lauantai 9. syyskuuta 2017

Lifestyle Lauantai - Minustako karppaaja?

Karppaaminen. Ai että vihaan sitä sanaa. Sillä on niin paha kaiku ja siitä tulee vaan mieleen joku uskonlahko joka tuputtaa "kaikkien pitää karpata" ja "karppaus on ainoa oikea ruokavalio". Mutta miksi minä siitä kiinnostuin?

Kesälomalla tuli vähän syötyä ohi ruokavalion. Täysin tietoisesti. Itsepähän kärsin kivut ja turvotuksen. Mulla ei ole sitä IBS:n pahinta muotoa joka ei pysty syömään mitään tai on heti ripaskalla. Pystyn syömään jonkun verran kiellettyä mutta kärsin kyllä tuskista monta päivää.

Lohilo jäätelö

Haluan turvotusta pois eikä haittaisi vähän laihtuakaan ;D mulla alkaa syksyllä jooga ja jumppa sekä kotoa löytyy oma personal trainer Hipsteri-Hippu. Lisäks mulla on tuo salikortti joten liikuntapuoli on kunnossa. Mutta ajattelin kokeilla jättää vähän hiilareita pois ja kuulostella omaa oloa.

Valitut jyvänäkkäri

Mulla oli viime syksynä ja talvena kakka vaihde töissä joka heijastui vähän syömisenä ja liikunnan puutteena. Kaikki tietää mitä silloin tapahtuu. Koska vihaan karppaus -sanaa, korvaan sen hiilihydraattitietoisuutena. Aion siis vähän vähentää hiilareita ja sokerin syöntiä. Liityin kesälomalla muutamaan vhh-Facebook ryhmään ja sieltä olen lueskellut kirjoituksia. Ihan asiaa kyllä. Mutta toisaalta vähän sellaista uskonlahko-meininkiä...

karppaus

Fodmap-ruokavalio asettaa rajoituksia enkä aio täysin syödä vhh:n mukaan mutta sitä ja fodmappia soveltaen. Perunaa en jätä pois koska se riisin lisäksi ainut "pääruoka" jota voin aterialle laittaa niin että se menee koko porukalle. Eikä peruna ole ikinä ollut mitenkään paha tai turvotuksen aiheuttaja, mulle pahinta ovat viljatuotteet kauraa lukuunottamatta. Ruis ja vehnä ovat täysin nou nou ja aiheuttavat ihan pahimmat kivut. Rasvaisista ruoista en taas tykkää, kaikki soijakermat yms on yök, avocadoa en voi syödä ja voilla en halua lotrata. Saa siis nähdä miten tämä minun "karppaus" etenee ;) ehkä eniten olen innoissani noista vuoden tauolla olleista jumpasta ja joogasta, ruokavalio tulee siinä sivussa. Ja saa nähdä miten jaksan nuo harrastukset, pitääkö hiilareita lisätä.

Sellaista tänne. Muita kesäkilojen kerääjiä? 


10 kommenttia:

  1. Kiloja löytyy.. taitaa olla kesän, kevään ja talvenkin edestä. Paha juttu kun istuu päivät. Syö ravintolan herkkuja eikä liiku vapaa ajalla. Sannillahan on tosi hyvät ohjeet vhh ruokavalioon. Pitäis itsekin kokeilla. Hankalaa kun muu perhe syö kuitenkin normaalisti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä kyllä liikun töissä ja vapaa-ajalla. En pystyisi ikinä tekemään mitään toimistotyötä, olen siihen liian adhd ja mitä tapahtuisi jos minä istuisin päivät...voi kun me asuttaisiin lähempänä niin lähdettäisiin yhdessä Lakun ja Hipun kanssa lenkille :) joskus olen töitten jälkeen niin väsynyt etten jaksa hirmu pitkiä lenkkejä.
      Viikonloput menee muissa puuhissa tai blogin parissa. Tästä blogista yritän nyt nipistää että olisi aikaa muuhunkin mutta ei ole taas onnistunut :/ Sannin reseptejä olen joitakin kokeillut. Niin se on hankalaa kun toinen ei suostu oikein rehuja syömään ja valittaa sitten ruoasta, sekään ei ole kivaa..miehet :D

      Poista
  2. No noita kilojahan on taas tullut, kiitos koko kevään/kesän käsi- ja selkäongelmien. Ei ole päässyt koko vuonna kunnolla salille, ja lenkkeilykin on jäänyt vähälle. Ja työssä saa päivät vain istua toimistossa.
    Mulla kun on keliakia, niin en jaksa sen lisäksi enää mitään ihmedieettejä ottaa käyttöön, nytkin joutuu luopumaan niin paljosta. Oon todennut, että parhaiten painon pudottamiseen sopii mulle se 2/5 (no dieettihän sekin on)... Mä kyllä pärjään kahtena päivänä viikossa vähällä ruualla, kun muulloin voi syödä normaalisti. Ja tehoaa hyvin vaikkei kauheesti pysty kuntoilemaankaan.
    Toivon kuitenkin että nyt syksystä viimein pääsisin normaaliin rytmiin ja käymään taas salilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle tuo 2/5 tai 5/2 ei sovi. En usko toimivan mulla, tulisi sitten herkuteltua muina päivinä...tai sitten ei, pitäisi kokeilla! IBS on kyllä kanssa ärsyttävä kun joutuu luopumaan paljosta. Ja jos syö kiellettyä niin sitten saa kärsiä.
      Mä en ole nyt käynyt salilla koska en ehdi, koira vaatii sen lenkkeilyn ja jumpan sekä joogan lisänä ei ehdi. Palaan varmaan salille sitten kun jumpat loppuu. Muutenkin mulla on tuo sali-innostus hiipunut. Täällä on niin pieni kämäinen sali ettei se oikein houkuttele enää...

      Poista
  3. Loppukesästä -2kg. Sain toisenlaisen kilpirauhaslääkityksen, joka ilmeisesti vihdoin mahdollistaa että on mahdollista päästä myös alaspäin.
    Karppaus ei ole kyllä laihdutukseen hyvä keino mielestäni. Kaikki jotka tunnen ja ovat karpanneet, ovat palanneet alkupainoonsa ja joskus lisien kera.
    Itse en edes voi kun kilpirauhasarvot kärsii ja eläinkunnan tuotteiden käyttö on suht vähäistä.
    Tää on jännä kun ei aina olekaan päivittäin sun postausta Bloglovinissa :) Hyvä kuitenkin että mietit myös itseäsi ja touhuilet muuta. Energiaa ja jaksamista syksyyn <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 tuntuu vähän että mistä sitä energiaa ja aikaa saisi lisää. Ruokavalion haluaisin kuntoon mutta kun en tiedä miten ja mitä. Harmi kun joskus tämä homma toimi ja oli balanssissa mutta sitten tuli tämä IBS. Mutta se olisi pääasia että alkaisi liikkumaan enemmän, ruokavalio tulee kyllä siinä sivussa :)

      Poista
    2. En tiedä miten sulle sopii IBS:n kanssa mutta itselläni päivä alkaa parhaiten ja tekee mieli vain parempi laatuisia ruokia kun aloitan päivän smoothiella. Selvä ero eikä ole paluuta entiseen. N. 1/2l marjoja, mantelimaitoa, hamppuproteiinia, vehnänorasjauhetta, tyrnimarjarouhetta, avocado,jonkun verran öljyjä. Paljon parempi olo kun syö smoothien verrattuna vaikka puuroon tai leipään. Sisältö vaihtelee vähän sen mukaan mitä on ja päälle vegvit-yleisvitamiini, biotiinia ym.

      Poista
    3. Kyllä mä välillä tein smoothieita mutta sekin on taas jäänyt. Haluan syödä aamulla aika tuhdisti että jaksan sillä välipalaan asti. Nykyään syön aamupalana gluteenittomia maissihiutaleita, ABE-jogurttia ja raejuustoa :)

      Poista
  4. Muutamia vuosia sitten karppasin aika roimalla kädellä; hiilarit oli n.20g/vrk eli todella tiukka. Nälkä ei kuitenkaan ollut koskaan, unen laatu oli mahtava ja energiataso hyvä. Kovasti pelotellut kolesterolihommelit ei todellakaan osuneet mun kohdalle, vaan labroissa ja kaikissa muissa testeissä kaikki hyvin. Painoa lähti kahdeksassa kuukaudessa 22 kiloa. Hyvä olo näkyi ja tuntui. Nyt itselläni on käytössä epilepsialääke, joka on nostanut painoani 17 kilolla ja neurologini kanssa sovittiin uudesta lääkkeestä ja ensi viikolla puretaan vanhaa ja otetaan rinnalle uutta. Myös ketogeenista ruokavaliota hän ehdotti (sitä käytetään varsinkin lapsiepileptikoilla ihan "lääkkeenä" ), mutta ei niin tiukkana kuin päivittäisiä kohtauksia saavilla. Kaikkein tarkimmat karppaajat saattavat olla vähän paasaajia ja tulee helposti sellainen lahko-olo (itsellekin tuli jossain vaiheessa), mutta olen itse saanut vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta aikaisemmin valtavasti apua ja iloa ja hyvää oloa. Kaikki riippuu ihan miten valionsa koostaa ja varmistaa, että saa sopivassa suhteessa hiilareita, proteiinia ja rasvaa. Lähden itse jälleen karppilinjalle kun saadaan tuo epilääkkeen purku ja uuden alku hyvin menemään. Keskityn yhteen asiaan kerrallaan :D Mukavaa alkavaa viikkoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla kokemuksiasi :) oma ajatukseni on soveltaa koska rasvat ei oikein minulle maistu ja en voi syödä esim. avocadoa. Tuo sopiva suhde on itsellä vähän hakusessa..välillä on niin väsynyt että ei oikein jaksaisi liikkua vaikka pitäisi. Onneksi tuo koira pakottaa ja alkaa uudet liikuntaharrastukset niin ei ihan sohvaperunoidu..
      Ihanaa syksyä ja tsemppiä uuteen alkuun. Se tulee menemään hyvin kun sulla on kuitenkin hommat vanhassa muistissa :)

      Poista

Kiitos kommentista <3