sunnuntai 2. elokuuta 2015

Munakasrullaa ja rapeita aamiaissämpylöitä

Minussa asuu pieni leipuri-Taina :) tykkään tosi paljon leipoa, tehdä ruokaa ja kokeilla uusia reseptejä! Mun suosikkeja ovat ( helpot ) makeat leivonnaiset ja erilaiset pienet tai isot suolaiset.

Nyt kokeilin ensimmäistä kertaa munakasrullaa. Seurailen ihmisiä Instassa ja bongaan sieltä päivän ruokia ( ehkä jopa sinulta! ) joten tämänkin taisin Instasta bongata. Oli aina mielessä että tee sitä munakasrullaa ja nyt päätin kokeilla!


P7240051.ORF

Netti on täynnä reseptejä, minä tein tämän mukaan:

- 5 dl maitoa
- 5 munaa
- suolaa
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1/2 tl leivinjauhoja

Vatkaa maito ja munat sekaisin. Lisää jauhoseos ja suola. Levitä seos korkeareunaiselle uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa n.20 - 25 minuuttia.

Valmista sillä aikaa täyte. Paistoin paistinpannulla pienessä määrässä voita pilkottua sipulia, purjoa, kinkkusuikaleet ja paprikaa. Kumoa uunista otettu munakasrulla kääretortun tapaan.
Voitele rulla tuorejuustolla ( mulla chili-paprika ), levitä päälle ainekset pannulta sekä fetajuusto ja ripottele vähän juustoa.


P7240044.ORF

Laita rulla kiinni leivinpaperin avulla, ripottele vähän juustoa päälle ja paista vielä viitisen minuuttia uunissa. Ja on muuten hyvää! Kantsii antaa vähän jäähtyä ja leikata sitten varovasti.
Tein munakasrullan miesväkeä varten, meillä on salaojitus menossa ja apumiehiä niin on kiva tarjota vähän suolaista.


P7240049.ORF

Kaveriksi tein vielä ihania rapeita aamiaissämpylöitä. Tämä resepti on Sikke Sumarilta ja olen tehnyt näitä sämppyjä monesti. Ne onnistuvat ja ovat takuuhyviä. Tuoreina että pakkasesta sulatettuna. Yksinkertaisesti laitan puolitoista pussia kuivahiivaa lämpimään 7,5 dl vettä. Sinne sekaisin mitä vaan jauhoja multa löytyy, eniten laitan sämpylä- , graham- ja ruisjauhoja. En tykkää vehnämössösämpylästä.


P7240056.ORF

Kun taikina on tehty, laita se jääkaappiin. Se saa olla useamman tunnin, mulla alkaa aina tursuta yli kulhosta joten sitten teen sämpylät. Nostan taikinaa  ( joka jää vähän pehmeäksi ) kahdella kauhalla leivinpaperin päälle. Ei väliä minkä muotoisia tulee, hyviä ne ovat silti! Viillot päälle ja vähän vehnäjauhoja. Uunissa 230 astetta, en ole katsonut aikaa. Riippuu mitä jauhoja käyttää mutta Siken ohje neuvoo 30 - 35 min. En peitä sämpylöitä ikinä niin niistä tulee ihanan rapeita. Joskus teen isompia, joskus pienempiä, nyt tuli vähän lättänöitä mutta kuten sanottu, parempia kuin ostetut sämpylät :)

Mitä sinä leivot jos tekee äkkiä mieli jotain tai pitää tehdä jotain suolaista vaikka isommalle porukalle?

35 kommenttia:

  1. Olipa hyvä kun palautit munakasrullan mieleen! Olen muutaman kerran sitä tehnytkin, aina takuuvarma ja aina loppuu kesken!
    Nuo sämpylät menee kyllä kokeiluun.
    Parhaita ohjeita ovat missä ei tartte mittailla mitään, ainakaan paljon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun pitää tehdä seuraavan kerran eri täytteellä. Luin jonkun texmex tyylisen täytteen mutten sitä tehnyt kun en tiedä tykkääkö muut siitä. Kinkku on melko varma aina :) minäkin teen aina vähän tyylillä, itse sitten syö jos ei muille maistu :DD

      Poista
  2. Tuo munakasrulla kuullostaa helpolta ja herkulliselta - pitääkin ehdottomasti joskus kokeilla! :) Sämpylöitä en itse ole aikoihin tehnyt, voisin ehkä sen reseptin tästä ylös itselleni ottaa ja joskus kokeilla - onhan ne itse tehdyt ihan erimoista kuin kaupasta ostetut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä itsetehdyt on ihan älyttömän hyviä, kannattaa kokeilla :)

      Poista
    2. Munakasrullaa en ole vielä saanut aikaiseksi kokeilla, mutta sämpylöitä tein viikko sitten hieman varioiden tuota ohjetta, mutta hyvin maistui tuolla miekkosellekin, joten uudet kohta taas paistumaan ;) Jaa vain siis jatkossakin kokkausideoita, tuntuu, että helposti kaavoihin kangistuu o.O

      Poista
    3. Kiva että tykkäsit ohjeesta, ehdottomasti jaan joskus muitakin hyviä ideoita :)

      Poista
  3. Munakasrulla vaikuttaa tosi herkulliselta! :P

    VastaaPoista
  4. Nopeeta on tehdä piirakka. Broileri, kinkku tai sienipiirakka. Makeista puhumattakaan. (Nyt kävi tekee mieli mustikkapiirakkaa)
    Sämpylöitä en hirveesi jaksa tehdä, mutta tein Siken ohjeella foccacia leipää.. vitsi se oli hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piirakat on kanssa hyviä. Minä tykkään tehdä siihen ruispohjaan mutta mies valittaa siitä joten kompromissi on vaalea pohja. Siihenkin kinkku-paprika-juustotäyte tai sitten kanaa tai jauhelihaa. On hyvää :)

      Poista
  5. Namilta näyttää! <3

    t. Kissis

    VastaaPoista
  6. Tajusin juuri, etten ole koskaan tehnyt munakasrullaa. Siihen on nyt tultava muutos, kiitos siitä sinulle :)

    VastaaPoista
  7. Öh, en mitään. Osaan mä sämpylöitä tehdä ja kerran olen tehnyt täytekakun (ehkä kuuskymppisille sitten seuraavan:)). Viime vuonna leivottiin siskon kanssa (se osaa leipoa) iskälle korvapuusteja, jotka muuten koristeltiin kaikilla mahdollisilla pinkin ja pastellinvärisillä glitter-nonparelli härpäkkeillä, tuli hienoja. Yhden piparkakkutalon olen saanut aikaiseksi:D

    Leipominen ei ihan ole niin sanotusti mun kuppi teetä. Saan kyllä jotain aikaiseksi, mutta se ei ole mulle mieleistä hommaa. Ruoanlaitto sen sijaan on ja siinä olen omasta mielestäni usein jopa ihan onnistunutkin. Molempia ei kuulemma voi saada:)
    -Tiia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä minäkin olen sitten parempi ruoanlaitossa :) ruoanlaitto ja leipominen on ihan kivaa puuhaa mutta ärsyttää jos leipomuksissa epäonnistuu. Mihinkään juhliin en ehkä alkaisi tekemään tai sitten jotain helppoja jotka varmasti osaa. Jos tekisin täytekakun niin söisin sen varmaan itse :D

      Poista
    2. Olen varmaan kommentoinut tätä samaa aiemminkin, mutta olen ymmärtänyt, että jos pystyy huolellisesti noudattamaan ohjetta alusta loppuun saakka, on todennäköisesti leipurityyppiä. Leipominen kun on sen verran kemiaa, että aineiden grammamäärillä ja keskinäisillä suhteilla on oikeasti merkitystä. Jos sen sijaan mieli alkaa keskimäärin kolmannnen rivin kohdalla harhailla ja keksiä "mikä muu voisi sopia tähän" tai "millä jonkun raaka-aineen voisi korvata jne", on todennäköisemmin ruoanlaittaja.

      Mun keitokseni usein eskaloituvat viimeistään vartin jälkeen sellaiseksi sekalaiseksi, hatusta vedetyksi, noidan kattilaksi, että alkuperäistä reseptiä on niistä mahdoton tunnistaa. Oli minulla sellaista ollut tai ei:D Ehdottomasti ruoanlaittaja siis...
      -Tiia

      Poista
    3. ^Eli olen ruoanlaittaja! On toki merkitystä ja olen sen huomannut että jos joku on vähän niinkun noin ja yritetty korvata muulla niin lopputulos on sellainen että itse syö mutta en tiedä laittaisinko vieraille :) aika mielenkiintoinen sanonta! Mietin mitähän olen aina yrittänyt korvata, nyt ei tule mieleen mutta kyllä ne ihan legendaarisia tekeleitä on :)

      Poista
  8. Pitäisi kokeilla tätä munakasrullaa sitten yläasteen kotitaloustunnin läksyn jälkeen. Kinkkupannari on hyvin samankaltaista mutta kinkkusörsselit menee uuniin mukaan alusta asti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kinkkupannaria en olekaan tehnyt mutta kuulostaa kyllä hyvältä :)

      Poista
  9. Oijjoi miten hyvännäköistä! :) Vaikka nykyruokavaliossani valitsenkin munakkaat, niin voin vain kuvitella miten julmetun hyvältä tuo sämpylä maistuu.... ahh tuo sulava voinokare päällä.... Kaupan sämpylät on ihan hirveitä itsetehtyihin verrattuna, itseleivottua sämpylää on aika vaikea hakata millään leipien maailmassa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi vaan tehdä itse enemmän vaikka niitä siemennäkkäreitä tai sämpylöitä joissa siemeniä päällä. Myös leipomon tuoreet sämpylät ovat aika vastustamattomia..vaikka ei kauheasti pitäisi syödä :) kauraleipää syön nykyään päasiassa ja sitä spelttinäkkäriä, se on niin hyvää!

      Poista
  10. Noita pitäis iteki joskus tehä. Munakasrulla on namia ja itse tehdyt sämpylätki yleensä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus tein sämppyjä joihin tuli auringonkukansiemeniä päälle, ne oli hyviä!

      Poista
  11. Tänään kokeilen tätä sämpyläohjetta ja joku toinen päivä munakasrullaa, mistä en ole koskaan aikaisemmin kuullutkaan. :D Ehkä sun olisi pitänyt pystyttää myös leivontablogi!
    xoxo Mella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehee ehkä olisi :D onneksi voin kirjoitella välillä muustakin kuin kynsistä kun kukaan ei tuntunut pahastuvan :) kerro tuliko hyviä!

      Poista
    2. Olisi pitänyt kuunnella ja käyttää erilaisia jauhoja, mutta suurimmaksi osaksi käytin vehnäjauhoja ja voin sanoo et huonoimpia sämpylöitä mitä oon syöny. :D Ehkä ensi kerralla paremmin ja käytän nuita sinun ehottelemia! Tosin nyt alko tekee mieli vaan mummin sämpylöitä niin pitää siltäkin kysästä ohje kokeiluun. :)

      Poista
    3. Minusta tummat jauhot tuo sitä rapeutta näihin sämpylöihin. Mulla on alle puolet vehnäjauhoja ja sitten ruista ja grahamia, oisko vielä jotain sämpyläjauhoja. Mummin ohjeet on aina maailman parhaita joten jaa ohje sitten meillekin, jooko :) ?

      Poista
    4. Kiitti vinkistä! Jos päätän vielä kokeilla niin laitan tosissaan vähemmän vehnäjauhoja. :) Voi ilman muuta pitääpä kysäistä siltä kunhan käyn kylässä! :3

      Poista
  12. Voi nam sentään! Tuota munakasrullaa on kyllä ihan pakko testata ♥ Itsekin tykkään leipoa, mutta Instassa en seuraa hirveästi ruoka-aiheesta postailevia ihmisiä, se olisi jo liikaa kun ruokablogeistakin hullaannun niin helposti ja jään selailemaan tunneiksi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä seuraan treeniblogeja niin niistä bongaa aina hyviä ohjeita :) silloin tällöin selailen ihan ruokablogeja jos etsii jotain ohjetta :)

      Poista
  13. Munakasrullaa pitää kokeilla! Nam :P Ite teen aina sellasta sienipiirakasta sovellettua kinkkupiirakkaa, jos jotain suolasta tekee mieli tai tulee vieraita kylään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piirakka on kyllä hyvä vetonaula kahvipöytään :)

      Poista

Kiitos kommentista <3