perjantai 26. kesäkuuta 2015

Vatsa kuntoon kesäloman jäljiltä

Kellepä ei olisi tuttua kesän jäljiltä; turvottaa, maha ei toimi ja tuntuu kipeältä? Minulle! Ja tiedän syyn: erilainen ruokailu, liian vähäinen veden juonti ja herkkujen syönti. Kaikki mitä en harrasta arkena, saa massun epäsäännölliseen olotilaan kesäloman jälkeen.

Onneksi se tasapainottuu viikossa-parissa kun alkaa juoda runsaasti vettä ja syö terveellisemmin. Nyt minulle tarjottiin mahdollisuutta testata Regulamine valmistetta ja ajattelin että mikä ettei, valmiste voi hyödyttää minua ja teitä. Olen siis teidän oma koekaniini :)

P6140024.ORF

Regulaminen teho perustuu chian siemenistä ja psylliumin kuoresta saatuun kuituun. Tuote tasapainottaa vatsan epätasapainoa, auttaa turvotukseen ja auttaa vatsaa toimimaan paremmin jo 12-72 tunnissa kuitenkin vähintään viikossa.

Pussin jauhe sekoitetaan veteen ja appelsiininmakuinen drinksu on valmis. Joskus teen sen edellisenä iltana jääkaappiin ja aamulla nautin jääkylmän juoman aamupalan yhteydessä. Chian siemenet muuttuvat yön aikana hyytelömäiseksi joten halutessaan juomaan saa tuntumaakin.

P6140023.ORF

P6140026.ORF

Regulamine ei sisällä laktoosia, gluteenia eikä sokeria. Tuotteeseen voit tutustua enemmän heidän omilla sivuillaan. 30 annospussin pakkaus n. 24 e.

Toimiiko se? Mulla ei varsinaista ummetusta ole mutta haluan saada vain mahan liikkeelle. Ja siihen se auttaa, siinä suhteessa ei ole ongelmia. Hyvä tuote terveellisen ruokavalion ja runsaan vedenjuonnin ohella, mikäänhän ei auta jos sitten syöt kaikkea muuta skeidaa ja et juo vettä :) mutta jos kärsit ummetuksesta loman jäljiltä niin Regulaminen auttaa etupäässä siihen. 

Mullahan on endometrioosi joka aiheuttaa ikäviä vatsaoireita. Olen joutunut käymään kuvissa koska mahassa tuntuu jotain. Eipä niistä apua ollut joten jatketaan ongelmien kanssa. Instagramissa seuraavat voivat joskus bongailla ruokakuviani. Olen valittanut sitä kun en osaa jotenkin syödä oikein tai tuntuu että mikään ei auta. Minkään syöminen ei tunnu hyvältä. Olen jotenkin saanut tämän syömishomman ihan solmuun. Tiedän miten pitää syödä mutta en kykene siihen. 

Olette patistaneet minua karppaamaan ja syömään rasvaa. Minä syönkin vihreätä paljon päivässä, perunaa harvoin ja viljatuotteeni ovat aina täysjyvää. En syö marinoituja tai mausteisia ruokia koska ne aiheuttavat ikäviä oireita. En pysty syömään tiettyjä proteiini- tai Atkins patukoita koska niistä tulee järkyttävät mahakivut. Välillä tuntuu että en voi syödä mitään. Jos syön avokadoa tai vihreää niin on mahakivut. Jos syön vaikka pyttipannua niin on mahakivut. Maitotuotteista seuraa aina turvotus ja mahakivut. 

En oikeastaan edes tiedä miksi aloin tästä kirjoittamaan. Olen seurannut Ida Parviaisen blogia, hän tuntuu kärsivän samoista ongelmista. Sanomattakin selvää että turvotus ja mahankivistys on lähes jokapäiväistä kaksi viikkoa kuukaudessa. Tiukkoja vaatteita ei halua ajatella ja juhlat tai mikä tapahtuma vaan johon ei voi mennä verkkareissa, kauhistuttaa. Nytkin kun istun tässä niin oikealle puolelle mahaan koskeen ja maha on turvotuksesta pinkeä. Töissä koskee ylämahaan, kylkiin, alaselkään. Välillä on niin huono olo että ei jaksa hymyillä eikä halua kohdata asiakkaita. Tätä on aina 2 viikkoa kuukaudesta, viikko ennen ja viikko jälkeen naisten vaivojen. Kuka sanoi että naisten elämä on helppoa?

En tiedä, ehkä ajattelin että kun tätä naisihmiset lukevat niin sieltä saattaa löytyä kohtalotovereita :) ehkä minua ärsyttää se että liikun, syön perusterveellisesti enkä herkuttele joka päivä. Yritän tiputtaa vähän painoa mutta tuntuu että kokoaikainen mahakipu, turvotus ja oksettava olo pilaa kaiken. Haluaisi heittää homman läskiksi ja maata sohvalla syömässä suklaata. Endometrioosi on kyllä inhottava vaiva/sairaus.

10 kommenttia:

  1. Tuo sun vatsaongelmien kuvaus on ku suoraan mun elämästä, samasta syystäkin johtuen. Vaatteita on vaikea kyllä aamulla valita, kun ei tiedä posahtaako vatsa sinä päivänä rantapalloksi eli pitääkö laittaa tosi löysä paita vai voisko harkita jotain istuvampaa. Suurimman osan ajasta näytän siltä ku oisin raskaana ja vatsaa kivistää niin ettei sitä pysty vetämään sisäänkään :P Mä olen kans huomannut tuon että sellaset proteiinipommit (protskujuomat, patukat jne) aiheuttaa ihan tolkuttoman turvotuksen ja vatsakipuja. Muuten musta tuntuu että turvotus ja kivut on ihan sattumanvaraisia, en pysty yhdistämään niitä mihinkään ruoka-aineeseen ja aina saa arpoa että mitä nyt sit pitäis syödä. Pienet annokset mutta usein tuntuis olevan suht toimiva ruokarytmi, mutta töiden ja pahojen tapojen vuoksi se ei oo mulla oikein onnistunut ja syön yleensä sit liikaa kerralla. Avokado tuntuu kyllä mulle sopivan ihan hyvin, samoin salaattihommelit, mutta ei kukaan voi syödä pelkkää salaattia 365 päivää vuodesta. Oon vähän luovuttanut tän ruoka-asian suhteen, kun ei mikään auta kumminkaan niin syön sitten vaan perusterveellisesti mutta sen kummempia miettimättä. Ja herkuttelen ku huvittaa. Endo on niin perkeleellinen vaiva että en jaksa tehdä syömisestä itselleni toista rasittavaa elementtiä (vaikka tuleehan näitä asioita silti vähän väliä mietittyä). Mutta summa summarum, tiedän sun fiilikset tasan tarkkaan ja toivotan vaan tsemppiä. Meille molemmille. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Turvotus on ihan hirveää! Tänään vähän lievempää aamulla, saatoin laittaa vyön normiasentoon kun viikko sitten se piti olla kaksi reikää isommalla joka vastaa montaa senttiä. Että kyse ei ole mistään pienestä turvotuksesta :/
      Mullakin toimii syödä monta pientä ateriaa päivässä. Ja juoda vettä. Mutta tämä ruoka-aine ongelma tuli ehkä vuosi sitten. Sain kamalia kipukohtauksia juurikin proteiinijuomasta tai maustetusta grillikanasta. Sitä avokadoa söin pari päivää sitten ja seurauksena kärsin sen 7-8 tuntia järkyttävästä vatsakivusta. Piti heitellä loput avokadot roskiin kun en uskaltanut syödä. Vähän jätin eväsleiville jotka söin tänään ennen kampaajaa.
      Olipa kiva istua 2 tuntia kampaajalla kun mahaa turvotti ja istuminen pahensi. maha oli niin kipeä että tuntuu ettei voi hengittää. Yritä siinä sitten rupatella. Ei avokadoa enää mulle ollenkaan. Minä olen huomannut nyt tietyt ruoka-aineet ja yritän niitä vältellä. Tekee syömisestä ongelmallista mutta ei se kipuilukaan ole kivaa. Tsemppiä meille ja aina voi tulla kommentoimaan asiasta jos siltä tuntuu <3

      Poista
    2. Joo mullakin saattaa paino heittää neljä kiloa aamupäivän ja iltapäivän välillä. Se on ihan pirusti, varsinkin näin lyhyessä varressa...ja kuuma sää pahentaa asiaa myös ihan hulluna, turpoan ihan järjettömästi. En käytä farkkuja juuri koskaan just ton turvotuksen takia, vielä kun teen istumatyötä ni sekin vaan pahentaa asiaa ja kiristävä farkkujen vyötärö on jotain ihan karseeta! Onneks ollaan kynsibloggaajia eikä muotibloggaajia, käsissä se turvotus ei sentään näy :DD

      Poista
    3. Neljä kiloa on ihan järjettömästi! Mulla on sentään fyysinen työ ja minä en istu työpäivän aikana ollenkaan. Mutta ei sekään tuo helpotusta kun liikkuminen sitten on yhtä tuskaa. Onneksi ei tarvitse olla hienona vaatteiden puolesta koska se olisi sula mahdottomuus :) kynnet ei paljasta ihmisestä mitään onneksi :D

      Poista
  2. Hei, täällä eräs toinen nainen joka myöskin kärsii endometrioosista.
    Kurja vaiva, en soisi tätä kenellekään ja voin todellakin sanoa että tiedän täysin miltä sinusta tuntuu koska itse olen kärsinyt tästä siitä asti kun kuukautiseni alkoivat eli noin 25 vuotta. Vuosien varrella vaivaa ei otettu todesta, vaikka kävin sitä lääkäreille valittamassa, määrättiin aina vain vahvempia kipulääkkeitä kunnes jouduin jo käyttämään niin vahvoja kipulääkkeitä että kun otin niitä, olin niin huumetokkurassa etten pysynyt pystyssä.
    Minua kohdeltiin todella törkeästi, eräs lääkäri ehdotti hoitokeinoksi jopa hankkitumista raskaaksi koska silloin ei kuulemma ole kipuja!!!
    Suuren helpotuksen asiaan toi laparoskopia, jossa siis leikattiin endometrioosipesäkkeet pois. Ei ne pesäkkeet minulla missään kuvissa tai ultrassa näkyneet, vaan vasta leikkauksessa ja tämä on kuulemma ihan normaalia etteivät kuvassa tai ultrassa edes näy.
    Leikkauksen jälkeen oireet pysyivät kurissa e-pillereiden käytön avulla, kunnes pari vuotta sitten lääkäri kieltäytyi uusimasta reseptiä ikäni ja mahdollisesten sivuoireiden vuoksi. Sitten kokeilttin kaikki muut hormonaaliset ehkäisypillerit, mutta elimistöni ei enää kestä niitä vaan tulen täysin raivohulluksi ja masentuneeksi .
    Nyt sitten ollaankin niinsanotusti luomuna eli ilman mitään hormoneja ja voin kyllä todeta että elämä menee piloille joka kuukausi pariksi viikoksi kipujen takia. Tällähetkellä mietitään siis uutta leikkausta, vaivalla kun tapana uusiutua siihen asti kunnes oma hormonitoiminta loppuu eli vaihdevuosina.
    Kaikki mahdolliset luontaistuotteetkin on vuosien varrella tullut kokeiltua, mistään ei sen kummempaa apua ole ollut.
    Itsellä nesteturvotukseen auttaa kalium, magnesium ja nokkostabletit, joskus olen käyttänyt myös salt balansia. Tuohon ruokavalioasiaan en osaa antaa mitään vinkkiä, itse olen ollut gluteenittomalla pari vuotta ja se itsellä vei mahakivut, turvotukset ja vessassajuoksut kokonaan pois. (Minulla ei löytynyt testeissä keliakiaa, mutta lääkäri totesi minun kärsivän gluteeniyliherkkyydestä ja kehoitti jättämään gluteenin.) Kivistykset, turvotus ja ripuli eivät siis olleet endometrioosista johtuvaa, vaan väärästä ruokavaliosta. Olen myös miettinyt akupunktiota, mutta en ole vielä käynyt, ehkä siitä olisi apua...?
    Kaikesta huolimatta, aurinkoista kesää sinulle sekä rapsutuksia kissoille ja koiranpennulle :)
    Terkuin, pitkäaikainen lukijasi T vuosien takaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Endohan voi ärsyttää paksusuolta tai olla ohutsuolessa käsittääkseni. Arvelen omien vatsavaivojen nyt johtuvan siitä. Uskon että nämä kaikki liittyvät toisiinsa koska nämä syömisongelmat liittyvät kiertoon ihan selkeästi. Siksi olen miettinyt pitäiskö mun käydä tähystyksessä? Minäkin olen rampannut lääkäreillä, ollut viikonloppuja Kysissä josta pistetty luulotautisena pihalle. Siksi yritän itse selvittää asiaa ja kuunnella muiden kokemuksia. Alan myös pitää ruoka- ja oirepäiväkirjaa joka mulla on näyttää lääkärille. Luulen Fodmap ruokavalion auttavan jos siihen innostun.
      Tutulta kuulostaa. En vaan ikinä ole yhdistänyt niitä teinivuosien kipuiluja tähän. Mullahan tämä todettiin silloin kolmisen vuotta sitten mutta nyt on menty pahempaan suuntaan. Etenkin tämän ruokailun kanssa koska pelkänä syödä mitään kun tulee noita kipuja. Kuvissa ja ultrassa olen ollut ja ei mitään hälyttävää. Siksi haluaisin varmistusta ettei suolessa ole mitään.

      Kisut ja koiruus kiittävät terveisistä ja haluavat lähettää takaisin. Kiva kuulla pitkäaikaisista lukijoista <3

      Poista
    2. Vastaan edelliseen vielä sen verran, että oletko koskaan kokeillut suolahappokapseleita? Auttavat myöskin tuohon turvotukseen hyvin. Itse olen käyttänyt jo vuosia ja unohdin tuossa mainita sen.
      Kaisa Jaakkolan sivulla on pitkä juttu vatsahapoista, kannattaa vilkaista: http://kaisajaakkola.com/2012/02/vatsahappotesti/

      Mukavaa viikonloppua! T: T

      Poista
    3. ^Erittäin mielenkiintoista, kiitos tästä! Mukavaa viikonloppua sinullekin :)

      Poista
  3. Vain yksi lause: kukaan ei sanonut niin. :)

    Endometrioositon, mutta naisten- JA vatsavaivainen kohtalotoveri Kajaanista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa kesää ja terkkuja Kajaaniin jossa tuli joskus pyörittyä ;)

      Poista

Kiitos kommentista <3