lauantai 6. helmikuuta 2016

Lifestyle Lauantai - Ruoanlaittoa leivinuunissa

Tykkään laittaa ruokaa ja leipoa. Siispä tänä Lifestyle lauantaina päätin jakaa pari lempireseptiäni. Nämähän ei tosiaan mitään ihme juttuja ole vaan ihan kotiruokaa. Joskus vähän hävettää laittaa näitä kun en omista hienoja astioita, keittiöni on ruma enkä jaksa somistaa näitä ruokapostauksia ;D Ehkä minä panostan enemmän kynsijuttuihin :)

Talvella sähkö on ihan pirun kallista enkä mielellään käytä sähköuunia. Sähköhellalla paistan tietysti jauhelihat tai teen ruoan mutta mielellään moneksi päiväksi kerrallaan. Lämmittää voi mikrossa tai leivinuunissa. Sähköuuni vie sähköä ja talvella yritän suunnitella tekeväni leivinuunissa valmistuvia ruokia. Hyvin usein ne ovat erilaisia laatikoita tai lihoja. Opettelin myös uunijuurekset mutta niistä tuli vähän valitusta joten nyt en ole niitä tehnyt :)




Pitsa on kaikille tuttu ruoka mutta puuhellassa ei valmisteta mitään rasvalätyskää. Puuhellassa valmistuva pitsa on paljon parempaa ja ihan eri makuista. Sain vinkin Myllyn paras Pitsajauhoista, niitä en ollut ikinä käyttänytkään. Pitsaan laitoin:

- Tomaattipyre
- Pitsamauste
- Jauheliha
- Feta
- Aurajuusto
- Tonnikala
- Meetvursti
- Ananas
- Pitsajuusto



Kokeilin myös ensimmäistä kertaa Pinaatti-fetapiirakkaa. Tykkään suolaisista piirakoista, etenkin rukiiseen pohjaan tehdystä. Mutta mies ei tykkää siitä joten nyt käytin ihan tavallista vaaleaa piirakkapohjaa. Piirakkaan laitoin:

- Pakastepinaattia 2 pussia
- Sipulia
- Fetaa
- Tonnikalaa
- 3 kananmunaa
- Purkki ruokakermaa
- Mustapippuria




Pilkoin sipulit ja paistoin niitä pannulla pinaattien kanssa, niin että pinaatista haihtui vesi pois. Laitoin ne piirakan pohjimmaisiksi, päälle tonnikala ja feta sekä kuorrutus kerma-munasekoituksella. Paistolämpötiloja voi luntata pakettien kyljistä, minä en mittaa uunin lämpöä enkä katso kelloa. Puuhellanlämmittäjä tietää itse milloin uuni on kuuma tai liian kuuma ;) pinaattina voisi käyttää tuoretta mutta pikkukaupassa ei ollut. Omaan piirakkaan olisin voinut laittaa enemmän fetaa. Itse pidin piirakasta mutta mies valitti pinaatista :D arvatkaa onko aina helppo tehdä ruokaa??



Onko teillä puuhellaa, mitä ruokaa laitat siinä? Mitä suolaista piirakkaa kannattaa ehdottomasti kokeilla?

42 kommenttia:

  1. Nami mitä ruokia :)
    Vai asuu teillä luolamies? :D :D
    Uunissa oon tehny ainoastaan lihapatoja lähinnä hirvestä. Ja joulukinkkua! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulukinkku tulee myös leivinuunissa :) ja hyvä tuleekin! Pahimman luokan luolamies...mutta tietää että syötävä on ja toki teen joskus hänen lempiruokiaan. Uunilenkki tai makkarakastike on tosi hyvää, vähän harvemmin syötynä ;)

      Poista
  2. Lisään että nyt en enää omista puu-uunia. Kyllä se oli iso apu varsinkin kun meni sähköt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei mene sähköt, kylällä kun asutaan. Ehkä kolmen vuoden aikana on ollut kaksi 10 - 15 min. sähkökatkoa. Mutta tuossa vähän matkan päässä, ihan vuorokaudenkin sähköt poikki :(

      Poista
  3. Nyhtöpossua tein parina pakkaslauantaina. Hyvä mieli tuli sähkönsäästöstä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyhtöpossua tekisi mieli kokeilla!

      Poista
    2. Koska kukaan ei kysynyt, niin mulla on ihan täydellinen ja maailman simppelein ohje, joka maistuu varmasti luolamiehillekin!
      Step 1: Osta niin iso kassler, kuin löytyy. Lihakaupasta, kokonainen. Mielellään sellainen ~3kg.
      2. Suolaa se. Siis possu puhtaaseen lavuaariin ja hierot suolaa siihen niin paljon, kuin siinä pysyy-> ravistele, niin ylimääräinen ropisee pois. Suosittelen sijoittamaan johonkin vähän laadukkaampaan suolaan, ei siis perus ruokasuolaa, vaan esim vuorisuolaa, maldon tmv tai edes hienohkoa merisuolaa. Parempiakin on, mutta noillakin tulee hyvää.
      3. Elmukelmuta. Ihan saakelin tiukkaan ja överimonta kerrosta. Sitten liha lautaselle jääkaappiin ja annat olla pari päivää, välillä käännät.
      4.Valmistuspäivänä ensin possu pöydälle muutamaksi tunniksi -> kelmu pois ja kuivaa (esim paperilla). Ruskista. Mieluiten kunnollisella (valurauta) ja eritoten kuumalla pannulla. Ei mahdu kokonaan, joutuu kääntelemään ja sotkee, mutta rasvat saa siivottua tuoreena helposti. Se nyt vaan kuuluu asiaan.
      5. Kääri leivinpaperiin ja sen jälkeen folioon. Taas niin tiukka ja tiivis paketti kuin mahdollista.
      6. Paketti vuokaan-> uuniin. Sähköuunissa olisi n.175C ja 4-6h, leivinuunissa lämmittäjä yksin tietää. Kuitenkin suht alhainen lämpö ja pitkä aika ovat olennaisimmat tekijät. Saa jäädä uuniin vetäytymään vielä pariksi tunniksi lämmön laannuttuakin.
      final step: Ihan sikahyvää:) Ei kannata kokeilla poistaa lihaa paketista, vaan uhrata yksi huono veitsi ja leikata paketti auki päältä.
      -Tiia

      Poista
    3. Kiitos ohjeesta :) tämä jää muistiin sitten kun alan ihan paistista tekemään! Meillä on tuo Atrian myymälä niin josko sieltä possua löytyisi ;)

      Poista
  4. Meillä ollaan tykästytty noihin pizzajauhoihin. Hyvä rapea pohja tulee sähköuunissakin :)
    Tacopiirakkaa joskus teen, kun se on niin ruokaisaa ja hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin pohja oli tosi rapea, erilainen kuin mitä aiemmissa pitsapohjissani on ollut :) Tacopiirakka on tosi hyvä, siitä tykkään!

      Poista
  5. Jauheliha-herkkusieni-pekoni on lemppari, kaupan ruistaikinaan tehtynä :D Jos vähän kevyempä tekee mieli niin pekonin tilalle paprikaa ja jauhelihana kevyempää tai kanaa :) Sähköuuni jää kyllä kakkoseksi, parasta on uunissa tehty hirvipaisti taikka jokin mausteinen pataruoka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hirvipaisti on niin hyvää <3 silloin kun joku lahjoittaa hirvenlihaa. Minä tykkään siitä ruistaikinasta mutta mies ei. Eikä kyllä pitäiskään syödä paljon noita ruisjuttuja, periaatteessa vehnä on minulta kiellettyä :D

      Poista
  6. Onpas herkunnäköisiä! :)
    Täälläkin taloudessa on oma hommansa keksiä mitä ruokaa tekisi, kun vastaus aina ehdotukseen on ettei nyt tee mieli sitä tms.o.O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) olivat kyllä hyvänmakuisia ja itsellekin tulee pitsanhimo. Jos meillä kysytään niin risottoa tai jotain lenkkimakkarasta. Itse jos saa ostaa niin maksalaatikkoa tai lihapiirakoita. Siksi minä käyn kaupassa ja päätän mitä ruokaa on :)

      Poista
  7. Voi miten herkullisen näköisiä!

    VastaaPoista
  8. Nam! Pitäis iteki tehä pinaattifetapiirakkaa. Näyttää niin herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvemmin teen pinaatista mitään, salaatissa en tykkää ollenkaan. Mutta piirakassa <3

      Poista
  9. Voi ei mikä luolamies :D meillä vaan arvostetaan sitä, että jaksan päivästä toiseen väsäillä ruokaa! Usein syödään ihan vaan kasvisruokaa, ja niistäkin tykätään. Jos jotain valitusta ruuasta kuulee, on se tyyliin "ei ole tarpeeksi täyttävää". :D katsotaan jos omaan kotiin laitetaan leivari, mies olisi sen kannalla, minä en vielä niin vakuuttunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uunijuurekset eivät kuulema täyttäneet joten siksi niistä sanomista tuli :) mutta huomaan sen itsekin että kasvisruoka ei täytä mahaa, on alle tunnin sisällä huutava nälkä. Olenkin pinttynyt lihansyöjä ilmeisesti ;) meille leivinuuni on elinehto jos ei halua maksaa isoa sähkölaskua. Lämmityksen sekä ruoanlaiton kannalta :)

      Poista
  10. Olen niin kateellinen tuosta puuhellasta :D Voi kuinka ihana juttuja sillä saakaan tehtyä <3
    Hyvältä näyttää ja itse oon tehnyt feta-pinaattipiirakkaa ilman tonnikalaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja sillähän saisi vielä keitettyä mutta minä en ole hellapuolta käyttänyt. Mies on joskus :)

      Poista
  11. Apua tämä pallonaama niin yrittää aloittaa tänään elämäntaparemppaa, mutta kun katselen näitä, niin nälkä jo kurnii! Eihh ihania herkkuja nam ja olen heikkona suolaisiin piirakoihin.

    Mukavaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli mullekin pitsanhimo, ei ilmeisesti pitäisi kirjoitella tälläisiä postauksia ;)

      Poista
  12. Noi pizzajauhot ovat parhaita ja näytti hyvältä paitsi itse söisin ilman sipulia kun en voi sietää =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tykkään punasipulista pitsassa ja vähän salaatissakin :)

      Poista
  13. nam, tuo pinaattipiirakka näyttää ihanalta ! pitää varmaan kokeilla :)

    VastaaPoista
  14. Mmm, törkeän hyvän näköisiä! Ihan kauhea nälkä tuli :D

    VastaaPoista
  15. Ooo, näyttipäs tuo pinaattipiiras hyvältä! Pistetääs korvan taa :)

    Mä oon viime aikoina tehnyt pari kertaa tuttuni ohjeella tällaista pinaattipiirasta, aika nannaa myös..! :) ->

    http://pikkukarhunpaivakirja.blogspot.fi/2015/12/itsenaisyyspaivan-reseptit.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Astetta taitavamman kokin ohje :) mutta hyvältä näyttää!

      Poista
  16. Oijoi, mitä herkkuja. *kuola valuu*.

    VastaaPoista
  17. Mulla ei valitettavasti enää ole puuhellaa, mutta ehkä joskus tulevaisuudessa taas on. Ja eritoten leivinuuni! Nyt en muista, oliko jo joskus puhetta, mutta olikos talossa leivinuuni, kun ostitte sen? Sehän taisi olla sellainen matalampi puuhella-leivinuuni? Meillä vaan on melko samanhenkinen ja -aikakautinen talo nyt ja mietin, pitäisikö lattiaa jotenkin vahvistaa leivinuunin alta...

    Osaan tosi hyvin tehdä kaikkia sellaisia ruokia, jotka voivat huoletta olla uunissa tuntitolkulla. Eritoten liharuokia. Ja ne jos mitkä sopivat leivinuuniin myös! Piirakoista tulee parhaita imo, kun heivaa sekaan kaikki parin päivän ylijäämäruoat:)

    Pitäisikö sen miehenkin vähän avartaa näkemystä sieltä HK:n sinisen ääreltä?! Älä kerro sille, mitä kaikkea olet ruokaan laittanut niin todennäköisesti uppoaa täysin valituksitta. Munkin mies suhtautuu epäluuloisesti kaikkeen uuteen, mutta oikeasti syö (ja tykkää!) melkein mistä vaan. Sanoisit vaan, että tonnikala-juustopiirakkaa (kertomatta pohjasta tai pinaatista). Tai kanawokkia (kertomatta mitä kasviksia siinä on). Kyllä mäkin teen lihapataa, -mureketta, -pullia jne tai lasagnea ja onnistun tunkemaan sinne sisälle mitä vaan, kunhan en erikseen mainosta:)
    -Tiia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli valmiina. Mutta tämä on joku viritys ja tehty tähän jälkikäteen. Ei toimi lämmityksessä ihan täydellisesti mutta pärjätään :) en osaa yhtään kommentoida lattian vahvistuksesta...toisella puolella on olohuone ja siellä varaava takka. No nyt aloin miettimään että onko tässäkin sitten vahvistettu lattiaa kun on asennettu jälkikäteen...
      Wokkia kyllä syö ja täytettyjä kesäkurpitsoita. Ja ruusukaalia! Nyt ostin soijarouhetta ja aion testata makaroonilaatikkoon :) katsotaan mitä sanoo :D kyllä se syö mitä on mutta sanoo jos ei tykkää. Tai ei halua jotain uudestaan :)

      Poista
    2. No onhan tossakin jo paljon kasviksia ja muutakin:) Ja mun mielestä on tärkeä sanoa, jos joku asia ei uppoa, niin ei joudu ainakaan uudestaan pitkin hampain syömään samaa.

      Leivinuuni varmaan painaa aika lailla enemmän kuin takka. Varsinkin tiilistä muurattu versus kivinen. Mä muistan, että teillä on sellainen (liuske)kivinen leivinuuni! Tosin talojakin on niin erilaisia. Jopa samalta aikakaudelta. Tää meidän on läpeensä kivitalo, joten sikäli luottaisin kestävyyteen kyllä, vaikka muutoin kunto on ihan pa*ka tällä hetkellä. Onko teillä kellaria? Meillä on, ja jos en arvioi ihan väärin, niin tuon takan alla on kantava?, poikittainen muuri alas asti. Meillä on täysin turha ja ääliömäinen 70-luvun avotakka, jonka tilalle sopisi leivinuuni/puuhella aivan täydellisesti. Ehkä joskus...
      -Tiia

      Poista
    3. Onko teillä muuten siis sähkölämmitys? Anteeksi, kun mulla on kyselyikä, ei ole pakko vastata:) Talo on vaan (jostain vanhasta esittelypostauksesta muistan) niin hämmentävän samalainen (koristelaseja myöten), kuin tämä meidän nykyinen, että kiinnostaa.
      -Tiia

      Poista
    4. Saa kysellä! Minusta on hauska keskustella näistä asioista. vm. 72 rakennettu tiilitalo on. On patterit, osa vanhoja joita ei käytetä ja osa vähän uudempia. Uudemmat on päällä makkareissa. Ilmalämpöpumppu asennettiin muutettaessa.
      Eteisen oven koristelasit on ihanat :) mutta ne on haljenneet ja vähän törröttävät. Niitä on teipattu mutta saisikohan niitä muuten ehjättyä? Vähän vaaralliset kun Hippu hyppää väliovea vasten ja jos lasi sattuisi liikahtamaan :/

      Poista
    5. Piti ihan etsiä se kotipostaus, kun en enää varmaksi muistanut, millaiset koristelasit teillä olikaan. Muistelin, että postaus olisi ehkä jostain viime syksyltä. Niinpä niin, joulukuu 2013:D.

      Meillä on ulko-oven vieressä täyskorkea kaistale ja kaikkien sisäovien päällä ikkunat keltaista koristelasia, mutta niissä ei ole tuollaista pullonpohjalasia, vaan aaltomaista kuviota. Ulkovaloissa on tuollaista pyöreää ja muistaakseni mun lapsuuden kodissa oli myös tuollaista pyöreäkuvioista ikkunoissa. Se oli 50-luvun omakotitalo.

      Mä luulen, että niitä ei saa ehjättyä. Toki kaikenlaisia lasiliimoja ja silikoneja on olemassa, että niillä ehkä saisi suht kestävän ja huomaamattoman sauman. Ehkä paras toivo olisi löytää jostain remontista tai purkutyöstä tai rakennustavarakirppikseltä sellaisia alkuperäisiä tämän aikakauden väliovia. (Joskus muinoinhan rakennettiin niin, että joka huoneessa oli ovi). Niissä voi olla tuota samaa lasia isotkin ikkunat, niin siitä voisi ehkä leikata uudet kaistaleet tuulikaapin oveen. Tai tietty hyvällä säkällä voi löytyä ihan kokonainen, sopiva ovikin.

      Mä ilmoitan, jos kellariin/autotalliin suuntautuvissa tutkimusmatkoissa joskus tulee sellaista vastaan. Aiempien kokemuksieni perusteella tästä talosta voi löytyä ihan mitä vaan...

      Tämä meidän on rakennettu -76 ja aikakauteen melko poikkeuksellisesti, koska talo on melkein kokonaan avointa tilaa. Meillä on vesikiertopatterit ja öljylämmitys. Tosin se onkin sitten tällä hetkellä ainoa vaihtoehto. Mikäli joskus haluaa investoida niin maalämpö varmaan olisi ainoa järkevä vaihtoehto. Ja toki se leivinuuni ja ilmalämpöpumppukin pienentäisivät kustannuksia. Joskin öljy ei juuri tällä hetkellä ehkä ole se kallein vaihtoehto.
      -Tiia

      Poista

Kiitos kommentista <3