tiistai 14. huhtikuuta 2015

Huhtikuun ruoka(kauppa)päiväkirja

Sain Sannilta kivan "mitä ruokakassisi sisältää ja mitä sen sisällöstä syntyy" -haasteen :D minustakin on kiva lukea mitä muut syö joten toivottavasti tämä postaus kiinnostaa teitä :) vähän kyllä mullakin kuumotti poskia lukea Sannin postausta ;D vaivalla tehdyt ruoat, ihanasti asetellut annokset ja muutenkin kaikki on terveellistä ja ajan kanssa tehtyä. Itse harrastan nopeita arkiruokia joita syödään eripari lautasilta ;D ostan halvimman mukaan mutta lihoissa ostan hyväksi havaittua, ei välttämättä ihan sitä halvinta. Poskia kuumottaa aina Kaappaus keittiössä -ohjelmaa katsoessa, minä kyllä maustan niillä maustepurkeilla ja tuoreita yrttejä ei ole minun keittiöstäni ikinä löytynyt ;D

Kaupassa käynti on helppoa koska periaatteessa syön aina samaa, samalla kellonlyömällä. Ruokailut näyttävät tältä työpäivinä;

Klo 5: Puuro, raejuustoa ja kevyt mehukeittoa
Klo 8: Diet-pro proteiinidrinkki tai smoothie jossa banaani, mansikoita, rahka ja maitoa
Klo 10.30: 2 kananmunaa, 7 kalkkunaleikettä ja 7 miniluumutomaattia
Kotona n. 13.30-14: Kotiruoka ja leipää
Riippuen treeneistä joskus iltapäivällä kuppi teetä ja riisikakku, joskus hedelmää ja hapankorppua
Klo 19.30: Salkkarit, mangopiimää/luonnonjogurttia ja pari palaa leipää/näkkäriä joissa päällä juustoa, salaattia ja toma-kurkkua

Viikonloppuisin aamupala leipää ja jogurttia joskus 9-10 väliin, päivällä ruokaa, illalla leipää ja jotain. Joskus syön pullaa tai keksiä viikonloppuna. Sunnuntaina on karkkipäivä jolloin syön suklaata ja jäätelöä mutta ei kaksin käsin vaan järjen kanssa. Viikolla en syö mitään makeaa, ei mitään kahvileipää tai mitään. Paitsi jos olen kylässä tai meillä vieraita. Mun mielestä sitten viikonloppuna saa herkutella kun arkiruokailu on kunnossa.

Saan tosi helposti mahaoireita uusista ruoista. En syö marinadissa lilluvia lihoja enkä mausteisia ruokia. Vaaleata leipää en osta lähes ollenkaan ja kaikki riisi, pasta yms. on aina tummaa. Mulle tulee mieletöntä turvotusta, kouristelua ja jopa 7 tuntia kestäviä kipukohtauksia outojen ruokien kanssa. Sama jos juon siideriä tai muita makeita litkuja. Mitään energiajuomia tms. en pysty käyttämään. Kuivasta siideristä ei tule mitään joten juon mieluummin sitä. Sosiaaliset tilanteet ovat vähän inhottavia jos syönnin jälkeen farkut puristaa ja maha tursottaa. Siksi ruokavalioni on ehkä askeettinen, siinä ei ole vaihtelua mutta se toimii minulla. Ei tarvi miettiä mitä seuraavana syö, eväiden teko on aika nopeaa kun vaan pitää raaka-aineita aina jääkaapissa ;D


Periaatteessa miehen kanssa syömme samaa, hän syö useammin tien päällä tai päivällä jossain. Eli yleensä kaikki on melkeinpä mun sapuskaa. Sama kotiruoka kuitenkin syödään koska teen ruokaa aina pariksi-kolmeksi päiväksi. Yritän tehdä edullista arkiruokaa ja silloin tällöin jotain "hienompaa" vaihtelun vuoksi. Kuivakaapistani ja arkkupakastimesta löytyy aina perusjutut eli lihat, ( Ben Jerryt ) pastat, pakastevihannekset jne. mistä syntyy ruokaa. Ei aina tarvitse miettiä mitä syödään ja lähteä hakemaan kaupasta kaikkia tarvikkeita. Olen huomannut että tulee edullisemmaksi hakea kerralla enemmän, hyödyntää tarjouksia ja suunnitella kaikki ainakin puoleksi viikoksi eteenpäin. Jääkaapissa on aina perusjutut eli maitoa, kananmunia, rahkaa, raejuustoa, juustoa ja kaikkea leivän päälle.


Kaupassa käyn S-ryhmän kaupoissa. Prismassa on halvinta mutta sieltä tarttuu eniten heräteostoksia ;) suosin myös isompia S-marketteja laajan valikoiman sekä päivittäisten tuoreiden vihannesten takia. Salessa käyn äkkiä jotain pientä tyylillä. Citymarketissa silloin jos haluan uutuuskarkkeja tai jäätelöitä :D tämän ostoslistan tein Prismaa varten koska muistan mikä on missäkin ja suunnistan sen mukaan. Kaupassa käyn autolla. Nälkäisenä työpäivän jälkeen, aina vähän huono juttu mutta pakko. Olin kyllä silti ihan ylpeä itsestäni että en siltikään tehnyt heräteostoksia.




Mitä näistä aineksista sitten syntyy? Yksi nopea arkiruoka on kanafileet, wok vihannekset ja täysjyvänuudelit :D kanan voi korvata possulla tai jauhelihalla.


Teen myös usein makaronilaatikkoa koska se riittää ainakin kolmeksi päiväksi. Tähän laitoin kahdenlaista täysjyvä- ja ruismakaronia, sinihomejuustoa, papuja ja jauhelihaa. Vähän kaikkea-sörsseli :) teen lähes aina salaatin ruoan kylkeen mutta nyt viime aikoina olen ihastunut pakastevihanneksiin. Oletteko syöneet kylminä, ihan mielettömän hyviä! Siihen nähden että pari vuotta sitten tästä keittiöstä ei papuja, parsa- tai kukkakaaleja löytynyt. Nykyään syön niitä mielelläni.
VHH on kuitenkin tuonut minulle uusia ideoita keittiöön. Perunaa käytän lähinnä keittoihin kun taas ennen keitin niitä useana päivänä viikossa. Olen myös tutustunut uusiin kasviksiin kuten ruusukaaliin ja näihin kakkakuuliin jotka olivat lapsuudesta lähtien ihan hirveätä skeidaa ja jotan en suuhuni missään nimessä laittanut. Varmaan traumat jostain kesäkeitosta? Mutta olen alkanut vähentää leivän syöntiä, perunaa ja täytän lautasta lihalla ja kasviksilla. Jos puhutaan niistä pelätyistä hiilareista niin niitä kyllä tarvitaan enkä ole niitä hylkäämässä. Rakastan tuoretta leipää mutta yritän hillitä ahmimista :) olen tehnyt jotain karppijuttuja mutta en tykkää rasvaisista elintarvikkeista joten osa kokeiluista jäi siihen taas että maha ei tykännyt. Makutottumuksia koska olen tottunut rasvattomiin ja happamiin tuotteisiin.


Niitä tortilla-aineksia ostin mutta ne jäivät pääsiäisenä tekemättä. Joten nyt niitä tein ja ostin vähän lisää täytteitä. Tortillat on mun lemppareita, teen kerran-pari kuussa viikonloppuisin. Mies ei tykkää niistä niin paljoa mutta kyllähän se syö. Sille vehnäversio, mulle täysjyvä. Näitä syödään taas pari päivää. Täytteeksi tykkään laittaa kanaa, jauhelihaa, punasipulia, fetaa, salaattia, kermaviiliä ja sitä tortillakastiketta. Nyt paistoin vielä pannulla paprikaa ja kesäkurpitsaa. Näistäkin riitti kahdeksi päiväksi :)


Nyt kun tätä juttua kirjoitin niin tuli oikeasti se morkkis. Mietin että mitä ruokia tähän kuvaisi kun ei meillä mitenkään sen ihmeellisemmin tosiaan syödä. Ja monta päivää mennään samalla. En silloin välttämättä hae kaupasta kun jotain maitoa ja jotain pientä. Enkä jaksa kovinkaan usein tehdä megaostoksia Prismassa. Joskus töiden jälkeen poikkean kaupassa hakemassa jotain pientä...*köh köh*


Haluan jakaa tätä haastetta eteenpäin ja haastan mun lempibloggaajia paljastamaan kauppakassin sisällön ja kertomaan millaisia ruokia aineksista syntyy :)

Iiny, Malle, Martina ja Minna! Ja suap ihan kaekki muutkin tähän tarttua ja kertoo mittee sieltä kaapasta lähtöö mukkaan ;)

26 kommenttia:

  1. Ou nou! :D mä syön välillä niin epäterveellisesti että huh... :D mutta otan tän haasteen kyllä vastaan! Tekee hyvää vähän miettiä mitä sitä oikeesti syö. :)

    Sun ruuat ainakin näyttää hyvältä ja terveelliseltä. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minäkin syön välillä huonommin :) mutta yritän viikot olla ruodussa! Luulen että aika samallalailla sinäkin syöt. Mutta mielenkiinnolla odotan sun postausta :)

      Poista
  2. Onpa terveellisen näköistä ruokaa. :) Näkisitpä, mitä meillä syödään... :D Menikö leikkaus hyvin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja minusta tuntuu että vieläkin terveellisemmin voisi syödä..tiiän mitä lisäaineita esim.ketsupissa on. Olen kyllä siistinyt ruokavaliotani vuosien mittaan.
      Kiitos kysymästä, hyvin meni. En muuten uskonut että eilisestä postauksesta nousee tuollainen kohu. Nyt ollaan yksikätisenä mutta onneksi tällä puhelimella voi olla yhteydessä muihin. Ei pääse oikein mihinkään kun ei voi ajaa autoa eikä salilla sais rehkiä kolmeen viikkoon :/

      Poista
  3. Tätä oli kiva lukea :) Ihanaa, että suurin osa bloggaajistakin on ihan tavallisia ihmisiä tavallisine ruokineen :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Minä olen niin tavallinen kun vaan voi olla ;)

      Poista
  4. Olihan mielenkiintoista kurkistaa sun ruokakassiin :). Tää haaste oli kyllä aika juoni veto! Mieti nyt mitä siitä tulee... sanomista! Mutta ei tunnu missään, eli saat kurkata pian munkin ruokakassiin, IIKS :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes! Kiva että vastaat haasteeseen :) tuskin sun kassi sen ihmeellisempi on :D

      Poista
    2. Ihan vaan tiedoksi, että sun takia uhrauduin ja kävin kaivamassa roskiksesta eilisen kauppakuitin :).

      Poista
    3. :DD tuo on ihan todellista uhrautumista lukijoiden eteen ;))

      Poista
  5. Kivaa, nyt se "kassipostaus" tuli! :) Tosi kiva postaus, kiitos kun tartuit haasteeseen :) Ihanan näköisiä värikkäitä ruokia + tuo valaistus on <3 Luonnonvalossa ruoka on aina herkullisimmillaan... Nimimerkillä "Meillä-on-aina-niin-hämärää-että-joudun-kuvaamaan-ruoatkin-valoboksissa".

    Miten niin "morkkis"..? Uskon, että meistä suurin osa syö viikottain pääsääntöisesti sitä hyväksi havaittua arkiruokaa, samoja ruoka-aineita ja annoskoostumuksia :) En tiedä näyttääkö mun ruokakuvat sitten jotenkin monipuolisemmilta, mutta ihan joka ikinen viikko (usein monia päiviä putkeen) syön parsakaalia ja lohta ja iänikuista tonnikalasalaattia :) Ja entäs aamiaiset, aina kananmunaa ja kasviksia tai rahkajogua! ^_^ Että samoilla luottoruoilla mennään täälläkin :)

    Mitä on muuten "Leaderin vahva vihreä tee"? Ei varmaan oikeaa teetä kuitenkaan...? Jäi kiinnostumaan kun hintaa oli sen verran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihii :) ne vihreät teet on rasvanpolttajia. Olen käyttänyt vuosia kun kivasti kiihdyttävät aineenvaihduntaa. Ehkä se annoskateus tulee monipuolisista ja tuoreista raaka-aineista. Esim.lohta en osta ikinä vaikka joskus tekisi mieli. Perusjutuilla mennään, tortilloja syötiin neljättä päivää, ei ollut kovin montaa eri annosta kuvattavaksi. Mutta minusta perusruoka on hyvää ja toimivaa. Ja pääasia on että nykyään osaa laittaa ruokaa eikä turvaudu eineksiin :)

      Poista
  6. Kun kattoo noita kauppakuitteja ja ruoka-annoksia niin ootko ikinä ajatellu kokeilla olla hetken ilman viljaa ja sokeria? Luulenpa että mahaoireet helpottais.. Myös noin ristikko-/ranskanperunat.. Kannattaa edes kokeilla, voin melkein luvata että pääset kouristeluista :) Tiiän mistä puhun, mun krampit/muut vatsavaivat on vähentyny niin paljon et en edes muista koska on ollu. Sen kerran-kaksi kuukaudessa kun syön esim. karkkia niin kyllä huomaa mahassa/ihossa/yleisessä vireystilassa.

    Ja mitä vähähiilihydraattiseen tulee niin kannattaa perehtyä esim. Antti Heikkilän kirjat lukemalla. :) Kasviksista saat ihan tarpeeks hiilareita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ne mahaoireet tule niistä ;) kuten kirjoitin; tulevat uusista ruoista tai jostain mausteisesta jos syön ulkona jotain erikoisempaa. Tai kerran ostettiin miehen valitsemaa marinoitua kanaa josta tuli hirmu slaagit. Minua jopa vähän ärsyttää ainainen viljojen ja sokerien parjaus; eivät ne kaikille tee mitään kuten minullekaan. Kun syö kohtuullisessa määrin ;) ei lapsenakaan kieriskelty mahakivuissa vaikka leivällä ja perunalla kasvettiin.Joka päivä.

      En ole siis samaa mieltä, kasviksista en saa mahaani täyteen eivätkä täytä aktiivisen ihmisen päivittäistä energiantarvetta. VHH ei kiinnosta sen enempää minua mutta kiva että se toimii muilla :) sitä en kiellä ettei anna parempaa oloa sulle mutta mulla se ei toimi. Anteeksi kun sanon suoraan äläkä loukkaannu mitenkään mutta arvasin vähän tätä parjausta tulevan. Nuo bbq ristikkoperunat on niin nams :) eikä niiden jäljiltä tule kouristeluja kuten ei muunkaan päivittäisen vilja/perunaruoan jäljiltä.

      Poista
    2. Puhun 3,5v kokemuksella ja itsekin samantyyppisistä vaivoista kärsineenä (ja kyllä täälläkin on lapsuus kasvettu perunalla ja leivällä). Mutta koska et näytä olevan kovin vastaanottavainen niin ehkä jätän tän asian tähän, tsemppii :)

      Poista
    3. En ole suoraan sanottuna koska vaivani eivät suoranaisesti johdu perunasta tai levästä. Tiedoksesi että mahakipua tulee myös kasviksista :) tosiaan kiva että sinä sait apua ruokavalion muutoksesta mutta minä olin ultrassa tämän takia, toivon apua löytyvän sieltä :)

      Poista
    4. Arvasit siis näemmä oikein (viittaan siihen mistä puhuttiin brunssilla...)....

      Vaikka minäkin noudatan vhh:ta, ei tule mieleen tarjota sitä ratkaisuna kaikkien mahavaivoihin. Minusta CN:n ruokavalio on monipuolinen, ei mitenkään vilja- & sokeripainotteinen.

      Poista
    5. Niinpä, arvasin kyllä :) voin sanoa että ennen ruokavalioni oli kaikkea skeidaa, tämä on siistitty versio ja olen opetellut syömään monipuolisesti ja ottanut kasvikset mukaan. Esim. koska söin tortilloja monta päivää, tänään on tonnikalasalaatti. Mielestäni ihan kasvispainotteinen :) nämä minun mahavaivat eivät johdu ruoista mutta tietyt poikkeavuudet ruokailussa edesauttavat kipujen tulemista :) naisilla on aika paljon muutakin juttuja tuolla mahassa!

      Poista
  7. Yummy, nyt on nälkä. Ei sun tarvi yhtään häpeillä. Mä muuten syön järjettömiä määriä noita pitkä vihreitä pakastepapuja. Ne on hurjan hyviä. Pisti vaan silmään sun ostoskuitista. ;) Mun on varmaan pakko uskaltautua maistaan tota B&J:n Utter Peanutia, Chocolate cookie core olis muuten ollut hyvää, mutta se kova keskus oli ihan turha, niin makeaakin, että hampaita vihloi. :D Se keskus on noissa Coreissa melkein aina huono, paitsi siinä maussa, missä se on jotain toffeen tapaista. :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tykkään just siitä keskuksesta! Se suklaacore on ihan tylsää ilman keskusta. Peanutia kannattaa maistaa, molemmat hyviä että parempaa en osaa valita :) häpeilin ihan sen takia koska mulle aina paasataan mun ruokavaliosta vaikka se perusterveellinen on :) ja en käytä luomutuotteita, se on ehkä vähä tuhmaa :)

      Poista
  8. Kadehdin moista järjestelmällisyyttä, musta ei vaan ole tuohon. Ihana postaus ja kivoja juttuja oot keksinyt tänne! Hyvä sinä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti :) mulle se järjestelmällisyys toimii. Mutta nyt kun olen saikulla, ei taas ole rytmeistä tietoakaan...

      Poista
  9. Mä luulen, että noissa marinaadeissa on lähinnä sokeria ja lisä-aineita. (Lisäksi marinadi on helppo keino pitkittää lihan hyllyikää ja peittää surkeata laatua) Varmasti aiheuttavat kipuja eritoten, jos ei ole siihen elimistöään totuttanut. Ihmiselimistö on niin metka, kun se toimii kaikilla hieman eri tavoilla, eikä sitä oikein pystytä luotettavasti testaamaan. Näin olen kukaan ei oikein voi antaa mitään kaikille yleispätevää ohjetta. Mä sanoisin, että elimistöään kuuntelemalla varmaan pääsee aika pitkälle. Toki en usko, että kenellekään voi aiheutua mitään varsinaista haittaa siitä, jos pyrkii syömään vähemmän puhdasta sokeria ja kemikaaleja, kokkaa itse ja vaikka lopettaa joka päiväisen kaljan/limpparin litkimisen. Eikä ruoansulatuselimistökään palaudu ihan päivässä, viikossa tai parissa, jos sen tasapaino on totaalisesti tuhottu.

    Jos ihminen ei siedä ruoka-ainetta x, voi se ihan yhtä hyvin johtua ruoka-aineesta itsestään, kuin jostain sen tuotantoprosessissa tehdystä käsittelysta tai käytetystä aineesta. Ihan jo vaikka pellolla käytetyistä myrkyistä tai lannoitteista tai vaikka siitä, että tukku tai kauppa käsittelee tuotetta jotenkin parantaakseen sen ulkonäköä (vaikkapa vahaa pinnan tmv.). Tähän viittaisi hieman sekin, että moni pystyy syömään jotain tuotteita luomuna (tai prosessoimattomana), vaikka ei "normaali"versiona pystyisikään. Maito lienee yleisin esimerkki tästä.

    Itse tiedän, mitä mun pitäisi syödä ja mitä ei. Kaikkea en aina noudata. Viime aikoina vielä vähemmän. Tosin meillä roskaa kantaa kaupasta lähinnä mies. Mä pystyn tekemään järkeviä hankintoja kaupassa, mutta kotona en pysty olemaan syömättä sitä mitä kaapeista löytyy. Mun mielestä on täysin absurdia varastoida kaappiin esim herkkuja ja muistaa niiden olemassa olo kuukauden päästä, kun seuraavan kerran tekee jotain mieli...

    Varmaa lienee se, että ruokabisneksessä olisi paljon korjattavaa ja se, ettei kaikkea pysty korjaamaan. Omilla valinnoillaan voi kuitenkin vaikuttaa paljonkin. Ainakin siihen omaan oloon, jos ei muuta. Suoranaisesti tyhmää on mun mielestä lähinnä vain asennoitua lähtökohtaisesti niin, ettei voisi vähempää kiinnostaa. Kyllä kaikkia pitäisi vähän kiinnostaa, mitä elimistölleen polttoaineena tarjoilee... Mutta tieto lisää tuskaa.

    Ainakin itselle selkeämmin mieleen ovat jääneet ne asiat, mitä on omin silmin todistanut. Mä tiedän aika paljon viinin viljelystä-> En osta ikinä viinirypäleitä ja punaviiniäkin aina luomuna. Mä tiedän, miten katkarapuja viljellään-> En osta ikinä Aasiasta tulevia, viljeltyjä. Mä tiedän, miten häkkikanat elävät-> ostan aina luomumunia. Tiedän miten kalaa viljellään-> Pyrin aina ostamaan järvi/merikalaa ja kiinnitän huomiota pyyntitapaan.jnejne Tälläiset jotkut asiat ovat jääneet alitajuntaan, vaikka välillä muuten söisin mitä.

    Ostan aina kotimaista lihaa, vaikkei se sinänsä olekaan tae mistään. Korkeintaan siitä, että muualla voi olla vielä huonompi tilanne. Ideaalitilanteessa esimerkiksi ostaisin kaiken lihan suoraan tiloilta, joilla voi itse käydä tutustumassa tuotantoon ja eläimiin (nyt vain osan). Kun vain joskus lakkaisi köyhtymästä...
    -Tiia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, marinadit ovat ihan kakkaa joten siksi ostankin lihan aina maustamattomana. Mutta laita mies kauppaan...kyllähän jokainen tietää miesten kesä/grilliruokavalion :)
      Mulla taas toistepäin. Vaikkapa nuo kuvan Ben & Jerryt, ovat edelleen avaamatta. Mulla säilyvät kyllä. Mulla on vielä joulukonvehtejakin ;D jos mulla on kaapeissa suklaata ja pakkasessa jätskiä niin jos mulla ei ole karkkipäivä, en niitä syö :) tahdonvoima!
      Hyviä pointteja. Jos olisi vara niin ostaisin luomua ja kotimaista. Mutta ei ole kun on tuo kaupassa käynti niin kallista. Jokainen voi kuitenkin yrittää vaikuttaa pienillä jutuilla :)

      Poista
  10. Tuli mieleen noista Lidlin suklaista, että kannattaa ehdottomasti maistaa samasta kaupasta saatavaa kookos-valkosuklaata (jos siis kookoksesta tykkää). Aivan syntisen hyvää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh kuulostaa hyvältä vaikka kookoksesta en tykkää :) pitääpä katella kun Lidlissä käy.

      Poista

Kiitos kommentista <3