lauantai 10. lokakuuta 2015

Maailman paras Hippu

Niin se vaan meidän neiti täytti 8 kk. Aika rientää eikä vauva ole enää vauva. Hippu on jo iso neiti eikä tuosta enää kasva, polven korkuiseksi jäi. Hauska katsoa vanhoja kuvia. Vielä kesällä se on ollut pentu vaikka minusta se oli jo iso. Loppukesästä aloin kiinnittämään huomiota miten se on leventynyt ja tullut rotevammaksi. Turkkia on ihan kunnolla. Joka kerta kun näemme sukulaisia tai kavereita niin kuulee että onpa Hippu kasvanut! Vahdin koko ajan painoa ettei neiti ala turpoamaan, ruokahalua kun on!

En oikeasti kestä miten ihana Hippu oli pienenä! Otetaan pieni katsaus jo nähtyihin kuviin mutta ainahan nämä jaksavat hellyttää :)




^Kehitys pienestä puolivuotiseksi.

Osa on kännykkäkuvia joten kuvatkoot heittelevät mutta yrittäkää saada selvää ;)

Hipussa huomaa selviä piirteitä roduista. Sheltiltä on peritty väritys, pään muoto ja karvaa. Lapinkoira antaa pystykorvan luonnetta, turkkia ja etenkin haukkuessa pystyyn kiertyvän hännän. Muutoin häntä taitaa olla tyypillinen sheltin häntä. Moni kysyykin onko tässä lappalaista tai collieta. Aika paljon on luultu pitkäkarvaiseksi sakemanniksi.
Hippu ei hauku räkyttämällä mutta välillä pihalla ohikulkeville koirille tai siileille jotka ovat hirmu uhkaavia! Luonteeltaan se on kiltti. Huomaa että molempia puolia löytyy. Halusin aina sheltiä mutta nyt olen miettinyt olisiko se ollut liian arka koira. Olen kuitenkin aika kovaääninen ja komennan välillä tätä riehuvaa eläinsirkusta aika kovastikin joten olisiko siitä tullut tosi arka?





Huomaan Hipussakin välillä arkuutta ja se säikähtää helposti ja katsoo heti missä olen. Kaikkia koiria kohtaan se on ensin arka mutta hyvin ystävällinen. Tuttuja koiria kohtaan sen on jee! Kaikkia ihmisiä kohtaan sen on jeee ihminen!! Nuohooja ja postinjakaja saavat rauhassa tulla pihaan ja saavat Hipusta heti kaverin. Joskus pelottaa jättää kaupan pihaan jos joku ottaa sen koska se on niin häntää heiluttava kaikille. Hipun kotikodissa oli lapsia joten sanomattakin selvää että lapset on parasta mutta Hippu ei ymmärrä olevansa liian raju pieniä lapsia kohtaan. Onhan sillä kuitenkin todella paljon voimaa.
Koirapuistossa ollaan käyty ja saatu sieltä kavereita. Hippu matkustaa paljon autossa ja seuraava auto onkin farmari koska änkeää aina etupenkille ja se ei ole turvallista.



Muuten meillä on mennyt hyvin. Maalaisjärjellä olen kasvattanut, en varmasti täydellisesti mutta ihan järkevä koira tuo on. Kynsien leikkaus sujuu väkipakolla ja kerran leikkasin liikaa ja verta tuli kamalasti. Onneksi vuoto tyrehtyi heti ilman mitään. Itselle jäi hirmu paha mieli. Osaan kyllä leikata mutta kun se riuhtoo ja itkee. Hampaat pestään ja antaa muutenkin pestä itsensä suihkussa joten kiltti koira on. Ei ole ikinä näyttänyt hampaita tai murissut meille joten minkä vaan luun saat mennä suusta ottamaan.



Syö ihan kaikkea mitä annetaan. Ostan pakasteet Oscarin tehtaasta kuopiosta koska ovat halvimpia siellä. Välillä saa pakasteluuta mutta yleensä kaupan tai lemmikkikaupan luita tykkää nakrittaa. Nappulat Mustista ja Mirristä, saa myös maksalaatikkoa, raejuustoa, jogurttia. Mutta ei mitään ihmisten ruokajämiä. Enkä anna pöydästä vaikka onhan se nähty että Hippu seisoo keittiönpöydässä! Meillä kun on tuo pirtinpöytä niin se tulee kissojen jäljessä hyvinkin notkeasti. Kerran on tehnyt sen kun oli vieras kahvipöydässä, saatte uskoa että hävetti!!! Näin meillä :DD

Ulkoiltu ollaan paljon ja pihalla saa avustaa kaikissa toimissa. Imurille, haravalle tai harjalle haukkuu ja hyökkii kiinni, silloin se on hihnassa. On myös vähän karkaillut pihasta mutta ei onneksi kauas. Meillä on orapihlaja-aita jossa isoa verkkoa mutta osa pihasta on kanaverkolla ja se ei enää Hippua pidättele. Ekat juoksut ovat nyt tuloillaan. Neiti saikin uudet neonpinkit Rukan ulkoiluvaljaat joissa on vedonesto. Todella hienot!




Siisti se alkoi olla 6-7 kk iässä. Kannatti uhrata omat yöunet pentuaikana, nythän se jo nukkuu kaikki yöt eikä me käydä enää yöllä pissillä. Halutessaan osaa pidättää yli 8 tuntia mutta nyt on ollut vähän sänkyyn pissimistä ja meillä onkin auton peite sänkyn päällä työpäivien aikana. En tiedä liittyykö juoksuihin vai mihin. Hipulle on vieläkin ihan kamalaa se yksinjääminen, kovan itkun kanssa jää.
Pari kertaa tuli portin läpi, lukijat muistavat Hippu testaa -meikkijutut. Mutta antenninjohtoa lukuunottamatta ei ole tuhonnut paikkoja, mattoja ei vielä ole eikä kenkiä näkysällä. Mutta sulakkeet otan taulusta pois töistä lähtiessä kun pari kertaa on hypännyt hellaa vasten ja levyt meni päälle.

Sellaista meille taas. Saa nähdä mitä Hippu tykkää lumesta, se on varmasti ihan hauskaa. Mutta minusta ei ehkä ole hauskaa lenkkeillä talvella, näinkin pienellä koiralla on voimaa kun haluaa lähteä vetämään. Toivottavasti en ole mukkelis makkelis :)

Hei ja pieni asia vielä! Olen ehdolla inspiroivammaksi kauneusblogiksi Indiedaysin äänestyksessä. Olisin ihan superkiitollinen jos kävisit äänestämässä blogiani, sikäli siltä tuntuu :) äänestämään pääset sivupalkissa ylimpänä olevasta Indiedaysin bannerista :)

48 kommenttia:

  1. On se Hipsteri vaan söpis <3. Kauhea miten nopeasti nuo ötökät kasvaa. Meidänkin Kali-tyttönen on jo iso jötikkä. Halit ja pusut kaikenkarvaisille :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua aina naurattaa tuo Hipsteri :D täältä myös halit ja pusut sinnepäin. Hippu nauttii tuolla ulkona raikkaasta ilmasta kun minä siivoan ja jumitan välillä koneelle ;D

      Poista
  2. Voi toista kun on niin nätti! <3
    Vinkkinä kynsienleikkausongelmaan: kokeile viilausta! Meillä se on aina ollut vähän taistelua, vaikka kyllä tuo oma koiruus on antanut leikata, niin ei kovin mielellään ja tärisee kuin haavanlehti koko operaation ajan. Ollessaan kasvattajallaan hoidossa, totutettiin se kynsien viilaukseen ja koira tuntuu jopa tykkäävän siitä.

    Mitäpä sitä ei oman pikku kermaperseen eteen tekisi ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viilaus voisi olla muuten hyvä vaihtoehto! Kissalla nimittäin huomaa miten kynsi rikkoontuu helposti ja huomaan seuraavalla leikkauskerralla miten kynsi on päästä kappaleina. Pitää kokeilla kissalla saisiko viilattua. Pitäähän ne ihmiselläkin viilata leikkauksen jälkeen niin ei jää teräviä :) kokeilen kissalla ensin ja sitten koiralla!

      Poista
  3. Oi että, aivan ihana karvakamu! :) Ja komeat on valjaat, kyllä noissa nyt kelpaa ulkoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ihan tuntemattomatkin on kehuneet ihanan värisiä valjaita :)

      Poista
  4. Ootko aatellu vedonestopantaa? Sellainen päähän tuleva. Meillä ollut käytössä ja toimii.
    Hippu on kyllä tosi söpö. Ja kuulostaa kiltiltä, mitä nyt jos vähän ööydälle hyppii ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hippu ei yleensä vedä mutta silloin jos on kiinnostava juttu tai koira niin silloin...ja voimaahan tällä on. Minä laitan mietintään. Talveksi ajattelin että ei vedä minua kumoon :)

      Poista
  5. Voi miten söppänä :3
    Miun yläkerran naapurilla on kanssa joku tämmöinen sekoitus, luulin nimittäin sitä suomenlapinkoiraksi, mutta.. se ei ole kasvanut enää isommaksi :D (ja saatoin törmätä siihen koiraan kun se oli pieni kirppu ja jäin sitten "voimitesöpöpienikoiratuitui" -juttelemaan, omistaja katsoi minua huoh-ilmeellä).

    Tänään menenkin katsomaan meidän koiravanhusta, sillä onkin leppoisat päivät kun ilmat viileni, vaikka luita varmasti kolottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin söpötän toisille koirille :) j meidän Hipulle saa söpöttää, minä en ole huoh -ilmeellä heti :D

      Poista
  6. Voin vain kuvitella tuon tilanteen kun olette kahvittelemassa olleet ja yhtäkkiä koira onkin pöydällä xD Supersöpöys <3

    VastaaPoista
  7. Oli kiva kuulla Hipun kuulumiset. <3

    VastaaPoista
  8. Hipulla on mahtavat karvat päässä, näyttää että tukka on koko ajan pystyssä :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on ihan hassut karvat, en osaa kuvitella miltä näyttäisi ilman niitä :)

      Poista
  9. Suosittelen lämpimästi icebugeja tai muita nastakenkiä talvilenkkeilyyn. On paljon kivempi kävellä, kun ei tarvitse koko ajan liukastella. Veti koira tai ei. Itsellä tuppasi ainakin menemään takareidet, pakarat ja sitä kautta muu kroppa ihan hirmun jumiin. Jotenkin sitä vaan ihan huomaamattaan jännittää kroppaa ihan eri tavalla liukkaalla kävellessään. Nastakengillä on paljon miellyttävämpi kävellä eikä mene jumiin, vaikka tekisi pitkiäkin lenkkejä.

    Ja jos kynsi lohkeaa päästä ja rikkoontuu leikatessa, niin toki se voi olla vaan huonolaatuista. Mutta todennäköisemmin huonolaatuiset ovat käytetyt leikkurit. Pitää olla riittävän isot ja raskaat, että on voimaa katkaista kynsi siististi. Ja eritoten kaksi leikkaavaa t-e-r-ä-v-ä-ä terää. Moni eläin vihaa kynsien leikkausta senkin takia, että se tuntuu kurjalta, kun kynsi ensin litistyy ja sitten lohkeaa. Hyvä leikkuri katkaisee kynnen littaamatta sitä ensin.
    -Tiia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kissoilla on Best Friendin sakset ja Hipulla Mustin & Mirrin jossa kaksi terää. Ja ovat tarpeeksi isot kun otin kerralla kunnolliset. Voi pikku raukkaa, onhan se leikkaaminen varmasti kamalaa etenkin kun verta tuli yhdestä kynnestä. Ensi kerralla varovaisemmin :/
      Kiitti vinkistä. Talvella ont osi inha lenkkeillä muutenkin kun saa varoa ja sitten on jalat jumissa. Pitää laittaa korvan taakse, kyllähän ne nastat olisi hyvä olla :)

      Poista
    2. Minkä väriset kynnet Hipulla on? Meidän koiralla vaaleat, joten leikkaan kynnet aina valoa vasten jolloin ydin kuultaa läpi ja tiedän about kuinka paljon uskaltaa leikata. Pentuna nirhasin minäkin koiran kynnen verille, hiukka arastelee, mutta herkkujen kanssa pikkuhiljaa opeteltiin taas homma. Jotain superhyperherkkua (meillä on juusto), ja ensin tassu käteen -palkinto, sitten kynsi esiin - palkinto, saksilla koetetaan - palkinto, leiks - palkinto, jne. Paljon kehuja (ja herkkuja). Nyt antaa leikata, eihän se mieluisinta ole, mutta tietää että lopussa kiitos eli herkku seisoo 😃 Sus-anna.

      Poista
    3. Mustat. Niistä ei näe :/ kisuilla on läpikuultavat joten niistä näkee se "sisus" vai onko se hermo. Periaatteessa siis tiedän paljonko leikata ja mieluummin ottaa aina liian vähän. Mutta hermostuksissaan ja koiran riuhtoessa tuli paniikissa leikattua yksi kynsi liian pitkältä :( nakkipalkinto on aina tassujen välillä ja leikkuun lopussa :)

      Poista
    4. Onneksi sentään kisuilla on vaaleat:D Mulla on 56 mustaa kynttä leikattavana *huokaus* enkä todellakaan ole aina kovin taitava. Vaikka mielestäni olen jo aika monta vuotta harjoitellutkin... Nuo onneksi liikkuvat niin paljon, että kynnet kuluvat aika hyvin.

      Tai toisaalta ehkä se on huono. Voisi olla parempi, jos kynsiä pitäisi leikata usein. Kun leikkaa harvoin, niin tulee vähemmän harjoitusta ja hermokin kasvaa pidemmälle. Ehkä tää vois olla mun uuden vuoden lupaus? Leikata kerran viikossa vähän ja siistiä tassukarvoja...
      -Tiia

      Poista
    5. Mietin samaa että voisi leikata useammin ja vähän kerrallaan :)

      Poista
  10. Aivan ihana Hippu. <3 Kyllähän se on kasvanut ihan hulluna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, ihan oli Pipsan kokoinen ja nyt ihan jätti ( Pipsan näkökulmasta ) :D

      Poista
  11. Meilläkin on keittiössä pirttipöytä ja meidänkin pikku mussukka (Onni n. 40 kg) on pari kertaa kivunnut siihen. Ekalla kerralla en saanut kiellettyä kun meinasin kuolla nauruun mutta toisella kerralla kielsin niin enää ei ole mennyt. Tosin sellainen hassu tapa sillä on että se saattaa tulla siihen penkille viereen istumaan jos en syö enää, esim. jos juon vain kahvia. Sitä en ole kieltänyt, olkoot. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, itsekin nauroin ekalla kerralla. Jatkossa se ei enää naurattanut kun kivat naarmut pöydässä. Nyt ei ole tehnyt sitä vähään aikaan, kyllä se EIII menee aina korviin :)

      Poista
  12. Voeee miten ihana pikku koiruus ääw !! <3 Laitathan sitte postausta hipusta lumessa, on varmaan ihanaa katottavaa! :3

    VastaaPoista
  13. Hehee, oisinpa ollut näkemässä kun Hippu hilluu pöydällä :D Mun siskolla on sekarotuinen koiraneiti ja kissaherra. Asuvat landella ja kissa seuraa aina aamulenkit metsässä, marssii perässä kuin mikäkin koiruus, eli on ihan leimaantunut. Hassut kaverukset. Hippu on kyllä söde! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten ihanalta kuulostaa! Minäkin elättelen toivoa että joku päivä Hippu ja Pipsa ovat parhaat kaverukset. Liisan kanssa ei Hipusta tule kaveria mutta ei ne vihamiehiäkään ole. Liisa on vähän vanha rouva, eihän se Pipsaakaan sietänyt ensin. Vihasi sitä ja meni vuoden päivät että Pipsa sai edes samaan huoneeseen tulla. Mutta on tuo jo unohtunut, parhaita kamuja ne nykyään ovat :)

      Poista
  14. Kyllä se on söpö, voi että! Harmi kun kasvavat niin äkkiä isoksi, siis fyysisessä mielessä, voisivat olla pienempiä pidempään ja oppia tavoille aikaisemmin =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä mutta mahdottomalta. Oli se pienenä niin villi pissikakkakone että odotin vaan että se oppii tavoille. Nyt se osaa leikkiä ja olla itekseen, ei tarvii koko ajan vahtia :)

      Poista
  15. Hippu on kyllä todella kaunis :) Minäkin suosittelen Icebugin nastakenkiä talvilenkkeilyyn - itselläni kaksi rottweileria ja ei olisi talvella mitään toivoa pysyä pystyssä niiden kanssa ilman nastoja :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti vinkistä :) Hippu on nätti tyttö. Oltiin eilen pentumiitissä ja kyllä kaikki sen sisarukset on superihania. Samannäköisiä mutta erilaisia :)

      Poista
    2. Mun on vielä pakko sanoa noihin icebugeihin:) Mulla on sellaiset varrelliset, vaelluskenkä-malliset, http://icebug.com/fi/mallisto/speed-l-bugrip/. Ne ovat melko hintavat kengät, hyvällä säkällä tarjouksesta löytää ~satasella. Mutta kengät ovat ihan älyttömän hyvät jalkaan! Ja todellakin hintansa arvoiset.

      Mä olen kävellyt omillani nyt ainakin 3 talvea, joka päivä, useita kilometrejä. Enkä todellakaan pelkästään jäällä/lumella, vaan ihan metsässä, kivikossa ja asfaltilla myös. Kengissä ei ole minkäänlaista kulumaa missään! Ne ovat kuin uudet, vaikka niillä on taatusti takana nelinumeroinen määrä kilometrejä. Molemmissa on 18 nastaa tallella (Kävin ihan tarkistamassa äsken. Alunperin niitä on 16-19) ja ovat teräviä.

      Ainoa, mikä harmittaa on se, etten muka raaskinut aiemmin sijoittaa niihin. Mulla on ollut viime kevääseen saakka 100 kiloa koiraa ulkoilutettavana, nyt toki vähän vähemmän...
      -Tiia
      Ps. Meidän pikkukoiralla on työkäytössä samanlaiset valjaat:) Superhienot. Kyllä pienillä tytöillä pitää olla (neon)pinkkiä:D

      Poista
    3. Onko nuo raskaat jalassa? Kyllä neideillä pitää olla kivat valjaat, kivempi ulkoilla :) Rukan valjaat on myös laadukkaan tuntuiset ja nopeat pukea, en siis ostanut ihan värin takia vaan halusin laadukkaat vermeet.

      Poista
    4. Hahaa, mä ostin kyllä ihan värin takia:D Olen tykännyt käytössä enemmän sellaisista Hurtan ja Joken Y-valjaista, mutta ne eivät malliltaan sopineet tolle pötkölle, joten se sai nuo Rukan valjaat. Olen pessyt valjaat koneessakin jo monta kertaa, eivätkä ole milläänsäkään. En kylläkään kovin usein taluta koiraa valjaissa. Meillä on erilaisia valjaita enemmänkin harrastuskäytössä.

      Icebugit eivät mun mielestä tunnu raskaita jaloissa. Eivät ne toki mitkään kangastossutkaan ole.

      Ja kun kerran tälle linjalle lähdettiin, niin piti sitten ihan kokeillakin. Keittiövaa'an mukaan Salomonin vaelluskenkä painaa ~530g, icebug 450g. Niken juoksukenkä painoi 290g. Kevyin oli Salomonin maastojuoksulenkkari, ~260g, Ja varsin jäykkä, jalassa kuitenkin kevyt, vaelluslenkkari painoi 360g. Eli huomattavasti kevyemmät, kuin saman kokoiset vaelluskengät, mutta kuitenkin aika paljon painavammat kuin lenkkarit. Toki ne eivät sitten juuri esim kastukaan tmv. Mun mielestä noi icebugit joustaa jotenkin paremmin, kuin esim vaelluskengät.
      -Tiia

      Poista
    5. Kiva kun jaksoit punnita, kiitos :) kun mä inhoan painavia kenkiä. Joskus pidän turvakenkiä mutta ne on niin raskaat että meinaan kompastua portaita mennessä.
      Miten nuo Rukan valjaat pidetään puhtaina ja värin pitävänä? En muista tuliko niissä pesuohjetta. Käsinpesu varmaan paras? Hippu-raukalta piti eilen leikata kunnon takut korvien takaa, sillä menee tuo rokkitukka helposti ihan rastoiksi :) pitää näköjään harjata tarkemmin.

      Poista
    6. Joo, korvien taustat on pahat. Ja kainalot. Ihan huomaamatta huopuu takkuja sinne. Mutta parempi rokkitukka kuin reggaetukka:D

      Ei mun valjaissa ainakaan ole pesuohjetta. Mutta itse olen pessyt koneessa neljässäkympissä, soljet kiinni, ihan jollain normiohjelmalla ja pesuaineella. Ovat lähteneet puhtaaksi ja väri on pysynyt. Olen ehkä 3-4 kertaa pessyt kesän aikana. Vähänhän ne siellä kolisee, mutta ei voi mitään.

      Mä en enää sääli käyttövarusteita yhtään. Me rymytään metsässä päivittäin ja nuo meidän tytöt ui kaikki lätäköt, suomutaojat ja järvet läpi, joten kamojen on pakko kestää käyttöä. Pesen kaikki valjaat, heijastinliivit, takit jne koneessa. Ja jos eivät kestä, niin reklamoin valmistajalle enkä osta samaa merkkiä toiste. Mulla on enimmäkseen Hurtan kamoja arkikäytössä. Vuosien varrella ovat osoittautuneet luotettavimmiksi. Maksavat enemmän, mutta kestävät. Ja niissä on yleensä hyvä istuvuus ja säätömahdollisuudet sekä ylivoimaisesti parhaimmat heijastimet.

      Arkikäytössä meillä on kunnolliset nahkaremmit ja -pannat. Ja hc-harrastuskäytössä on ollut mittojen mukaan teetetyt nahkavaljaat. Niitä en tietenkään ole pessyt koneessa, vaan karhealla sienellä ja satulasaippualla ja rasvannut valjasrasvalla (joo, entinen heppatyttö:)). Yhden kunnollisen remmin kun ostaa, niin kestää vuosikymmenet.

      Isännän jalaksen turvakenkä painoikin jo sitten reilusti yli 700g, eli on ihan huomattavasti raskaampi. Lisäksi turvakengät on ihan käsittämättömän kömpelöt ja kylmät. No, niillä on toki ihan erilainen funktiokin. Icebugit ovat lämpöiset, hengittävät ja vedenpitävät. Niissä on kumipohja, joka joustaa ja rullaa hyvin kävellessä. Toki sisällä niillä ei hirveästi tallata. Eli ei esim ole kovin mukava piipahtaa kauppaan koiralenkillä. Kivilattialla nastat ovat ihan törkyliukkaat ja pitävät kamalaa ääntä. Eikä lattiakaan varmaan oikein tykkää:)
      -Tiia


      Poista
    7. Kainalot! Niin ovat. Sieltäkin on saanut rastoja leikata pois. Minusta aina tuntuu että alussa yritän säästellä noita superhienoja valjaita mutta mitenhän ajan kanssa...me ei sillä tavalla rymytä paitsi koirapuistossa. Mutta siellä ei ole valjaissa. Hirveen mielelläni en anna mennä ojiin kun likaa itsensä niin kivasti ja sitten on pesupuuhat vielä illalla edessä ja märkä koira sängyssä :)

      Poista
  16. Voi Hippu! <3 Joskus olen jostain lukenut, että koirille olisi valjaisiin ns. turvavyö-lisäosa automatkailuun. Näin pysyisi Hippu kiltisti peräpenkillä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen kuullut. Mutta en usko että tämä pysyisi kun on aina saanut olla vapaana autossa :/ farmariauto ja sinne konttiin se häkki niin saa siellä matkustaa :)

      Poista
  17. Kääk kuin huikeen näkönen koiruus! Rakastuin ihan kympillä. Kui magee karva ja väritys. Luonteessa on kyllä jotakin shelttimäistä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, osaa olla arka mutta rohkaistuu lopulta. Tykkää paimentaa ja kulkea koko ajan mukana <3

      Poista

Kiitos kommentista <3