maanantai 27. huhtikuuta 2015

For Dummies: Myrkyt kynsilakoissa

Sain postaustoiveen liittyen kynsilakkojen myrkyllisyyteen. Mielenkiintoinen aihe jota tosiaan kannattaa minunkin pohtia ja opiskella lisää. Lueskelin asiasta lisää tietoa ja kokosin tähän postaukseen jo ennestäänkin tuttuja faktoja.

Mitä myrkkyjä kynsilakka sisältää? Mitä myrkyt pahimmassa tapauksessa aiheuttavat?

Otan tässä itseni esimerkiksi. Käytän aluslakkana Trindin Nail Repairia joka sisältää formaldehydiä joka on yksi vältellyistä myrkyistä. Saattaa aiheuttaa allergisen reaktion, polttavuutta ja kutinaa kynnellä. Päänsärkyä ja astmakohtausta. Ei kuulosta kivalta. Siksi pyrin käyttämään muutamana päivänä viikossa jotain muuta aluslakkaa jossa ei formaldehydiä ole.
Sechen lakoissa on tolueenia mikä on myös vältelty aine. Liuotin joka ärsyttää hengitysteitä, aiheuttaa pahoinvointia, rytmihäiriöitä, mahdollisesti syöpää ja maksavaurioita. Olikos toluueni myös pahin kellastuttamaan kynttä?
Gina Tricotin lakat ovat suosittuja mutta sisältävät kamferia. Mielestäni Ginan lakat haisevat, johtuneeko juuri tästä tärpätistä? Erittäin myrkyllistä, käytetään mm.palsamoinnissa ja ilotulitteissa.
Dibutyyliftalaatti eli DBP denaturointiaine. Haitaksi hormonitasapainolle tai sikiölle! Ftalaatit ovat muovinpehmennysaineita jotka ovat neljäs yleisin myrkyllinen ainesosa kynsilakoissa .
Mitä alus-ja päällyslakkaa voisin käyttää jos haluan vältellä noita myrkkyjä?

Valitsemalla 3-/5-free merkin. Näillä merkeillä on monia hyviä aluslakkoja ja yhtä hyvää en osaa mainita :) Itse ajattelen niin että aluslakka on kynttä vasten ja se pahin allergian aiheuttaja. esim.formaldehydi imeytyy kynnen läpi. Olen myös kuullut että formaldehydille allergisilla Nail Repair on alkanut poltella tosi pahasti kynnellä.

P4210004

Mitkä lakkamerkit ovat 3-free ja 5-free?

3-free lakkoja: Color Club, OPI, China Glaze, Essie, tunnetut indiemerkit ( Delush Polish, Polish Me Silly ), A England, Orly, Ruby Wing, Deborah Lippman ( ei eläinkokeita )...muutamia mainitakseni :)

P4210025

P4210020

5-free lakkoja: Faby, Zoya, Essence, Mavala, Nubar, Picture Polish ( ei eläinkokeita ), F.U.N Lacquer, Chanel, Dior, Idun, Glitter Gal. 

P4210019

P4210014

Onko olemassa täysin myrkyttömiä kynsilakkoja? Millaisia luomumerkkien kynsilakat ovat?

En ole törmännyt vielä täysin luomuun lakkaan, sellaista ei käsittääkseni ole mahdollista valmistaa. Mutta minulla on kokemuksia muutamista merkeistä joita voisin suositella. Biodellyn myymät Benecosin kynsilakat eivät sisällä tolueenia, kamferia, ftalaatteja tai formaldehydiä eivätkä kolofonia. Benecosin kynsilakkoja olen käyttänyt paljonkin ja mielestäni niissä on hyvä hinta-laatusuhde. Myös Logonan kynsilakoista olen kuullut hyvää ja Karkkipäivästä voi lukea enemmän sertifioiduista Logonan lakoista.

P4210029

Yksi merkki minua on kiinnostanut jo pitkään ja pyysin päästä tekemään tuttavuutta merkin kanssa tätä juttua varten. Kyseessä on minun silmissäni ekolakkojen "rolls-royce" eli Kure Bazaar. Valitsin mystisen violetin Catwalkin, farkunsinisen Stone Washin ja yönsinisen Rock Starin. Tässä postauksessa esittelen Stone Wash -lakan joka ihastutti eniten. Muut tulossa myöhemmin ;) muuten postauksesta tulee tuhottoman pitkä...

P4220007.ORF

P4220005.ORF

Sarja on kehitetty ammattikäyttöön ja Kurelta löytyy kynsilakkojen lisäksi manikyyri/pedikyyrihanskat sekä uutuutena kynsilakanpoistovesi! On muuten 100% luonnollinen tuote, ei asetonia, ei etyyliasetaattia eikä tuoksua! 

Kynsilakanpoistoveden koostumus on kynttä suojaava, lakkaa liuottavat ainesosat on uutettu sokeriruokosta, vehnästä ja maissista. Olisi ihan hirmu mielenkiintoinen tuote kokeilla. Pullojen koko on riittoisa 250 ml ja hinta 38 - 44 e. Mikään huippukehitelty uutuus ei ole ilmainen!

Kure Bazaarin kynsilakkojen raaka-aineista 85% on peräisin luonnosta. Sisältää mm.puuvillaa, maissia, selluloosaa, perunaa ja vehnää. Ei sisällä formaldehydiä, tolueenia, flataatteja eikä kamferia. Kuren lakat ovat 4-free. Täysin luonnonmukaista kynsilakkaa on mahdoton valmistaa mutta ainut synteettisuus lakoissa on väri. Kure lakkojen liuottimet ovat rypäleistä ja tästä johtuukin että nämä eivät haise niin pahalta kuin normaalit kynsilakat. Hieman mukavampi lakata etenkin kun tuntui olevan vähän migreeniä, tämän haju otti paljon vähemmän nenään kuin normaalin lakan.

P4220037.ORF

Kure Bazaarin jälleenmyyjiä suomessa ovat Jolie, Greenlips sekä lakkoja saa myös Nudgen kautta. Ida365 kirjoitti Tampereella sijatsevasta Lumo liikkeestä josta myös saa Kuren lakkoja. Ensikokeilulla Stone Wash ihastutti pigmenttisellä koostumuksella, lakkaa riittää yksi kerros. Mielettömän kiiltävä ilman päällyslakkaa ja hopea shimmer tuo lakkaan elävyyttä. Ihan normaali kuivumaan ja tuoksu tosiaan on miedompi kuin normaalissa kynsilakassa. Kure Bazaar lakkojen pullokoko on 10 ml ja lakkojen hinta n.18 e.

P4220027.ORF

Ja tosiaan, korjatkaa ja lisätkää kommentteihin jos tuli mieleen lisää merkkejä. Mainitsin vain muutamia esimerkkejä kun lakkamerkkejä on tuhottomasti...mahdoton listata kaikkia :) mitä ajatuksia heräsi tämän asian tiimoilta? Suositko mahdollisimman luonnollista lakkaa vai etkö ole ajatellut asiaa? Pitäisikö? Herkistymmekö liikaa myrkyille asetonin huuruisessa harrastuksessamme?

57 kommenttia:

  1. Ohoh, yllätyin melkoisesti siitä, että Essencet ovat 5-free :o Siihen hintaan olettaisi saavansa kaikki myrkyn kaupanpäällisinä. On muuten todellinen kaunotar tuo Kure Bazaarin lakka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuren lakka oli ihana, mulla ei ole tuollaisia farkkuvärejä :) mullekin oli yllätys että Essencen lakat ovat 5-free, tosi hyvä juttuhan se on :)

      Poista
  2. Huippu postaus! Eli 5-free on turvallisempi kuin 3-free? Itse käytän enimmäkseen opia ja essietä eli olisivat 3-free-lakkoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, 5-free on paras valinta jos haluaa mahdollisimman myrkyttömiä lakkoja. Mullakin on enimmäkseen 3-free lakkoja, ainut tuo Nail Repair aluslakkana mietityttää mutta en käytä ihan joka päivä...

      Poista
  3. Olen kyllä tietoinen näistä myrkyistä mitä osa kynsilakoista sisältää ja juuri siksi pyrin lakkaamaan kynteni aina "ilmavissa" tiloissa (yleensä olohuoneessa tuuletusikkunan ääressä), jotta voisin vähentää kynsihuurujen hengittämistä. Joskus jos on jossain kopperossa lakannut kynsiään, on tullut huono olo. Tiedä sitten, onko se juuri näiden myrkkyjen vaikutusta vai ihan vaan hajusta johtuvaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin lakkaan kesällä ulkona. Sitä ei nimittäin itse haista mutta...jos vaikka swatchailee niin on muuten huurut ilmassa, silloin kyllä haistaa että pitäisköhän tuulettaa!

      Poista
  4. Kiitos tietopaketista :)
    -JossuK

    VastaaPoista
  5. Ihana tuo Kure Bazaar! <3 Oikea farkunsininen kimalteella. LOVE!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kaunis lakka, just tuo shimmer tekee siitä niin ihanan <3

      Poista
  6. Herttinen, miten upea lakka tuo Stone Wash, tuo on saatava joskus :). Wau, pakko oli rullata kolmatta kertaa jo katsomaan uudelleen :D!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä ;D no mutta onhan se ihastelun arvoinen :) mulla ei ole toista tälläistä ja muutenkin farkkusävyjä tulee käytettyä yllättävän harvoin. Ja ihan suotta kyllä :)

      Poista
  7. ööh tuota noin, ihan mielenkiintoinen postaus mutta lähteet olisivat olleet kivoja, samaten vähän jos olisit avannut noita 3- ja 5-free -juttuja. että ovatko ihan aitoa asiaa vai markkinamiesten keksintöjä :)

    jäin ihmettelemään varsinkin kohtaa kamferista. tuskin se nyt ihan hullun myrkyllistä on, ainakaan lyhyellä aikavälillä, kun sitä käytetään lääkkeenä, elintarviketeollisuudessa ja esimerkiksi niin monien rakastamassa Carmexissa. tai voi ollakin, mistä näitä tietää. mutta perusteluja myrkyllisyydelle olisi ollut kiva löytää. monesti aletaan vältellä jotain ja päädytäänkin ojasta allikkoon (esim. parabeenien korvaaminen erittäin paljon haitallisemmilla ja allergisoivilla säilöntäaineilla).

    itse uskon, että kynsilakat ja poistoaineet ovat haitallisia ja että liuottimet voivat kohota höyryinä päähän, samoin, että myrkyt imeytyvät kynnen läpi. tulenkin aivan sairaaksi kynsilakan hajusta, ja varsinkin poistoaineesta :( silti aina silloin tällöin lakkaan kynnet ihan normilakallakin, mutta annan niiden olla pitkään. en edes joka kuukausi tosin! lisäksi käytän lk-merkkien lakkoja aina joskus, uskon, että ne olisivat vähän vähemmän haitallisia. lemppareitani ovat sante ja couleur caramal. kure bazaarit olisivat kivoja, mutta aivan liian kalliita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kamferia on luonnollisena ainesosana sekä synteettisena esimerkiksi kynsilakoissa. Tottakai 3- & 5-free lakat ovat ihan totta eikä keksittyä. Mikään kemisti tai asiantuntija en ole joten postaus on minun tietojeni pohjalta kirjoitettu :)
      Santen ja CC:n lakat myös erinomaisia ja vähemmän myrkyllisiä! Kuren lakat ovat hintavia mutta erittäin laadukkaita :) kannattaa kokeilla!

      Poista
    2. tuotanoin, eihän aineen luonnollisuus tai synteettisyys hyvänen aika vaikuta sen ominaisuuksiin :) sama aine, samat vaikutukset, olipa luonnollista tai synteettistä. juuh, ajattelinkin että jos olisit lukenut esim. jostain nettilähteestä tuosta kamferin myrkyllisyydestä niin olisi ollut mielenkiintoista lukea, carmexia kun ainakin tulee aina silloin tällöin käytettyä.

      totta kai lakat ovat totta, mutta olivat mulle täysin uusi juttu. olisi siis ollut kiva kuulla, että mitä niistä on jätetty pois ja onko poisjättämiset sitten todella johtaneet vähemmän myrkylliseen lopputulokseen! esim. niveallahan on näitä "niin ja niin luonnollinen" -tuotteita, jotka yrittävät ilmiselvästi ratsastaa luonnollisempi = terveydelle turvallisempi -trendillä, mutta niissä sitten löytyykin esim. todella allergisoivia ja haitallisia säilöntäaineita, joita ei kannattaisi käyttää.

      ehkäpä joskus hemmottelenkin itseäni kuren lakalla, jos joskus tulee sopiva tilaisuus! :)

      Poista
    3. En nyt ymmärtänyt? Tärpätti ja luonnollisuus ovat kaukana toisistaan ;) ehkäpä Carmexissa on luonnollisesti tuotettua kamferia eikä synteettistä kuten kynsilakassa.

      Poista
    4. Mä en ymmärrä, mitä ihmettelemistä tuossa kamfeerissa on. Ihan jo pelkän wikipedia artikkelin myötä selviää, että myrkyllistä on. Potenttiaalisesti jopa hengenvaarallista, joskin aikuisilla vaatii melko isoja annoksia. Lisäksi sublimiotuu hyvin alhaisissa lämpötiloissa, eli muuttuu kiinteästä suoraan kaasuksi, mikä taas kynsiä lakatessa tarkoittanee sitä, että ainetta hengitetään suoraan sisään.

      Googlettamalla löytää myös tippojen/tablettien jne pakkausselosteet ja niissäkin kyllä varoitellaan vakavistakin haittavaikutuksista ja korostetaan annostuksen oikeellisuutta. En oikein ylipäätään ymmärrä, mistä juontuu käsitys, että jos jotain ainetta käytetään lääkkeenä/lääkkeissä olisi se jotenkin turvallista tai vaaratonta. Päinvastoin, monet lääkeaineethan ovat ihan hirvittäviä myrkkyjä. Ehkä asiaa ei mielletä niin, koska ne on tarkoitettu joidenkin oireiden hoitoon ja yleensä tepsivät siihen, mihin niitä on tarkoitettu käytettävän. Hyvin harva varmaan kuitenkaan suosittelee ottamaan mitään lääkettä turhaan tai varmuuden vuoksi. Pitäisikö myös huomioida, että jos johonkin aineeseen ei välttämättä kuole, ei se automaattisesti tarkoita aineen olevan turvallista tai terveellistä?

      En tiedä, paljonko kamferia kynsilakat tai kosmetiikka ylipäätään saa sisältää, joten en lähde ottamaan kantaa siihen, kuinka haitallisina pitoisuuksina sitä (tai muitakaan myrkkyjä) lopulta kynsilakasta saa. Maalaisjärjellä ajateltuna kuitenkin jonkun verran haitallisina, jos kokee "höyryjen nousevan päähän".
      ....

      "tuotanoin, eihän aineen luonnollisuus tai synteettisyys hyvänen aika vaikuta sen ominaisuuksiin :) sama aine, samat vaikutukset, olipa luonnollista tai synteettistä."

      ^Tämä ei ole ihan näin suoraviivaista. Monesti laboratoriovalmisteinen aine on liian puhdasta ja pitoisuudet ovat aivan erilaiset, kuin aineen esiintyessä luonnossa. Esim kemiallisesti valmistettu suola (tavallinen ruokasuola) maistuu aivan erilaiselta, kuin vaikkapa oikea merisuola tai maaperästä louhittu.

      Teollisesti valmistetut aineet sisältävät aina myös aineen enantiomeereja, jotka ovat siis teoriassa täysin samaa ainetta, mutta niiden molekyylit ovat järjestäytyneet alkuperäisen peilikuvaksi. Kemiallisesti täysin samaa ainetta siis, mutta voi toimia elimistössä täysin eri tavalla. Surullisimpana esimerkkinä tästä ehkä talidomidi (joka ei siis toki liity aineen luonnolisuuteen versus synteettisyyteen, vaan ainoastaan eri enantiomeereihin). Tavallisilla tutkimusmenetelmillä ei pystytä erottamaan isomeereja toisistaan.

      Tästä aiheesta löytyy luettavaa ihan (lääke)tieteen julkaisuistakin (esim duodecim). Ei tarvitse siis luottaa vain kukkahattutäti-luonnonkosmetiikka-ituhippi-karppaajien (ja mitä muita näitä nyt oli) omiin kokemuksiin.
      -Tiia

      Poista
    5. en ole kemisti, joten toivottavasti ei mene nyt aivan pieleen :) mutta samalla aineella on sama kemiallinen kaava. jotkut aineet esiintyvät luonnossa sellaisinaa, ja niitä voi myös tuottaa synteettisesti. jos kamferi on aina yksi ja sama aine, jolla on siis sama kemiallinen koostumus, ei sen ominaisuuksiin pitäisi vaikuttaa se, onko se luonnosta sellaisenaan otettua vaiko synteettisesti valmistettua. tärpättikin saadaan havupuiden pihkasta, joten eikös sekin ole jollain tapaa luonnollinen?

      en siis kiellä, etteikö kamferi voisi ollakin myrkyllistä. siksi olisi ollut mielenkiintoista lukea aiheesta lisää, sillä itse en pikaisella googlailulla löytänyt ko. väitettä tukevia lähteitä. mutta sen kyllä uskaltaisin sanoa, että jos on sama kemiallisen koostumuksen omaava aine, sen ominaisuuksiin kuten myrkyllisyyteen tai myrkyttömyyteen ei vaikuta valmistustapa. onhan luonnossakin monia myrkyllisiä aineita :)

      toivottavasti tämä selvensi mitä ajoin takaa :)

      Poista
    6. Tiialle (jos tätä nyt jaksaa kukaan lukea :D): en tietenkään tarkoittanut, että se, että jotain käytetään lääkkeenä tekisi siitä turvallista. mutta jos jotain voi ottaa sisäisesti, niin kyllähän sen _jonkinlaisina_ annoksina on oltava turvallista. lisäksi kysehän ei ollut sisäisestä käytöstä, josta wikipedian artikkelissa puhutaan. eikö se nyt ole hieman eri asia laittaa jotain ainetta kynnelle kuin ottaa suurina annoksina sisäisesti, joista wikipediassa puhutaan. että eipä tarvinne ihmetellä ihmettelyäni, Tiia-hyvä :) esimerkiksi tällainen lähde kuin webmd antaa kamferille ulkoisesti käytettynä turvallisen luokituksen, tiedä sitten, miten luotettava lähde on. mä en taas ymmärrä miksi sä et ymmärrä mun ihmettelyä :) eikös eu:ssa ole sen verran tiukat turvallisuusrajoitukset, että tuskin jotain "erittäin myrkyllistä" ainetta saisi laittaa esim. huulirasvoihin, josta sitä väistämättä kulkeutuu myös ruoansulatuskanavaan?

      ei tietenkään ole niin suoraviivaista, mutta CN:n kommentista sain käsityksen, että hän ajattelisi, että luonnollinen on automaattisesti parempi ja että kyse olisi kuin kahdesta eri aineesta. voihan luonnollisissa aineissa olla haitallisiakin epäpuhtauksia, kuten vaikkapa luonnonkosmetiikan huulipunien lyijyjäämät. lisäksi minun on ihan hintsin verran vaikea uskoa, että kosmetiikassa käytettävät määrät kamferia tulisivat myrkyllisiksi vaikka kyseessä olisi isomeeri/enantiomeeri/whatever. mun on erittäin, ERITTÄIN vaikea uskoa, että jos kamferin ulkoista käyttöä voisi millään tavalla verrata Talidomidi-katastrofiin niin sitä ei saisi käyttää ties missä Vicks Rubseissa ja muissa, jotka ovat kuitenkin todella käytettyjä tuotteita. mielestäni tuo esimerkkisi oli siinä mielessä vähän... epäosuva. ja edelleen pidän totta kai mahdollisena, että se on jollain tavalla haitallinen, mutta sitä ei vain olla vielä hoksattu, mutta silti ihan hatusta vetämällä erittäin myrkylliseksi sanominen on mielestäni vähän turhan päiväistä. väitteet pitäisi pystyä perustelemaan :) minun aika ja kiinnostus eivät valitettavasti riitä isomerian tutkimiseen siinä määrin, että voisin pohtia voiko kamferi tosiaan olla synteettisenä myrkyllisempää kuin luonnollisena, joten tällä tiedonmäärällä kallistun sille kannalle, että ei.

      vähän jäi fiilis, että piti päästä pätemään, mutta silti ei tippunut esim. linkkejä joista löytyisi nimenomaisesti kamfeerin haitallisuus ulkoisesti ehjälle iholle / kynnelle käytettynä. tai edes jokin tuki väitteelle, että synteettinen voisi olla luonnollista vaarallisempaa kosmetiikassa :)

      Poista
    7. Mielenkiintoista keskustelua ja olen nämä lukenut läpi. Niitä linkkejä löydät samalla tavalla googlettamalla kuin minäkin :) en ole kemisti enkä halunnut päteä mutta nämä perusmyrkyt kynsilakoissa on lakkaajan hyvä tietää. Ihan pintaraapaisulla aihetta tutkin, sen syvällisemmin en osannut :) mutta järki nyt sanoo että ilotulitteissa ja kynsilakoissa käytettävä myrkky on eri kuin luonnollinen tai lääkeaineissa käytetty kamferi. Tämän perustelen päteväksi kun asiaa googletin. En minä mitä tahansa tänne kirjoita, tein kyllä tuntien taustatyön juttua kirjoittaessa :) joku varmasti tietää tosiaan enemmän enkä asiantuntija ole vaan ihan maalaisjärjen kanssa kirjoittelin :)

      Poista
    8. Mä en lisännyt linkkejä, koska ajattelin sen nimenomaan menevän enemmänkin sinne pätemisen puolelle. Lisäksi kaikki artikkelit ovat helposti googletettavissa. Linkkien kera ylipitkä kommenttini olisi venynyt vielä tuplamittaiseksi. Googlettamalla "kamferi" löydät perustietoja aineesta, sekä lääkkeiden pakkausselosteet. Ja googlettamalla enantiomeeri (+ duocecim, jos haluat lääketieteen artikkeliin) tietoja peilikuvamolekyyleistä.

      Musta vähän tuntuu, että tämä meni nyt aidasta ja aidanseipäästä vääntämiseksi. Oma kommenttini liittyi enemmän ensinnäkin siihen onko kamfeeri aineena ylipäätään myrkyllistä. On se. Ja toisekseen siihen, onko joku aine luonnosta saatavana tai laboratoriossa valmistettuna täsmälleen samanlaista. Ei ole. Mitään ainetta ei esiinny luonnossa sellaisenaan, vaan aina erilaisissa yhdisteissä. JA kuten jo mainitsitkin, kaikki luonnonaineissa tulevat epäpuhtaudet eivät aina ole hyväksi. (En tosin ymmärrä, mistä olet saanut käsityksen, että lyijyä olisi löytynyt vain luonnonkosmetiikan huulipunista. Kyllä sitä löytyi muistakin, eniten L'Orealin punista).

      Ja kuten sanoin, en tiedä millaisina pitoisuuksina kamferia saa käyttää kosmetiikassa. Enkä millään muotoa usko kamferin olevan pahin kynsilakoissa käytettävistä myrkyistä. Niissä kun pääosin käytetään samoja aineita, kuin maaleissa, liimoissa ja liuottimissa. Kuitenkin tulisi huomioida, että kynsilakkojen myrkyllisyydestä puhuttaessa ei voi vetää ihan täydellistä yhtäsuuruusmerkkiä sen välille onko joku aine turvallista iholle levitettynä tai turvallista kynsilakassa. Kynsilakkahöyryjä kun hengitetään lakatessa. Iho ehkä kykeneekin suojelemaan elimistöä, mutta keuhkoista aineet päätyvät suoraan verenkiertoon.
      -Tiia

      Poista
    9. Olisin minäkin ne linkit voinut laittaa mutta uskon että niitä ei monikaan ala klikkailla vaan haluaa lukea tiivistetyn tekstin. Meni tämä vähän vääntämiseksi kun luettelin ne pahimmat ja tunnetuimmat kynsilakkojen myrkyt noin yleisesti. Tämä tieto löytyy ihan googlesta ja tätä lakkamaailmaa enemmän harrastanut näistä on tietoinen. Siksi en koe että minun pitäisi avata asiaa enemmän tai perustella asioita jotka ovat googlen takana ja jonkun toisen väittämiä; eivät pelkästään minun ;)

      Poista
  8. Mikä tekee kamferista myrkyllisen aineen kynsilakoissa? Sitähän käytetään esimerkiksi nenäsumutteissa ja lääkkeenä lihaskipuihin. Suun kautta otetut isot annokset ovat toki myrkyllisiä, mutta tuskinpa kynnen läpi pääsee imeytymään vaarallisen suuria määriä, vai?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kamferia on luonnollisempana mutta myös synteettisena kynsilakoissa :)

      Poista
  9. Täällä kanssa yksi, joka hämmästyi Essencen 5-free kohdasta :D Enpä olisi uskonut.
    Mie olen pällistellyt Kuren lakkoja Eco Beautyn ikkunasta, joka myy luonnonkosmetiikkaa (mm. Lavera ja Zuii), mutta koskaan en ole liikkeeseen uskaltanut mennä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt sun pitää uskaltautua :) pääsispä itsekin mutta eihän täällä ole mitään tuollaisia..

      Poista
    2. kannattaa uskaltautua, Mimosa, tosi kiva kauppa ja ystävälliset ja asiantuntevat myyjät. ja ei, en ole liikkeeseen muutoin sidoksissa kuin vuosien takainen uskollinen asiakas :D suosittelen heidän nettikauppaansa myös kaikille, edulliset hinnat!

      Poista
  10. Kiltti, ihana Taina! Kiitos toiveeni toteuttamisesta. <3

    Tosiaan toi Essence oli mullekin yllätys! Mutta tietty positiivinen sellainen.

    VastaaPoista
  11. Huh! En ole ikinä ajatellut Trindin myrkyllisyyttä, vaikka ajoittain poltteleekin. Olen sinisilmäisesti ajatellut, että kynnen pinta on liian rikki, ja poistanut aluslakan kokonaan. o_O Pitää etsiä jokin toinen aluslakaksi. Tuotan Trindiä vaan on vaikea peitota... :( Ja pitää ottaa nuo merkit ylös, jotka on vähintään 3-free -merkkejä. Ehkä alan suosia enemmän niitä tästälähin...

    Hyvä postaus kaikenkaikkiaan! Hyvä herätellä tällaisia sinisilmäisiä ajoittain. ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hui! Älä käytä jos polttaa! Saatat herkistyä vielä pahemmin :/ suosittelen Essien aluslakkoja joista itse erityisesti pidän. Essence on hyvin edullinen merkki jos sielläpäin myydään. Fabyn 5-free aluslakkoja saa Kauneutta.comista. Vaihtoehtoja kyllä on polttavalle Trindille :)

      Poista
  12. Hyvä postaus! Osaatko vielä sanoa mikä on suositelluin tapa hävittää vanhat kynsilakkapurkit? Sekajäte vai pitäiskö jopa kiikuttaa kaatopaikan ongelmajätepisteeseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotkut kuivattavat jämät pullo auki ja laittavat sekajätteeseen. Minä jemmaan kaikki tyhjät lakkapullot ja vien ne kaatopaikan ongelmajätepisteeseen kun kertyy myös tyhjiä hiuslakkapulloja. Kaikki kerralla :)

      Poista
    2. Kuivattaminen ei ainakaan esim. maalien kohdalla taida olla ihan sallittua, eli paras ois jos vie ongelmajätepisteeseen :)

      Poista
  13. Omistan myös 2 kure bazaar lakkaa sekä yhden aluslakan .Löytyy myös toi catwalk

    VastaaPoista
  14. Nämä on mielenkiintoisia juttuja ja kiva kun kirjoitit aiheesta. Mäkin käytän Nail Repairia ja joskus miettinyt pitäisikö sen käyttö lopettaa, mutta vitsit kun se on niin hyvää kamaa :D Joskus huomaan että tulee päänsärky ja tosi paha olo jos teen sellaiset lakkaukset että olen tekemisissä lakan ja asetonin kanssa pitkän aikaa. Ja mahdollisesti vielä kynsiliimankin jos pitää paikkailla lohjennutta kynttä.

    Oon myös miettinyt että alkaisin tekemään toiminimellä ilta- ja viikonloppuhommina geeli- tai akryylikynsiä... Ja olen luvannut itselleni että hankin imurin lisäksi myös hengityssuojaimia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minähän olisin myös suunnannut alalle mutta pitäisi olla hyvin ilmastoitu tila että kynsiä saisi tehdä? Mutta hyvät suojaimet on tosiaan oltava :) mullekin tulee helposti migreeni hajuista. Nail Repair on pahimman hajuinen aluslakka mitä tiedän..mutta kun se toimii, sepä se just on!

      Poista
  15. Mä käytän noita formaldehydiä sisältäviä tuotteita pelkästään kynnen valkoiselle osalle. Eihän se nyt tietysti sataprosenttisesti imeytymistä estä, mutta jos kynnen alla ei ole kiinni ihoa, niin ei se formaldehydi siitä kovin isossa määrässä pääse ihoon imeytymään. Ja se kynnen valkoinen osa on myös se, jota haluan kovettaa, joten siinäkin mielessä turha vedellä ainetta koko kynnelle.

    Tietysti tämä ei ole ihan yhtä toimivaa niille, joilla ei ole aina kynnet värillä lakattuina:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista mutta järjellä ajateltu! Noin voisikin toimia ellei halua suojata kynttä kynsilakkojen värjäämiseltä :)

      Poista
    2. Eikun tietysti aluslakka sitten tuon päälle:)

      Poista
  16. Minusta vanhat kunnon myrkky lakat säilyvät paremmin. Ekat Opit ja Chinat ovat vieläkin kuin uusia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on kyllä ihan eri kastia, takuuvarma migreenipomii :D

      Poista
  17. Mainittakoon vielä, että vaikka OPIn lakat muuten olisivatkin 3-free, hoitolakat eivät ole. Esimerkiksi (rakastamani) Nail Envy sisältää myös formaldehydiä.. Pientä viherpesua siis OPI päässä. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikä hoitolakka se tarkalleen on? Sillä kysyn kun joskus mulla oli Nail envyä ja toimi kuin unelma. Sitten vaihdoin toiseen Nail envyyn ja kynnet rapistui hurjana :/ että onko jossain niissä formaldehydiä ja toisessa ei?

      Poista
    2. Niissä kaikissa Nail Envyn vahvistajissa on formaldehydiä 0,005%
      Start to Finsih lakassa, missä on vahvistaja sekä alus- ja päällyslakka samassa niin siinä ei ole formaldehydiä.

      Poista
    3. Marina näistä puhui meidän miitissä, mutta en enää ihan varmaksi osaa sanoa miten meni :/ Mutta hän varmasti tietää :) Huippu postaus tämä muuten, ihanaa, että joku jaksaa nähdä vaivaa ja koota näitäkin asioita esille! :)

      Poista
    4. Essien aluslakat (ainakin osa niistä) sisältävät myös formaldehydia, katselin juuri äskettäin kaupassa yhden ainesosaluetteloa, joten ei kovin 3-free...

      Ja tuosta *kamferista*, josta tuossa oli pitkä keskustelu, itse ihmettelen myös sen myrkyllisyyttä, kun apteekista saa tänäkin päivänä ilman reseptiä sisäisesti käytettäviä kamferitippoja (ja pullossa ei edes ole minkäänlaista varoitusta)...! En millään jaksa uskoa, että altistus kynsilakassa olisi ollenkaan sitä luokkaa kuin suun kautta otettavissa tipoissa, joten en oikein ymmärrä miten sen myrkyllisyydestä on tullut niin iso juttu.

      Poista
    5. Ai niin, ja on olemassa myös täysin myrkyttömiä, vesipohjaisia luontaislakkoja, mm. Suncoat ja Honeybee Gardens (muitakin merkkejä löytyy googlettamalla esim. water-based nail polish), tosin näitä ei taida saada Suomesta, ostettava netistä. Ja niiden kestävyys ei usein ole samaa luokkaa kuin tavallisissa eli liuotinpohjaisissa lakoissa.

      Poista
    6. Kiitos kommenteista, näihin on aina hyvä palata keskustelemaan asiasta :) pitääpä tutkata kaupassa Essien aluslakkoja kun niissä on se ainesosaluettelo :)

      Poista
  18. Olipas mielenkiintoinen postaus, kiitos tästä :) Jostain syystä on jäännyt kommentoimati kokonaan.

    VastaaPoista
  19. Nyt kun oli tullut luettua noista kynsilakkojen myrkyistä niin oli alkanut huolettamaan, että missähän kaikissa sitä on. Kiitos postauksestasi, nyt uskallan käyttää huoletta näistä myrkyistä vapaita listaamisiasi kynsilakkoja.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista <3