain vaiheessa jopa Lidlin luomukaurasydämet aiheuttivat oireita vaikka ennen ovat olleet niitä harvoja leipiä joita voin ongelmitta syödä.

Karkkia ei tehnyt mieli enkä langennut näihin...Lindtin suklaarasiat olivat myös alessa ja vaikka niitä meinasin ostaa, jätin kuitenkin välistä. Mulla nimittäin on joululta vielä pari isoa konvehtirasiaa! Vaikka lankesin mutakakkumuffinssiin, ei tullut mieleenkään että nyt repsahdin ja kaikki meni läskiksi. 

IBS Ärtyneen suolen oireyhtymä

Kuun puolessavälin maha alkoi helpottaa ja kivut hävisivät. Olo oli slimmimpi ja kaikinpuolin parempi. Vaatteet eivät purista ja on kivempi olla. Katoin vieraalle keksejä ja joulusuklaata mutta en itse ottanut mitään. Kotona on suklaata ja herkkuja mutta kun on timmikuu, niihin ei langeta ;) Aamulypsyssä puhuttiin siitä miten puolessavälin kuuta lupaukset alkavat unohtua. On luvattu liikaa tai huomataan ettei lupauksia saada pidettyä. Palataan vanhoihin tapoihin. Mulla ei ollut aikomustakaan luovuttaa! 

Timmikuu näkyi kyllä kaikkialla. Lehtien otsikot kiljuvat laihdutusta ja siinä onnistumista. Kaupat mainostavat ja tuovat markkinoilla parempia valintoja. Itse olenkin heikko ostamaan erilaisia patukoita, erityisen ilahtunut olin Ehrmannin protskuvanukkaista. Kaikesta ei tarvitse kieltäytyä, voi valita sen paremman vaihtoehdon. En normaalistikaan syö sokerijogurtteja vaan Skyriä, rahkaa tai makurahkoja. Skyristä tuli hyvä Cookie´s Cream versio, tykkään myös Mansikkajuustokakusta jota olen vain Lidlissä nähnyt.

Fodmap ruokavalio

Muuten noudatin ihan tavallista ruokavaliota. Riisikakkuja äpöstän, tykkään näistä BIGin kakkusista. Syön niitä joka ilta iltapalalla. Yritän pitää ruokarytmin säännöllisenä ja koska yleensä olen aika nälkäinen, syön kuusi kertaa päivässä. Aamupala ja päivällinen ovat isot, lämpimät ateriat, muut välipaloja. 
Jos ruokailusta venyy liian pitkä aika, mulla laskee verensokerit ja makenhimo iskee. Ärsytti kun puoliso söi joulukarkkeja vieressä. Mutta en sortunut! Kaupassa iski himo turkinpippureihin vaikka harvemmin ostan tulisia karkkeja. 

riisikakut

Laitan aina ihan normaalia kotiruokaa. Tässä on gluteenitonta kanapastaa, aina salaattia kylkeen. Pari litraa vettä päivässä. Jos leipää on syötävä, ostan näitä Fodmap-leipiä tai syön juurikin riisikakkuja tai hapankorppuja/spelttinäkkäriä. Mutta välillä vaan tuntui että näistäkin tuli oireita, tässä leivässähän on ruista. Joskus mahallani on hyviä aikoja, silloin kestän normaalia ruokaa. Joskus taas huonompia ja silloin pitää olla tarkkana.

gluteeniton pasta

Fazer vatsaystävällinen leipä

Mielestäni Timmikuu meni hyvin. Kun jotain päätän, sen pidän. Nyt voin avata hyvällä omallatunnolla joulusta jääneen Aladdin konvehtirasian :) päätin kuitenkin että jatkan samalla linjalla ja yritän entisestään vähentää sokerin syöntiä. Myös karkkipäivät voi pitää järkevinä eikä ahmia hirmuista määrää :D

Teitkö sinä uuden vuoden lupauksia? Miten ne pitivät?

26 kommenttia:

  1. Aloitin jo joulukuun alussa projektin saada elintapoja hieman taas suunnattua terveellisimmille urille ja siinä joulustakin huolimatta olen melkoisen hyvin onnistunut. Sallin itselleni herkuttelujakin, mutta olen nyt pyrkinyt pysähtymään ja miettimään haluanko jonkun pulla- tai kakkupalan oikeasti vai otanko vain muodon vuoksi - tällä taktiikalla töissä olen herkut jättänyt oikeastaan kokonaan välistä, koska olen todennut ettei se herkku sitten kuitenkaan loppujen lopuksi niin paljoa houkuta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en käy enää kahvilassa kahvilla työpäivän aikana. Ei tule houkutuksia ihaniin leivonnaisiin tai tuoreisiin sämpylöihin ;) Projektisi kuulostaa tosi hyvältä, tsemppiä!

      Poista
  2. Tuli tehtyä lupauksia. Niitä samoja mitä oikeastaan joka vuosi. Oli tarkoitus olla tammikuu ihan kokonaan karkitta, joka ei onnistunut sinne päinkään :D Skyrin mansikkajuustokakusta en ole kuullutkaan. Löysin Skyriltä kookosrahkan ja se on kyllä tosi hyvää ^_^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mansikkajuustokakku Skyriä olen nähnyt vain Lidlissä ;) Skyrit on muutenkin hyviä ja vähän sellaisia herkun korvaajia.

      Poista
  3. Kiitos kun muistutit riisikakuista! Välillä oon syöny vaaleaa leipää ja kyllähän sen huomaa olossa. Pasta on kans paha tavallisena. Pitää kuitenkin tehdä päivittäin 5 hengen perheessä tavallista ruokaa.
    Olen sallinut itselleni vähän herkkujakin, mutta mitään älyttömiä mättöjä ei oo tullu syötyä. Painoa vois tippua vielä viisi kiloa niin olis tyytyväinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoja tavoitteita mullakin! Mä korvaan pastan gluteenittomalla joka on kyllä paljon kalliimpaa. Tavan ruokaa teen kahdelle ihmiselle, käytän aika paljon riisiä kun se ei turvota. En kuitenkaan ole ehdoton enkä liian tiukka :)

      Poista
  4. Mä en edelleenkään lupaa mitään =D

    VastaaPoista
  5. Hei wau, sulla on kyllä mennyt tosi hyvin tää kuukausi! Saat olla ylpeä :) Mä en jaksa ottaa stressiä syömisistä, kun on niin paljon muitakin murheita. Toki vähän pitäisi skarpata sen kanssa, että söisi vähän tasaisemmilla väleillä eikä antaisi aamupalojen unohtua... Mutta stressiä en siitäkään meinaa hankkia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla lipsuu joskus, eilenkin taisi tulla liian pitkät välit ja sen huomaa...mutta pääosin olen sellainen eväiden mukana kantaja ettei tule nälkä päivällä :)

      Poista
  6. Hienoa että onnistuit timmikuussasi.:) Harmittaa tuon kivulias vatsasi, varmasti ikävä vaiva. Itse kun voin syödämelkein mitä vain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Se on ärsyttävä ja hankala farkkujen kanssa. Mutta sen kanssa on vaan elettävä :)

      Poista
  7. Skyrin Cookies n cream on kyllä ihan tajuttoman hyvää. Maistoin sitä messuilla ja sitten olikin mentävä ostamaan kotiinkin niitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bongasin uusia Skyrejä; lakritsia ja Päärynä-vaniljaa! Vielä odottavat jääkaapissa :)

      Poista
  8. Muistaakseni sinulla todettiin heliko-bakteeri ja söit siihen kuurin? Kyseinen häätökuuri on todella raju ja tuhoaa hyvät bakteerit suolistosta melkein kokonaan. Minulle lääkäri sanoi, että vahvoja maitohappobakteereja on syötävä vähintään puoli vuotta-vuosi kuurista! Oireistasi vaan tuli siis mieleeni, syötkö maitohappobakteereja? Lisäksi voi olla mahdollista, että bakteeri ei tuhoudu ensimmäisellä kuurilla ja toinen kuuri tarvitaan. Kuurin jälkeen tietyn ajan päästä minulle tehtiin puhallustesti. Vatsavaivat on ikäviä, toivottavasti sinulle löytyy jokin helpotus niihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Heliko on häädetty, todettiin testeillä. Mä luulen että vahvat antibioottikuurit tulehtuneisiin viisaudenhampaisiin aikoinaan tuhosivat vatsan bakteerikannan ja sen jälkeenhän sairastuin Ärtyneeseen suoleen. En syönyt maitohappobakteereja. Nykyään juon Gefilus piimää jonka sanottiin riittävän päivittäiseksi maitohapoiksi ja on mulla Gefilus tablettejakin. Mutta hyvä kun muistutit, pitää ottaa kyllä vähän paremmaksi tavaksi...nää jatkuvat vatsavaivat kun on aika ärsyttäviä :/

      Poista
  9. Karkin himo on varmasti sellainen, että alussa voi kovasti olla vieroitusoireita suorastaan, mutta kun pääsee niistä yli niin helpottaa. Pitäisi itsekin vähentää, mutta itsekuri on mitä on...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänän viikonloppuna olen syönyt suklaakonvehteja. Ei ne kyllä maistu samalta kuin jouluna, ei olisi kannattanut säästää. Lisäksi hyvin vähästä määrästä tulee paha olo. Eli tiukempi linja jatkukoon! Tsemppiä sullekin :)

      Poista
  10. Mä ihailen sun itsekuria! En usko että kykenisin samaan. Meillä mies on (pakon edessä) uudella ruokavaliolla ja se on tiukka. Ja koska hän meillä laittaa ruokaa, minäkin syön nyt gluteenitonta ja vähähiilarista, myös riisi, maissi ja maitotuotteet ovat hänelle kiellettyjä. Mut mä syön jogurtteja, käytän kahvimaitoa ja välillä sorrun leivoksiin. Ei kuulemma haittaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh :D ei haittaa! Miehelläsi on kyllä tosi tiukka ruokavalio, ottasi kyllä mullakin koville. Riisiä ja maitotuotteita en haluaisi jättää pois. Mutta todella ihailtavaa että kannustat, onhan se helpompaa kun toinen syö samaa eikä tarvii monia ruokia laitella :)

      Poista
  11. Mä en tee koskaan lupauksia. :D Mahtavasti meni sun tammikuu. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) minustakin meni hyvin, ehkä olisin halunnut liikkua vieläkin enemmän mutta sitä ehtii parantaa tässä koko ajan.

      Poista
  12. Tosi hyvin on sulla pitänyt tuo tammikuu kuitenkin, toivottavasti se maha alkaa helpottamaan jossakin välissä. Seuraan itse sivusta siskon kamppaillessa mahaongelmien vuoksi, niitä on jo jatkunut niin monta vuotta, eikä kunnollista syytä löydy sitten millään. Hänellä on tosi rajoittunut ruokavalio, gluteeniton ja laktoositon, jonka lisäksi tietyt ruoka-aineet piti jättää pois ja tietyt ainesosat aiheuttavat ärsytystä, joten ruuat pitää seuloa tosi tarkkaan. Joskus maha on parempana, mutta koko ajan se vaivaa. :/
    Mullahan oli myös mahaongelmia reilu vuosi sitten, mutta onneksi nykyään on vain pelkästään satunnaisia närästyksiä. Silti olen kyllä ajatellut yrittää parantaa tuota ruokavaliota oman jaksamisen vuoksi. On kyllä päiviä, että töistä tullessa on niin uupunut, että ei vaan kiinnosta, ihan sama millä saa nälän pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen töistä tullessa nälkäinen kuin susi ja olen oppinut tekemään ruoan vaikka edellispäivänä valmiiksi. Muuten söisin varmaan einespitsoja tai muuta kakkaa. Mahaongelmat on tosi ikäviä, vinkkaahan siskollesi helikosta jos eivät ole sitä tutkineet. Minä ehdin siitä kärsiä yli vuoden päivät :/

      Poista
  13. Mutta eikö noissa skyreissä ja makurahkoissa ole sokeria tai ainakin makeutusainetta? Itse olen luokitellut ne samaan herkkukastiin kuin makeutetut jugurtit ja näitä kaikkia välillä syön, mutta en pidä ns. terveellisenä, jos vertaa rahkaan tai luonnonjugurttiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ne varmasti ole ihan "yhtä terveellisiä" Mutta vähäkalorisia ja parempia vaihtoehtoja kuin vanukkaat tai jotkut kreikkalaiset jogurtit :) sokeria niissä ei kyllä ole mun mielestä.

      Poista

Kiitos kommentista <3