lauantai 15. lokakuuta 2016

Lifestyle Lauantai - Ennen mua pelotti, nyt mulla on pilotti

Ajattelinpa kirjoitella välillä meidän kuulumisia koska kerrankin elämässä on tapahtunut jotain jännää. Tai jännää ja jännää...mun elämä on niin tylsää että ei siitä ole kirjoitettavaksi asti. Siks mulle on tosi hankalaa keksiä mitään lifestylejuttuja koska en matkusta, olen vaan aina kotona. Käyn tylsästi töissä ja hengaan vaan vapaa-ajat kotona. Elukat on ollut ihan kiltisti mutta haluaisitteko muuten välillä postausta heistäkin?

Meille tuli uusi uuni! Meillä oli sellainen ikivanha tee-se-itse hellamallinen uuni. Se on vaan vuosien saatossa halkeillut ja arina liikkunut meidän tässä asuessa. Toisin sanoen, pelottaa että siitä tulee tulipalo koska en luota tuollaiseen uuniin yhtään. Sitten kun mies lausui ne taikasanat ettei tuohon uuniin voi luottaa, alkoi minua pelottaa. Vedin aina hiilet ihan mustaksi ja pelkäsin että ne silti aiheuttaa tulipalon jostain uunin alta.


Isäni tilasi heille uuden uunin ja kysyi haluanko tuon vanhan. Sanoin että jeppis, hän hommasi uunin purkaneet miehet sen kasaamaan. Sovittiin aika ja paria päivää ennen alettiin purkaa vanhaa. Mökki piti tietysti suojata kunnolla ja minä olin tulevasta sotkusta valmiiksi hermoraunio. Bongaa Hippu!




Uunimiehet tekivät hommaa useamman päivän ja hyvä siitä tuli. Nyt meillä on tälläinen uusvanha uuni joka palveli vanhemmillani liki 30 vuotta.


Olen monesti valitellut niitä mahaongelmiani. Kävin taas kerran tähystyksessä kun tilanne meni pahaksi. Kokeilin maidotonta mutta ei tuntunut auttavan ollenkaan ja riisimaito maistui pahalta. Maha on koko ajan kipeä, söi mitä tahansa, mitään tiukkoja housuja ei voi pitää koska turvottaa. Päivällisen jälkeen piti levätä pari tuntia koska olo oli niin tukala ja paha. Myös pahoinvoinitia oli ja loppuaikana oksensin ruokia pihalle. Ihanaa. Tästä vaan jää pelko syömistä kohtaan ja aloin jo pitämään olotilaa normaalina koska mistään ruokavaliosta ei näytä apua olevan. Paitsi fodmapista mutta kipuja oli silläkin.

Tähystyksessä löytyi palleatyrä. Olin kuitenkin pettynyt koska se ei selitä kipuja, pahoinvointia ja koko ajan olevaa pahaa oloa. Koepalojen tuloksia piti odotella kolmisen viikkoa kunnes ne saapuivat. Minulla oli Helikobakteeri. Olin hemmetin helpottunut siitä että vihdoinkin jotain löytyi, en siis kuvittele oloani eikä tämä ole normaalia. Sain lääkäriltä Heliko K-kuurin ja söin sitä viikon. Nyt jatkan vielä 4 viikkoa happosalpaajaa. Mutta kuulkaa, oli ihan ihmeellinen olo kun ei enää koske mahaan! Yhtenä päivänä havahduin siihen että hetkinen, olen heti ruokailun jälkeen Hipun kanssa lenkillä! En makaa sängyssä ähkyn olon kanssa enkä ole vetämätön! Energiatasot tuntuivat nousevan ja pystyin syömään vapaammin.

helikobakteeri

Noudatan edelleen fodmapia mutta olen juonut välillä kahvia ja ottanut vehnäleivonnaisia. Mutta on kuulkaa helpottavaa löytää vika, minussa oli siis oikeasti joku vialla enkä itse aiheuttanut itselle näitä oireita vaikka jotkut niin viisastelivat. Kun silloin vuosi sitten olisi tajuttu tutkia helikoa, se olisi löydetty. Kärsin ihan turhaan näin pitkään näistä kivuista :/

IBS ärtyneen suolen oireyhtymä

Pilottitakin muotiin tulolle iso peukku. Ylä-asteella kaikilla oli pilotit ja pidin pilottia vielä parikymppisenäkin. Sitten se jäi mutta nyt ostin taas henkkamaukalta pilotin! Aivan mahtava talvitakki mutta vähän sen mallinen että näyttää raskaana olevalta :D

ps. sille on syynsä miksi en ota asukuvia tai muita tälläisiä :DD

43 kommenttia:

  1. Mukava kuulla, että ikäviin kipuihisi löytyi vihdoinkin selitys ja hoito myös 😊 Ihmiset ovat toisinaan todella ajattelemattomia kommenteisaan, varsinkin jos kipua ei voi konkreettisesti osoittaa! Tarvisi aina olla käsi tai jalka poikki! Mukavaa syksyn jatkoa uuden uunin lämmössä 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentista :) uuni on jo lämpiämässä, aion tehdä päivällä pitsaa :P Mukavaa lauantaita!

      Poista
  2. Ai kun hyvä,että mahaongelmien aiheuttaja löytyi ja sait Helico-häädön! :) Kroonistuessaan Helico- bakteeri on tavallisin vatsahaavan aiheuttaja ja sitä löytyy yllättävän monelta. Ihana Lissu! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmittaa ettei sitä tajuttu etsiä aiemmin. Ei ole muuten Lissu kuvassa vaan äitini kissa :)

      Poista
  3. Todella mahtavaa, että syy mahakivuille löytyi! :) Mahakivut ovat niitä kaikkein pahimpia, siinä elämänlaatu heikkenee kyllä todella nopsaan. Leikataanko sulta muuten se palleatyrä?

    Pilotti näyttää hyvältä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei sitä kai leikata...Syön nyt vielä monta viikkoa lääkekuuria, katsotaan sitten lähtikö heliko. Elämänlaatu kyllä heikkenee kun olo on huono eikä voi pitää kivoja vaatteita. Energiat on nollissa eikä jaksa harrastaa. Onneksi olo on nyt helpottunut :)

      Poista
  4. Tosi hyvä, että sait mahaongelmiin apua ja syy löytyi! :)

    VastaaPoista
  5. Uusi uuni on kaunis. Teitte fiksun ratkaisun ja kyllä minä ihailen miten huolellinen suojaus! 👍 meillä ei paljoa suojata ympäristöä kun mies alkaa jotain remontoimaan.
    Onneksi löytyi vaivan aiheuttaja ja saat itsesi kuntoon 💜

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei minunkaan mies suojaa :/ sahaa tuossa uunin vieressä seinää ja arvaa leviääkö pöly! Isä toi ja laittoi nuo muovit.
      Kiitos, toivotaan että tämä yksi häätö auttaa :)

      Poista
  6. No hyvä että se heliko löytyi, se pitää kyllä ehdottomasti häätää pois. Onkohan se voinut vaivata pidempäänkin... selittääkö se jopa aiempia mahaoireita? O_o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Selittää, se on varmasti vaivannut jo yli vuoden. Sitä vaan ei osattu missään vaiheessa epäillä. Ei nytkään, enkä itsekään osannut epäillä :/ ärtynyt suoli on edelleen mutta voin syödä siinä mielessä vapaammin että syöminen ei enää aina koske mahaa tai ei okseta.

      Poista
  7. Hieno uuni!
    Äitilläkin oli helico ja mummolla ja välillä tuntuu itelläni, mutta oireet ei oo tarpeeksi jatkuvia. Zoltia olen kyllä joskus syöny ja hyvin auttoi jo sekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti :) se on kuulema yleinen vanhemmalla sukupolvella, minäkin olen sen varmaan lapsena saanut mutta nyt se vasta puhkesi. Mulla nämä oireet oli kokoaikaisia ja mikään ruokavalio ei auttanut. Tiesin itse että jotain on vialla kun pelkän salaatin syöminen sai mahan tosi kipeäksi. Lääkäriin vaan jos koko ajan vaivaa!

      Poista
  8. Onneksi löytyi syy oireiluille ja toivottavasti yhdellä lääkekuurilla talttuu heliko :)

    Ihanaa viikonloppua sinne!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ihanaa viikonloppua sinne naapuripitäjään ;)

      Poista
  9. Todella hyvä, että heliko löydettiin! Sen häätämisen pitäisi suolisto-oireita kyllä helpottaa.

    Mulla tsekattiin heliko viime syksynä, mutta eipä mulla (sitäkään) ollut. Tähystykseen en ole joutunut, ainakaan vielä. Mulla onneksi pysyy ruokavaliossa vatsa aika hyvin kunnossa. Viime aikoina on taas hiukan enemmän turvottanut, koska ruusu- ja parsakaali on maistunut vähän liiankin hyvin ;)

    Viljojen kanssa on ollut tappelua, niistä kun mun on vaan kaikkein vaikein päästää irti. Nyt olen onnistunut olemaan täysin gluteeniviljatta kuukauden päivät. Viimein on sellainen olo, että tämä on nyt tässä. Onnistuin hiljalleen kääntämään ajatusmallini siihen, että mikään ei ole ns. kiellettyä, vaan valintoja. Lopputulema on ihan sama: en syö leipää, mutta sillä päädytäänkö siihen kiellon vai valinnan kautta on ainakin mulle ollut todella iso merkitys. Sekin auttaa, että Classic Pizzan gluteeniton pizza on melkein yhtä hyvää kuin vehnäpohja :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Kyllä mä rupesin tuntemaan helpotusta kuurin edetessä ja nyt ei ole ollut mahakipuja. Olen pystynyt jopa syömään vähän viljaakin ja syön kyllä pitsaakin joka tirisee uunissa :) myös nälän tunne alkoi tulemaan voimakkaana, maha ihan mouruaa ruokaa jos on syönyt liian vähän :)

      Haluatko kokonaan olla viljaton tyyliin vhh vai syödä viljatuotteita joita pystyt? Oletko maistanut niitä Lidlin paistopisteen luomu kaurasydämiä? Vitsit ne on hyviä ja eivät aiheuta oireita. Ovat tehty kauraan ja itsehän syön vaan leipänä täysin puhdasta kauraleipää, spelttinäkkäriä tai riisikakkuja. Pasta on gluteenitonta joka on minusta yhtä hyvää kuin normi pasta.

      Minä en kiellä itseltäni mitään. Nytkin teki ihan himona mieli pitsaa koska en muista milloin olisin viimeksi syönyt itsetehtyä. Samaten Mäkkärin mättöä tekee mieli, sielläkin olen käynyt viimeksi kesäkuussa. En siis kiellä itseltäni mitään MUTTA vaikka mun tekee mieli, mietin kannattaako. Vaikka on nälkä töitten jälkeen, en aja Mäkkärille vaan kotiin syömään oikeata ruokaa. Mietin haluanko mättää hitosti kaloreita ja mahan kipeäksi. Vai syökö mieluummin oikeata ruokaa. Olen myös huomannut että karkista ja jätskistä on helppo pysyä irti kun sallii vain sen yhden karkkipäivän. Valintoja omaksi parhaaksi :)

      ps. onko tuota Classicin gluteenitonta pitsaa ihan kaupassa?

      Poista
    2. Hiilarien puolesta kuvailisin ruokavaliotana tällä hetkellä ehkäpä "hiilihydraattitietoiseksi" päivän hh:t on yleensä jossain 100-150g paikkeilla, eli ruokavaliosta tulee ehkäpä vähemmän hh:ta kuin keskivertosyöjällä, mutta varsinaiseksi karppaukseksi en syömisiäni laskisi. Mulla on oikeastaan aina ollut ongelmia verensokerin kanssa ja olen huomannut, että hh:ta karsimalla verensokeri pysyy tasaisempana. Se on oikeastaan suurin syy siihen, miksi hh:t pidän vähän alempana. Kauraa ja riisiä syön (sekä joitakin pseudoviljoja), eli täysin viljaton ei siis ole missään nimessä tavoitteena. Perunaa ja banaaniakin nykyisin kuluu :)

      Classic PIzza on pizzeriaketju lähinnä täällä etelä-Suomessa, eli tuotteita ei siis kaupoissa ainakaan sillä nimellä ole. En tiedä kenen tekemää pohjaa käyttävät gluteenittomana. Pohja on vähän sellainen rieskamainen.

      Mäkkärissä muuten saa minkä tahansa hampurilaisen gluteenittomana! Ovat ihan kelvollisia :)

      Poista
    3. Ai saa? Onpa hyvä tietää. Classic ketjua ei täällä ole mutta Kotipizzassa taitaa olla joku gluteeniton pohja. Onneksi gluteeniton on nykyään "normaali" ja jopa meidän pikku kaupassa on paljon gluteenitonta tarjolla. Jopa oma hyllynsä. Yritän niitä aina ostaakin ja samalla kannattaa kyläkauppoja.
      Kuulostaa järkevältä. Bataatti on namia mutta mulla yksi paha turvottaja. Arkena teen usein riisiä tai wok vihanneksi. Perunaa myös :) vaikka sitä epäilin, niin hyvin olen saanut miehen syömään kaikkea. Kun en osta kuin molemmille sopivaa vaihtoehtoa. Syö jopa ituja ja herneitä :D

      Poista
    4. Tsekkasin sivuilta ja ihan kaikkia ei näköjään saa, mutta nämä peruspurilaiset (Bic Mac, hampurilainen, juusto ja tuplajuusto, MacFeast ja Quaster Pounder with cheese) löytyy gluteenittomalla sämpylällä. Sämpylä oli muistaakseni Moilasen (Hesessä sama) ja hinta on sama kuin tavallisella. Hesessä on vain se yksi vähän onneton gluteeniton ateria joka on vieläpä tavallista kalliimpi. Suomalaista tykkään suosia, mutta tässä ameriikan ihme vetää kyllä paremmaksi. Sama homma muuten Burger Kingissä :)

      Bataatista tykkään tosi paljon, mutta huomasin minäkin keväällä, että eipä sekään tosiaan sovi. Turvotus oli jäätävä bataatti-kookos-sosekeiton jälkeisenä päivänä :D

      Poista
  10. Mahaoireet ovat kyllä todella inhottavia! Kärsin myös selittämättömästä närästyksestä ym. Kokeilepa tätä, on tuonut jonkinlaista helpotusta ainakin minulle:

    http://dzinninajatuksia.blogspot.ch/2016/09/narastysta-artyva-paksusuoli-edullinen.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa tosi hyvältä! Piparminttu on yksi helpottavia tekijöitä, näin kerrotaan :) noita on kyllä pakko saada!

      Poista
  11. Hyvä että vatsavaivoille löytyi syy! Meilläkin kotikotona on leivinuuni, joka saattaisi kaivata pientä entrausta. Porukat vieläkin joskus tekee sillä joitakin laatikkoruokia, enimmäkseen sit käytetään kuitenkin keittiön lämmitykseen. Omassa kodissa sitten joskus tahdon kyllä olevan oikea leivinuuni :)

    hanna
    www.hannamariav.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kun talvikausi alkaa ja sähkön hinta nousee, ei oikein raaski käyttää sähköuunia. Ja talvella tätä uunia lämmitetään päivittäin niin samalla se ruokakin siellä tulee :)

      Poista
  12. Olipa kiva postaus!
    Onnittelut uudesta uunista, hienolta näyttää 😊
    Ja miten hyvä juttu että syy kipuiluun selvisi ja nyt on siihen lääkitys!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tykkäsit :) kiitos, aika hyvännäköinen on 30 vuotta käytössä olleeksi uuniksi :)

      Poista
  13. Onneksi löyty syy sun mahavaivoille. Itellä vasta homma alkamassa, syyn etsintä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin meni monta vuotta tämän kanssa. Toivon tietysti että häätö toimii eikä tarviis uusia. Sinnikkäästi vaan aina uudestaan lääkärille ja pyydät kokeisiin. Näin se mulla selvisi :) toivottavasti sullakin!

      Poista
  14. Hieno uuni! Mahtavaa, että kierrätetään noin, eikä heitetä pois :) Hyvä, että vatsavaivat helpottavat, tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) me kierrätettiin vielä tämä meidänkin vanha. Ei siitä uunia enää saa mutta joku haki sen pois, mitä siitä sitten tekeekään :)

      Poista
  15. Muistan ku itekki aikonaan piti käyttää pilottitakkia ,osa oli jopa veljen vanhoja =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan että mulla oli ensin musta, sitten petrooli Adidaspilotti ja sitten oli khakinvihreä. Nyt on taas khakinvihreä karvakauluksella :)

      Poista
  16. Mahakivut on ihan tuskaa. Olin taas itsekin ne unohtanut, mutta eilen iski kun olen viime viikon syönyt pelkästään ravintoloissa työmatkalla eli vähän sitä sun tätä. Onneksi sulla selvisi aiheuttaja ja pääset kivuista eroon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo sitä sun tätä syöminen on kyllä selkeästi pahin juttu. Siks olen se tyyppi joka kantaa eväitä ja syö autossa riisikakkuja ja kananmunia :) kannattaa vaan sitkeesti selvittää mikä on vialla. Meni mullakin useampi vuosi ja kaikki mahdolliset testit ja tähystykset tehtiin. Harmittaa että helikon löytymisessä meni päin pitkään, toivottavasti se ei ole aiheuttanut mitään suurempaa vahinkoa :/

      Poista
  17. Oi miten hyvä että syy vatsaoireisiin löytyi! Mä olen elänyt nyt kymmenisen vuotta vaikean vatsan kanssa joten voin todellakin samaistua tuohon tukalaan oloosi :/ Multa ei ole löytynyt mitään yksiselitteistä syytä vatsakipuihin. Refluksi mulla on ja tähystyksessä näkyikin että vatsalaukun/ruokatorven läppä on jotenkin löysä. Mutta ei se selitä kaikkea. Olenkin sitten saanut tämän perinteisen ärtyneen suolen oireyhtymän "diagnoosin"... Mutta ihana kuulla että sulta löytyi ihan selkeä syy oireisiin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivon että lääkekuuri auttaa ja yksi häätö toimii. Mutta tuntuu jo paremmalta kun ei koske koko ajan. Toivottavasti sullakin tilanne helpottaa :) vatsavaivat on ikäviä ja vaikeuttavat elämää :/

      Poista
  18. Hienoa, että löytyi syy oireisiin! :)

    VastaaPoista
  19. Aivan ihana uuni! Ja on muutenkin hyvä asia kierrättää täysin toimivia tuotteita ja tuo turvallisuusnäkökohta on todella tärkeä ja vähentää huolien määrää taas yhdellä.
    Hienoa kuulla, että masuongelmien syy vihdoin selvisi! On todella raastavaa miettiä mikä mättää (ei kannata kokeilla googlea, hah) ja pelätä. Toivottavasti ne murheet ovat nyt takana.
    Tsemppiä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ❤️ käytämme seinään ja lattiaan myöskin jämälaattoja, mitä saimme ilmaiseksi. Ovat vieläpä uutta mallia eikä mitään iänikuisia. Hieno tulee, pikku hiljaa näitä remontteja tehdään :)
      Google on kyllä vihoviimeinen mutta fb:n keskusteluryhmät hyvä vertaistuki :)

      Poista
  20. Mahtava juttu, että mahavaivoihin löytyi syy ja myös apua! (:

    VastaaPoista

Kiitos kommentista <3