tiistai 10. heinäkuuta 2018

Kuivat silmät kuriin

Kuivat silmät, tuttu ongelma monelle? Olen moneen kertaan itkenyt ja valittanut vuotavia silmiäni. Nythän ne ovat taas tehneet ennätykset ja vuotaneet keväästi asti. Enpä muista milloin olen viimeksi pystynyt eyelineriä käyttämään. 

P5250072.ORF

Meikit ovat levinneet jokaikinen päivä viimeistään kotoa autolle kävellessä. Kun herään, silmät eivät vuoda. Mutta kun meikkaan, helvetti on irti. Yleensä meikkaamisen jälkeen on vielä käytettävä koira ja viimeistään pihalla silmät riehaantuvat. Ne vuotavat vettä ja sotkevat meikin. Vuotaminen yleensä rauhoittuu tunnin sisällä mutta meikki on jo pilalla. Sekös se ketuttaa koko päivän! Ja olis kiva käyttää eyelineriä!

Silmien kuivuus johtuu elinympäristöstä ( kirkkaus, tuuli, kuiva sisäilma, puhaltimet ) ja kyynelerityksen vähenemisestä. Yleensä vaihdevuosien tienoilla, kiitos vaan...Oireina ovat silmien punoitus, kutina, vuotaminen, valoherkkyys tai roskan tunne silmässä. Mulla on oireina roskan tunne silmässä ja silmien kutina sekä vuotaminen. Luulin pitkään että se johtuu jostain meikistä koska meikkaaminen selvästi ärsyttää silmiä. Mutta samallalailla ne vuotavat vaikka ei olisi kuin ripsiväriä. Kova tuuli, ilmastointilaitteet, kirkkaus, pakkanen...kaikki nämä pahentavat ongelmaa.

En edes ymmärtänyt ensin että mulla voi yksinkertaisesti olla kuivat silmät. Nimittäin jos tätä ongelmaa ei hoida, silmät ja näkökyky voivat vioittua! Olen kyllä käyttänyt silmätippoja mutta niistä on aina ollut vain hetkellinen apua ja sitten kun ne eivät auta, en ole jaksanut niitä käyttää.


P5250002.ORF

Koivun kukkiessa ja levittäessä siitepölyään, silmät taas riemastuivat. Piti kiirehtiä apteekkiin hakemaan allergialääkkeitä ja silmätippoja. Nyt pyysin myyjältä apua ja hän suositteli Bevita Eye silmätippoja. Ne sisältävät Natriumhyaluronaattia joka on kehon voitelevissa nesteissä esiintyvä aine. Bevita Eye silmätipat voitelevat ja kosteuttavat silmiä normaalia silmätippoja paremmin. Näin kertoi apteekin täti ja häntä uskon. Tuli neuvo laittaa silmätippoja enemmän iltaa kohdin ja etenkin yöksi, koska yöllä silmä ei räpyttele ja tippa vaikuttaa paremmin. Näin ymmärsin! Otin tipat heti käyttöön ja kyllä niistä ensialkuun apua oli.

Pari päivää tippoja käytettyäni huomasin että voi juku, olen aamulenkillä ja silmät eivät vuoda yhtään! Minulla alkoi olla päiviä jolloin meikki sai olla rauhassa ja silmät eivät olleet ärtyneet. Näistä tipoista oli selkeä apu! Ne samentavat näön ihan hetkeksi joten käytän näitä lähinnä kotona. Mutta kokonaan nämä eivät vuotamista poistaneet :(

P6090002.ORF

Äitini syö tyrniä ja tyrnistä kerrotaan myös olevan apua kuiville silmille. Törmäsin Hyvinvoinnin Tavaratalossa Omega7-Eye kapseleihin*. Omega7-Eye on ainutlaatuinen yhdistelmä SBA24-kaksoistyrniöljyä, luteiinia ja zeaksantiinia. Öljy sisältää luonnollisia ravintoaineita koko silmän tarpeisiin; silmää suojaaville limakalvoille, verkkokalvolle ja kyynelnesteelle. 
Omega7-Eye muodostaa ainutlaatuisen yhdistelmän tutkittua SBA24-kaksoistyrniöljyä sekä samettikukan luteiinia ja zeaksantiinia. Yhdessä ne auttavat silmiäsi pysymään kosteina ja näkemään tarkasti. Mullahan on huono näkö, silmät rasittuvat lukiessa ja tuntuvat rasittuneilta. Vähän karsastin hintaa, toivoin todella näistä olevan apua. Silmät olivat taas ihan kamalat, punoittivat, valuivat rähmää ja olivat aamuisin turvonneet. Ostin apteekista Lomudal silmätippoja jotka auttavat mahdolliseen silmätulehdukseen. Aloin ottamaan tyrniä 4 kapselia päivässä ja käyttämään Lomudalia ahkerasti. 

Kun olin käyttänyt silmätippoja ja tyrniä pari päivää, silmien oireet alkoivat helpottaa. Itse epäilen sen johtuvan ennemmin silmätipoista mutta monihan vakuuttaa tyrnin auttavan silmien kuivuuteen. Olipa mikä hyvänsä, näistä kahdesta en taida luopua! En saanut tyrnistä mitään mahavaivoja ja tiputin annoksen kahteen tyrniin päivässä. Koska nuo kapselit oli niin kalliita :D Silmiä ei ärsytä ollenkaan, kuivuus ja karheus hävisi ja viikon kuluttua uskalsin jo laittaa luomiväriä sekä rajauskynää. Oli kyllä uskomattoman ihanaa kun silmät eivät vuotaneet enää yhtään, eikä meikit levinneet koko päivänä! 

Työhöntulotarkastuksessa tehdään allergiatestit joten pyydän vielä testaamaan koira-allergian ja siitepölyt. Oireethan olivat pahimmat aamuisin ja tuntuivat helpottavan päivän mittaan kun olin pois kotoa. Jotta nyt allergiat suljetaan vaan pois :)
Onneks nuo silmät on nyt parantuneet, oli nimittäin ihan kamalaa kun ei voinut käyttää luomiväriä. Tiedän että kuulostaa vähän turhalta mutta kun on tottunut meikkaamaan enemmän ja omaa kuitenkin aika kivan meikkikokoelman...

Mutta nyt minua kiinnostaisi kuulla teidän kokemuksia tyrnistä tai kuivista silmistä? Mistä olette saaneet apua? Kannattaako tuota tyrnin syömistä jatkaa?


Postaus sisältää *-merkityn mainoslinkin.

35 kommenttia:

  1. Tyrniä kannattaa syödä. Vaikka kapselit on hintavia niin ehdoton suositus. Olen useita vuosia käyttänyt juuri Valioravinnon tyrniöljyä. Mulla on vaan se juoksevassa muodossa pullossa. Nappaan aina aamuisin lusikan nokkaan puuron kanssa ja maku on kauhea mutta olen jo tottunut siihen. Eronnhuomaan jos olen viikon ilman öljyä niin silmät on niin kuivat ettei edes tipat tunnu auttavan. Kapseleina olen käyttänyt ennen näitä: http://valioravinto.fi/omega7-tyrnioljykapseli/ nyt samaa tavaraa pullossa. Kapseleita kuuluu eka kk käyttää tuplamäärä ja tämän jälkeen ylläpito annos.

    VastaaPoista
  2. Minäkin olen kevään aikana satunnaisesti käyttänyt noita, silmät ovat tuntuneet jostain syystä kuivilta. Nuo kyllä auttavat tilannetta huomattavasti :)

    VastaaPoista
  3. Tuttua on. Mulla selkäkipua ehkäisevä lääke aiheuttaa kuivan suun ja silmät sekä muutenkin nuorena kun oli kilpirauhasen liikatoiliike, pitäisi sen hoidonkin jälkeen käyttää loppuikä kosteutustippoja.
    Ihan paras on Yliopiston Apteekin panthenol-tipat. Ne oli loppu jokusen kuukauden ja tuli kokeiltua monia muita, mutta mikään muu ei korvannut kohdallani sen kosteutustehoa.
    Jos tippojen käytön ohessa silmät vuotaa, sitten tiedän että käytän kasvoiklk jotain tuotetta, joka sisältää linaloolia tai limonenea. Meikeissä sitä ei saa olla.
    Kuitenkin joskus tulee kausia että silmät vuotaa viimasta ja sille ei sitten voi mitään. Ärsyttävää se on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Etenkin kun kärsinyt siitä jo kuukausia...onneksi nyt on apu löytynyt :)

      Poista
  4. Täällä myös kuivat ja herkät silmät, jotka eivät kylläkään vuoda mutta punoittavat ja kirvelevät. Ripsiväri on itselleni se joka ärsyttää silmiä ja monia olen kokeillut, mutta apteekin Avene Couvrance high tolerance mascara on ainut jota pystyn käyttämään ja jolla tulee hyvän näköinen lopputulos. Suosittelen kokeiluun herkkäsilmäisille meikkaajille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin jo mascaraakin aiheuttajaksi mutta käytän monia erilaisia niin hankala etsiä syyllistä...

      Poista
  5. Mielenkiintonen tuo tyrni! Mullakin silmät valuvat. Hankalaksi tekee piilolinssit. Joiden kanssa ei tippoja voi käyttää. Oon sellasta suihketta, optim eye, käyttänyt kun töissä silmät kuivuu. Pitäökin tutustua tyrnikapseleihin .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meinasin ostaa Optim Eye suihketta, sen olen kuullut auttavan :)

      Poista
  6. Mulla on vuotanut silmät lapsesta asti, mutta vain tuulen tai viiman vuoksi. Pyörällä ajaessa pakko olla pilviselläkin säällä aurinkolasit tai muuten en näe mitään. :D Mun mummolla oli sama juttu. Silmät ei silti tunnu koskaan kuivilta, eivätkä vuoda muuten, mutta viima ja tuuli, huh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aurinkolasit on mullakin päässä keväästä syksyyn :)

      Poista
  7. Onpa kiva kuulla, että olet saanut apua silmien vuotamiseen. Mun mielestä ei ole yhtään turhaa surra sitä, ettei voi täysipainoisesti meikata silmien vuotamisen takia. Jokaisella on omansanlaiset murheet, ja kukin kokee asiat eri tavalla tärkeiksi. Vaikka mulla ei (onneksi) enä ole niin pahasti ongelmana silmien vuotaminen kuin joskus nuorempana, niin muistan miten harmitti aivan vietävästi, kun kaikki meikit valui silmistä pois. Vielä nytkin varsinkin oikea silmä saattaa ruveta valumaan ihan solkenaan ilman mitään "kunnon" syytä, eikä ole kivannäköistä, kun toinen silmä on meikattu ja toinen on puolittain kalju;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuttu tunne! Onneksi nykyään voi meikata ja käyttää eyelineriä :)

      Poista
  8. Olen pärjännyt ihan normaaleilla kosteuttavilla silmätipoilla. Bevitaa vois kans kokeilla. Silmien vuotaminen on ärsyttävää.. Ja kun se alkaa, niin ei meinaa rauhoittua millään..

    VastaaPoista
  9. Mulla on myös kuivat silmät, etenkin kun käytän toisinaan piilareita. Harmillinen vaiva, mutta onneksi jotenkin hallittavissa. :)

    VastaaPoista
  10. Mulla auttoi silmien kuivuuteen diagnoosi kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja siihen lääkitys :) Pystyin jättämään kosteustipat pois, käytän niitä silloin tällöin toisinaan. Mutta kuivat silmät eivät ole kivat, mulla oli välillä silmät oikeasti tosi kipeät ja jos silmiin valkui päivän mittaan meikkiä/iholta rasvaa, se kirvelyn määrä..ei siis ole todellakaan ikävä :D Mäkin söin tyrnikapseleita mutta mun mielestä ne eivät mulla tuoneet sitä täydellistä helpotusta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ne mullakaan yksin helpota mutta toivon että niistä on sisäistä apua :)

      Poista
  11. Myyjä ja apteekin täti :D Terveisin tuore farmaseutti...

    VastaaPoista
  12. Meillä äidillä on parin vuoden ajan ollut jatkuvasti roska silmässä -tunne. Sai reseptillä jotain silmätippoja, mutta eivät kyseiseen ongelmaan auttaneet, vaikka kuinka tippoja laittoi. Silmät eivät siis vuotaneet, oli vain se tunne, että jotain siellä on.

    Edes silmälasit (joista ajateltiin sen johtuvan), eivät auttaneet (eikä myöskään yli vuoden kestävään päänsärkyyn). Tuskastui asiaan ja meni pollakuvauksiin, diagnoosihan sieltä tuli, mutta oli niin outo nimi, että en edes muista :D

    Se on taas näitä "tauteja", joita ei uskoisi olevan olemassa..

    Itsellä vuotaa silmät katupölyn aikaan, kun aurinko paistaa (ulkona ollessa, sisällä ei tietty tätä ongelmaa), kova tuuli ja pyöräillessä. Harvoin kyllä molemmat silmät yhtä aikaa, yleensä oik. silmä vuotaa yksinään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katupöly on kyllä yksi riesa ja muutenkin kevätaurinko...mulla on onneksi polla kuvattu joten siellä ei ongelmaa ole ;)

      Poista
  13. Eilen istuin parilla lennolla, ja kyllähän suorastaan kiristi silmiä. Lentokoneilma on niin kuivaa, että ensi kerralla otan tipat mukaan. Käytän Yliopiston apteekin eli YA:n silmätippoja ihan vaan halvan hinnan ja pullon pitkän säilymisajan (2 kk) takia. Tyrni onkin ihan uusi juttu mulle kuivuuteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla pitäisi olla varmaan jatkuva tiputus silmiin jos lennolle menisin...

      Poista
  14. Yksi mikä voi vaikuttaa silmien vuotamiseen/oireiluun on homeet, toivottavasti ei ole sellaisesta kyse kun sanoit että vaiva helpottaa kun poistut kotoa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hometta en usko syyksi koska silmät ovat vuotaneet entisessä talossani sekä tässä kaupunkiasunnossa. Varmasti myös kumppani olisi reagoinut homeeseen :)

      Poista
  15. Mitähän materiaalia tai sisältöä sun tyyny on? Höyhentyyny ihan pahin, jos on yhtään sille herkistynyt... Satiinilakanat voivat myös auttaa. Kumma (ja todella kurja) jos johtuisi eläimistä. Pitäisihän sulla sitten kaiken järjen mukaan olla illallakin oireita, kun olet töistä pääsemisen jälkeen koko loppupäivän niiden kanssa touhuillut?

    Lentokone ja toimistoilmastointi on pahoja. Mut ainakin mulla alkaa kaikki iho ja silmäoireet nimenomaan siellä töissä.

    Piilolinssien epämiellyttävyys (puhumattakaan silmälasien epäkäytännöllisyydestä) oli aikanaan suurin syy, miksi panostin ja menin laserleikkaukseen. Ihan siis myin autoni, jotta sain siihen rahaa. Päivääkään en ole katunut.

    -Tiia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Tiia! Et olekaan todella pitkään aikaan kommentoinut ja olen monesti miettinyt mihin olet kadonnut? Mukava kuulla sinusta :) Tempurin tyyny on, en tiedä materiaalia mutta ei höyheniä ainakaan. En kyllä usko johtuvan eläimistä koska on nyt helpottanut ja tosiaan oireita olisi pitkin päivääkin. Mutta sitä mietin että kun ne nukkuvat sängyssä ja aamuisin oli kutisevat silmät niin...

      Poista
    2. Mä olen pahoillani! Aina olisi jotain sanottavaa, mutta töissä ei nykyään enää ehdi mitään "hömppää" ja tämä mun kotikone on niin kärsinyt ja umpisurkea, ettei tällä oikein enää pysty. Selailu onnistuu, mutta kirjoittaminen ei oikein. Uusi pitäisi hommata, kun joku lahjoittaisi hirveästi ylimääräistää rahaa jostain:) Luen kyllä kaikki postaukset, jotebn iso kiitos, että jaksat niitä tehtailla!!!
      -Tiia

      Poista
    3. Kiva kuulla että olet vielä mukana, tosi moneen kertaan olen miettinyt mihin olet kadonnut <3

      Poista
  16. Hyödyllinen postaus, josta sai hyviä vinkkejä. Minuakin on vaivannut kuivat silmät. Onneksi ei hetkeen. Ihan tavallisia silmätippoja olen käyttänyt. Täytyy kysyä apteekin henkilökunnalta vinkkejä tuotteen valinnassa jatkossa.
    t. TQ

    VastaaPoista

Kiitos kommentista <3