maanantai 2. tammikuuta 2017

Nyt se alkoi: Sokeriton Tammikuu!

Muistelen että pidin kaksi vuotta sitten Sokerittoman tammikuun. Monihan on Tipattomalla mutta mä en itse kauheasti ota, niin tuskin tulisi tammikuussa otettua muuteskaan ;)
Maha on nähnyt kaikenlaista parina viime vuonna ja oikeastaan otan sokerittoman mahan rauhoittamisen kannalta. Moni tietää että olen kärsinyt mahakivuista parisen vuotta. Diagnoosina on ollut dyspepsia, palleatyrä ja Ärtynyt suoli. IBS ruokavaliolla olen ollut toissa kesästä asti ja sehän minulla auttoikin tosi paljon.

Paino tippui jonkun verran ja vaatteet ei enää kinnanneet. Turvotus lähti pois. Mutta silti mahakipuja oli ja ne alkoivat pahentua. Ruokailun jälkeen olo oli tosi kivulias, söit sitten mitä tahansa. Oksetti ja pari kertaa oksensin mausteisen ruoan jälkeen. Ajattelin että vitsit tästä ei tule mitään ja marssin taas lääkäriin. Epäiltiin sappikiviä ja vaikka mitä. Ikinä ei epäilty Helikobakteeria. Mutta sehän sieltä löytyi, oli tosi suuri yllätys itsellekin.

Söin hevoskuurin häätöön ja oli alkoi parantua heti antibioottikuurin edetessä. Heliko saatiin pois ja maha oli heti parempi. Mutta tämä loppuvuosi on mennyt niin että joka viikonloppu oli blogimiittiä, isänpäivää, synttäreitä tai muita kyläilyjä. Maha ei oikein rauhoittunut jos söi satunnaisesti jotain. Ja viimeistään joulun aikaan ei päivää ollut, jolloin en olisi syönyt tieten tahtoen ohi ruokavalion. IBS massu kun ei nimittäin paljoa tarvitse että se on kipeä monta päivää.

piparminttukapselit

Haluan siis turvotuksen pois, ei haittaa laihtua pari kiloa ja olon vähän paremmaksi. Kyllä mä itse sen huomaan että jos syö huonosti, olo on vetämätön ja vointi huono. Lukijani Dzinni suositteli joskus piparminttukapseleita ja nyt sain niitä kaverilta joululahjaksi. Ajattelin aloittaa syönnin nyt Timmikuussa. Tavoitteena on syödä IBS ruokavalion mukaan eikä ottaa mitään sokerisia herkkuja ellei nyt jossain kylässä satu olemaan.

ärtyneen suolen oireyhtymä

Katsotaan miten Timmikuu ja sokerilakko pitää! Liikuntaa olen koko ajan harrastanut, käynyt kerran viikossa salilla ja Hippua lenkittänyt useaan kertaan viikkoon. Töissä tulee jonkun verran liikuntaa, aktiivirannekkeen mukaan päivä askeleet ovat 16000 - 23000. 

Miten sinä, onko samanlaisia suunnitelmia vai eikö ole tarvetta ottaa itseään niskasta kiinni?

20 kommenttia:

  1. Kyllä ryhtiliike on hyväksi täälläiin. Pari vuotta sitten tiputetu 13kg ovat kaikki takaisin. Liikuntaa pitäisi lisätä.
    Onpa söpöt lenkkarit 😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusilla lenkkareilla kulkee lenkki paremmin :) tosin ei noilla talvella pysy pystyssä, turvakengillä lenkkeilen :D mulla tulee töissä jonkun verran ja Hipsteri pitää huolen lenkkitarpeesta. Itsellä pitää korjata nuo syömiset...

      Poista
  2. Itse päivitin tuossa joulukuun alussa aktiivisuusrannekkeen ja se on selkeästi motivoinut lisäämään liikuntaa, minkä lisäksi nyt vuoden alusta lähtien alan kulkea työmatkat (n.6km/suunta) pyörällä tai kävellen autoilun sijaan. Myös ruokailuihin olen kiinnittänyt huomiota ja saanut vähennettyä niitä ylimääräisiä huomaamattomia kaloreita joita on tullut pitkin päivää napsittua.. Ehkä tämä tästä.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se siitä! Työmatkat kannattaa kyllä liikkua ja pyörällä on kiva mennä! Vaikka minä en uskalla talvella pyöräillä :D

      Poista
  3. Juu sokerilakko olis paikallaan täälläkin :D Mut koska en toimi missään asioissa kovin ehdottomasti, niin en rupea nipottaan sokerinkaan kanssa, mut herkuton tammikuu olis tavoitteena täällä :) Ikävä vaiva tollanen mahaongelma :( toivottavasti rauhottuu tällä sokerilakolla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se rauhoittuu, mutta pitää myös noudattaa IBS-ruokavaliota aika tarkasti. Nythän mulla on lipsunut ja se on ihan oma syy. Itse olen niin on/off että on pakko ottaa kunnolla niskasta kiinni ja kieltäytyä kaikesta :)

      Poista
  4. Ryhtiliike oli tuossa päällä jo kesästä alkaen, mutta joulukuu meni kyllä ihan pyrstölleen sen osalta.
    Nyt kun juhlat/juhlapyhät ovat ohitse, ryhtiliike tästä päivästä alkaen! Jo vähän tympikin nuo vapaat. Ihan sokerittomuuteen en kuitenkaan ryhdy, mutta herkut pois.
    Tsemppiä sinne! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tsemppiä sinnekin! Mä en syö mitään makeeta ja jätän hunajan teestä pois. Mutta en syynää ihan kaikkia jogurtteja ja jotain välipalapatukoita...en nyt jaksa mennä niin pitkälle. Mutta niistä en syö muutenkaan sokerisia versioita :)

      Poista
  5. Mulla on kaapissa joulusuklaata ja tekisi mieli nakata ne suoraan roskiin. Joulun aikana tuli muutenkin syötyä ihan liikaa sokeria, joten ei ihme, että uusivuosi saa aina aikaan haluan ryhdistäytyä sokerin suhteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta :D minä yritin kaikkeni mutta mullakin jäi syömättä kaksi rasiaa. No, ne maistuu tosi hyvältä tammikuun lopulla ;)

      Poista
  6. Mä en edes yritä tehdä kovin isoja muutoksia, yritän vain saada työstressin aiheuttamat vahingot korjattua tai saada asiat edes parempaan päin. Mahan hyvinvointi on täälläkin aiheena, mutta myös hiusten ja kynsien hyvinvointi. Noissakin on kyllä tekemistä. :D

    VastaaPoista
  7. Nuo piparminttukapselit auttavat hyvin kipeään mahaan, mutta aiheuttavat myös hyvin epämiellyttävää närästystä, jos on sellaiseen taipumusta. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, on kyllä taipumusta. Katsotaan miltä ne tuntuvat, voiko niitä syödä :)

      Poista
  8. Ei pysty mitään sokerilakkoa :D. Palmuöljy on tammikuussa boikotissa, jotta huomaisin paremmin missä kaikkialla sitä on (http://sylvi.fi/2013/04/palmuoljy-for-dummies/). Sitä on paljon monissa epäterveellisissä herkuissa ja kosmetiikassa, joten tekee hyvää myös lompakolle ja kropalle. Tosin löysin heti uudenvuodenaattona kaupasta palmuöljyttömiä sipsejä :D!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa! Luin jostain että vegaaninen ruokavalio auttaisi tosi hyvin Ärtyneeseen suoleen. Mutta en tiedä, ainakin vielä tuntuu tosi vaikealta toteuttaa :) mutta pieni askelia on tehty, Härkistä ostan silloin tällöin mutta Nyhtistä en ole löytänyt :/

      Poista
    2. Mulla ei ole tästä mitään tietoa, mutta Facebookista löyty Vegaaninen fodmap -niminen ryhmä jos kiinnostaa :)

      Poista
  9. Tsemppiä kovasti sinne! (toivottaa suklaa suussa :D)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista <3