sunnuntai 16. marraskuuta 2014

For Dummies; Kynsiharrastajan sanakirja

 Mitä tuo termi tarkoittaa? Mitä on kynsien leimaaminen? Mistä indielakoista he puhuvat? Oletko ajatellut näin vieraillessasi blogissani? Monesti kysytäänkin mitä tuo tarkoittaa joten ei hätää; kirjoitin teille pienen sanakirjan :) voitte vielä kysyäkin jos en muistanut jotain mainita mutta tähän tuli nyt mieleen ensimmäiset mitä minulta yleensä kysytään tai mihin pyydetään tarkennusta :)

Aksenttikynsi / -lakkaus
Käsittääkseni alkuperäisesti sinkkutyttö lakkasi aksenttikynnen eriväriseksi viestiäkseen uroksille olevansa vapaa. Nykyään sillä ei ole väliä, minusta on hauska lakata aksenttikynsi vaikka olen varattu. Ihanin aksenttilakkaus on ns. minttusuklaakynnet eli kaikki kynnet mintulla ja aksentti ruskealla. Tai toistepäin. Voi myös hassutella bileisiin, lakata aksentin glitterillä tai laittaa hurja määrä timantteja aksenttiin. Myös Konad leimaus pelkässä aksentissa näyttää hienolta! 

Base coat
Aluslakkaa laitetaan kynnelle suojaamaan kynttä värjäytymiseltä. Antaa myös hyvän pohjan värilakalle. Aluslakka on väritöntä mutta huomaathan että ei ole sama asia kuin väritön kynsilakka. Tunnistat aluslakan siitä että pullossa lukee Base coat.

Bufferi = taikaviila = buffaus 
Neljä- tai kuusipintainen viila jossa asteet karheasta pehmeään. Aloitat karheasta ja viimeisenä kiillotat kynnen pinnan pehmeällä puolella. Oiva apu liuskoittuville kynsille joissa kärjissä rokamaa. Buffata ei saa liikaa, 1-2 kertaa viikossa on sopiva. Yliannosteltuna ohentaa kynttä liikaa ;)

CC
Tarkoittaa Color Club lakkamerkkiä.

ChG
Tarkoittaa China Glaze lakkamerkkiä. 

Crelly
Cremen ja jellyn välimuoto. Kynsilakan koostumus joka ei peitä yhtä hyvin kuin creme ja on hieman ohuempaa kuin jelly. Jelly on selkeästi hyytelömäisempää. Crellylakkoihin törmää usein indielakoissa. Onko glitterit helpompi laittaa crellyn sekaan? En tiedä. Crelly on minullekin vähän hankala. 


 ^Pipsan lempiasento nukkumisessa :)

Distressed
Kuivan sudin tekniikka eli kuivalla lakkasudilla suditaan kuvioita kynsiin. Tässä esimerkki kynnet.

Dotting Tool
Kynän mallinen apuväline jolla muotoillaan kuvioita kynsiin tai poimitaan koristeita ja kiinnitetään kynteen. Tällä voi myös tehdä pisteitä kynnelle. Tätä löytyy eri kokoisina. Tunnistan siitä että tässä kynässä on pallon muotoinen pää.

Dupe 
Kun lempparikynsilakkasi loppuu ja alat etsimään uutta tismalleen samanväristä, sinä etsit silloin dupea. Jos kuvitellaan ettei samaa lakkaa enää löydy mistään. Samanvärinen korvaava/vastaava sävy on dupe.

Half moon = puolikuu manikyyri
Kynnen alaosaan jätetään paljas kohta alakuloisen hymiön muotoon. Tai tämä kohta lakataan eri värillä kuin kynnen yläosa.

Hexagon
Kuusikulmaisen mallinen glitter jota käytetään usein indielakoissa tai irtonaisena glitterinä.

HK
Glisten & Glow HK Girl Top Coat. Pikakuivattaja joka on paras kokeilemani, peittoaa Sechen ja Poshen. Suomessa tätä myy CesarsShop.

HTF = Hard To Find
Jokin vuosien takainen kynsilakka joka on nykyään hankala löytää. Tätä ei enää saa "kaupan valikoimasta". Voi etsiä eBaystä jos on valmis maksamaan maltaita. Tälläisen kun löytää niin on ihan onnentyttö :) ja onnentyttö on jos omistaa usean himoitun lakan :)

Hoitolakka 
Hoitolakka eroaa tavallisesta aluslakasta sillä että hoitolakalla on jokin hoitava ominaisuus. Hoitolakkoja on erilaisia eri kynsiongelmiin. Lohkeiluun, kuivuuteen ja epätasaisuuteen kynnen pinnalla. Hyviä hoitolakkoja löytyy esim.Trindiltä, Essieltä, Mavalalta ja Sally Hansenilta. Usein näillä merkeillä lukee suomeksi pullojen pakkauksessa mihin ongelmaan ne ovat.

Indie lakka
Käsin tehty kynsilakka jota saa tilaamalla omista putiikeista. Tiettyjä lakkoja voi olla rajattu määrä. Suomessa indielakkoja myy CesarsShop. Kaupoista näitä ei löydy. Indielakkojen idea on erilaiset kimalteet ja koristeet lakan seassa. Lakoissa on nähty jopa pääkallot, kuut ja tähdet. Indiemerkkejä on hirvittävä määrä mutta omat merkkisuosikit ovat Delush Polish ja Dollish Polish. Toista samanlaista lakkaa samanlaisella koostumuksella on vaikea löytää siksi indielakat todellakin ovat uniikkeja! Jokaisella tekijällä on omat sekoituksena ja glitterinsä, joskus tuntuukin että haluaa vielä tuon ja tuon ja tuon... 


^Liisalla on kaksi lempiasiaa; syöminen ja nukkuminen :)

Leimaus
Konadointi. Siitä kaikki lähti. Hankin Konad laatan, scraperin ja leimasimen. Kuvio leimataan kynnelle paksun kynsilakan avulla. Tätä sanotaan kynsien leimaamiseksi. Se joka tämän keksi on kyllä viisas. Nykyään eri merkkisiä laattoja on ihan kamalasti. Itse pidän eniten Konadin ja MoYoun laatoista. 

Linear holo = viivahologrammi 
Hologrammilakka. Muodostaa selkeän viivamaisen hologrammin kynnelle. Kuten Color Clubin Halo Huesit tai China Glazen OMG lakat.

Ranskalainen
Ranskalainen manikyyri on ikiaikainen tyyli jossa kärki lakataan tai tehdään salongissa valkeaksi. Muu osa kynttä ja top coat on läpikuultavaa/nudea. Perustyyli, toimii aina!

Sandwitch
Glitter Sandwitch. Tässä tyylissä käytetään läpikuultavaa sheer -lakkaa. Sitä ensin 1-2 kerrosta kynnelle riippien peittävyydestä. Päälle tulee glitterlakkaa, yleensä jotain suuri glitteristä ( hexagon ) lakkaa. Päällimmäiseksi lakataan taas sheer lakalla. Ideana siis alin ja ylin kerros läpikuultavalla lakalla ja keskelle kimallelakka.

Sivuttainen ranskalainen = sivuranskis 
Uusi kuuma koristelutyyli. Väritä kynnen sivu ranskalaisen c-kaaren muotoon kuten tässä tai tässä kuvassa. Voi tehdä kummalle puolelle kynttä haluaa ja vaikka eri malleihin joka kynteen. 

Scattered holo = hajahologrammi 
Hologrammilakka. Muodostaa hajanaisen hologrammin kynnelle. Esimerkkinä A Englannin hololakat tai China Glazen Kaleidoscope holot. 


^Terkkuja kaikille :)

Skittlette 
Kynnet saa koristella eri tavoin mutta kuitenkin jotain yhtenäistä pitää olla. Yhtenäisyys voi olla väri tai koristelutyyli. Skittlette on paljon nähty trendi ja uusin juttu kynsien koristelussa. Skittletessä ei ole rajoja kunhan muodostat Skittleten esim. kahden värin ympärille. Musta-pinkki jossa voit leikitellä mustalla ja pinkillä lakalla, leimauksilla, tarroilla tai niiteillä!

Splatter
Koristelutyyli jossa märkää kynsilakkaa puhalletaan mehupillillä kynnelle. Tästä syntyy roiskeita.

Swatch 
Lakkausmalli. Kynsilakka esitellään kynnelle lakattuna tai kiekolla/tikulla.

Ruffian = kuunsirppi manikyyri
Kynnen alaosa jätetään kuunsirpin muotoon eli hymiö ylöspäin. Tämän voi toteuttaa kahdella eri värisellä lakalla.

Top coat 
Päällyslakka. Käytetään aina kynsilakan päällä. Top coateja on erilaisia ( kimalteisia, pikakuivattavia, geelimäisiä ) mutta tavallisen päällyslakan tunnistat pullossa lukevasta Top Coat merkinnästä. Normaali Top Coat on aina väritöntä. Levitetään yksi kerros kynnelle ja kynnen kärkiin "sulkemalla". Estää kynsilakan lohkeilua ja antaa manikyyrille kiiltoa.

3-in-1
Kynsilakka jota voi käyttää alus-, väri- tai päällyslakkana. En sanoisi että laiskan ihmisen lakka mutta jos haluaa suojata kynsiä edes vähän tai jos ei töissä saa käyttää kynsilakkaa. Silloin voisi käyttää edes tälläistä. Itse käytän näitä top coatina.

3-free
3-free lakoissa ei ole formaldehydia, tolueenia tai dibutyyliliftalaattia. Tunnetuimmat harrastemerkit eli Color Club, OPI ja China Glaze ovat 3-free lakkoja.

5-free
Ainakin Nubar ja Zoya lakat on 5-free eli eivät sisällä tolueenia, kamferia, formaldehydia, formaldehydihartsia eikä DBT:tä. Mitä jäi mainitsematta? Mikä termi vaivaa? Saa kysyä :) ja tosiaan, nämä ovat ihan minun selittämiäni, en ole asiantuntija enkä kaikkitietävä mutta näin olen itse termit käsittänyt :)

16 kommenttia:

 1. Tämä oli taas hyvä muistinvirkistys-postaus tämmöiselle ei-kynsibloggaajalle. Kiitos myös ihanista kisu-kuvista. <3

  VastaaPoista
 2. Kiitos, tää oli hyödyllinen. Ja sulla oli megasuloiset kissat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kisut kiittävät, kiva kun tykkäsit postauksesta :)

   Poista
 3. Nää oli jo kaikki hallussa. Hyvin selitetyt, tuntuu että on vaikeaa välillä löytää suomenkielisiä termejä noille!
  Mulle iski jossain kynsiblogissa ihan uusi termi silmään, ja sen tarkoitus piti ihan etsimällä etsiä. OCW nimittäin.
  Lopulta löysin jostain selityksen, se on nimittäin one coat wonder, eli kynsilakka joka tarttee vain yhden kerroksen :D
  Ootko sä törmännyt tuohon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole törmännyt, ihan uusi juttu mulle :) lakkana kyllä olen törmännyt ja pitääpäs alkaa termiä käyttämään, kiitos tästä :)

   Poista
 4. Tää oli todella hyvä ja hyödyllinen postaus! Tälläinen ei-niin-super-kynsibloggaaja oppi taas uutta :) Oot jaksanu panostaa..!

  VastaaPoista
 5. "rokamaa" oli muuten mulle ihan uus sana, mutta ymmärsin mitä tarkotit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt opit taas uutta :D Onko rokama muuten joku savolainen sanonta vai tietääkö muut mitä se tarkoittaa?

   Poista
 6. Hauska postaus! Tämä olisi ollut silloin 4 vuotta sitten tarpeen. :D Nyt alan olla selvillä monista lyhenteistä ja lainasanoista. Ja jos törmään sanaan ensimmäistä kertaa, niin kyky arvata sen merkitys, on kehittynyt. ;D Mutta kyllä mä niin vanhus olen, että en kyllä kaikkia heti ymmärrä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyy sellaisia osa-alueita joista en ymmärrä. Kyllä minun pitää lastenvaatteissa kysyä myyjän apua jos sokkona ostan lahjoja. Ei mitään hajua mikä koko minkäkin ikäiselle ;)

   Poista
 7. Voi miten ihania kissoja ♥ Tuli Instagram-refleksi ja teki mieli tuplaklikata kaikkia kisukuvia :D

  VastaaPoista
 8. Kaunis ruskea lakka, näkee ihan sen olevan suklainen ruskea, ei liian tumma, eikä liian "kakkainen" =D
  Kisuille pusuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koiruuksille pusuja tytöiltä :) tämä on sellainen suklainen eikä "kakkainen" juurikin ;)

   Poista

♥ Thanks For The Comment ♥