maanantai 4. elokuuta 2014

Oikea hortonomi

Minä ja orkideat. Pitkään olen yrittänyt niiden kanssa, välillä paremmalla ja välillä huonommalla menestyksellä. Talvi oli paha aika. Meillä ei ole ikkunalautoja eikä vapaata pöytäpintaa ikkunan edessä. On myös kissavaara ja helposti kaatuvat orkideat=huono yhdistelmä. Talvella moni orkideani kupsahti liian vähän valon ja liian kuuman uunin tohotuksen takia :(

Keväällä mies tuunasi vanhan Singerin jalustan kukkapöydäksi. Laitoin sen olohuoneeseen ikkunan luo ja orkideat siihen. Kissat eivät ihme kyllä hypi tähän pöydälle ja kukkaset saavat olla rauhassa.


Osa orkideoista on istutettu uudestaan omaan orkideamultaan kun yritin pelastaa niitä talven jäljiltä. Eivät tykänneet istutuksesta enkä enää menekään sorkkimaan ruukkuja jos ei ole pakko.

Yritin elvyttää surkeita kukkiani, kastella ja lannoittaa varovasti. Ostin pari uutta kukkivaa että pöytä näyttäisi oikealta orkideapöydältä :D


Yksi orkidea meni tosi huonoksi. Juuret ihan mädäntyneet ja lehdet menivät oudoiksi. Olin heittämässä sitä roskiin kunnes huomasin keikin eli poikasen. Siirsin kukan kuistille jossa on lämmintä ja valoisaa. Kastelin ja lannoitin. Sitten huomasin että sehän tekee uutta juurta!


Myös olohuoneen orkideat puskevat uusia juuria. Kesä ja valo, siitä tykkäävät! Onnistumisen tunnehan siinä tuli, en sittenkään tappanut niitä ja ehkä minussa on hortonomin vikaa :D yksi kukkii myös uudestaan vanhasta varresta, niitähän ei saa leikata pois ellei ole oikeasti kuollut ruskeaksi.Ostin Hong Kongista hyvää lannotetta; LOVE-merkkistä. Tätä voi antaa joka kastelukerralla, talvella tietty vähemmän. Helppo lannoittaa tällä niin sen muistaa eikä unohda ja lannoita sitten liian epäsäännöllisesti.

Orkideat ovat kauniita ja todella suosittuja nykyään. Onhan siitä useampi vuosi kun ne yleistyivät ja nykyään niitä ostetaan vaikka ihan sisustustarkoituksessa tai viemiseksi kylään mennessä.

Onko lukijoissa hortonomeja tai orkideoista enemmän kiinnostuneita?
Tämä meidän Pipsa se muuten on liiankin kiinnostunut Hortonomiasta välillä...tämän kuvan nappasin kun se itse teossa oli kukkia "hoitamassa". Olen jakanut tämän Instassa ja Facessani mutta laitetaan vielä tähänkin aiheeseen liittyvänä :P

33 kommenttia

 1. Mussa ei ainakaan ole yhtään hortonomin vikaa, olen ehkä maailman surkein kukkien kanssa. Ne vaan kuolee kun en muista ikinä kastella! Paitsi yhden kaktuksen tapoin, se mätäni kun kastelin vissiin liikaa... Huoh! Eli jos tuntuu joskus että sulla ei mikään onnistu kukkien kanssa, muista että täällä on yks toivottomampi tapaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meinasin ehdottaa että kaktukset ovat helppohoitoisia...tosiaan jos ei kastele liikaa :)

   Poista
 2. Onnistumisen ilo tuo hienon tunteen! :)
  Äidilläni on myös orkidea poikineen ikkunalaudalla. Paikka on siitä huono, että alla on sitten talvella kuumala helottava patteri. Kumma kyllä, kukat ovat siinä viihtyneet mainiosti.
  Olen huomannut äidin kukissa saman. Kukat näyttävät jo täysin kuolleilta, joskus ovat jopa täysin lehdettömiä ja sitten jostain kaljusta varresta pukkaa uutta lehteä! Eli ei pidä luovuttaa. :)
  Keiki oli itselleni uusi sana, kiva kun kerroit.
  Itse harrasta soilikeita. Sellainen vanhan kansan kukka. Mummoni kuoltua 1996, minulle jäi parin hänen kukkaansa, valitettavasti tapani mukaan kastelin ne hengiltä hetkessä.
  Nyt olen saanut lähikukkakaupasta pari uutta soilikkia ja ne ovat valtavia! Opettelin uuden kasvatustavan, antaa kukkia nuokkua kuivuudesta ja sitten vasta vettä.
  Toisessa soilikissa on tällä hetkellä lähemmäs 50 kukkaa! Mutta, meillä ei ole ikkunalautoja, näitä kahta enempää on vaikea hankkia lisää optimaaliselle kasvupaikalle puoliaurinkoiseen.
  Tsemppiä hortonomeiluun tästä eteenkinpäin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohoh, aika mahtava jos Soilikissa on 50 kukkaa! Tuttu kasvi on, tällä hetkellä ei ole yhtään. Mutta hieno kukka on :) harmi kun hoidit liikaa niitä mummosi kukkia, perintökukat olisi kiva säilyttää. Meillä ei pattereita laiteta talvella päälle mutta ilmalämpöpumppua joutuu sitten käyttämään niidenkin edestä, sitä vähän pelkään etteivät orkideat siitä tykkäisi huonoa...

   Poista
  2. Arvaa vaan mikä suru tuli, kun kukat kupsahtivat. :(
   Kunhan kukat eivät ilmalämpöpupun vedon etäisyydellä ole, eiköhän ne pärjää.
   Teillähän on siellä tilaa, kohta perustat oman huoneen noille! :)

   Poista
  3. Jos tuon kuistin ikinä saa remontoitua lämpimäksi niin siinä olisi kukille hyvä paikka ;)

   Poista
 3. On nuo kyllä kauniita! ♡ mulla oli orkidea sillon kun asuin vielä äitini kanssa, eikä se ollut kukkinut moneen vuoteen. Eikä kukkinut silloinkaan kun muutin pois. Nyt keväällä äiti antoi sen hoitoon mummulle ja vaarille... ja mitä kävikään... siihen tuli 10 nuppua ja nyt se kukkii kauniina. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummoilla on joku magic touch noitten kukkien suhteen :D

   Poista
 4. Meilläkin on kaksi nelijalkaista hortonomia, joihin emäntä valitettavasti ei kuulu. Tädilläni kyllä kaikki viherkasvit kuikoistaa ja orkideat kukkii säännöllisesti. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etenkin tämä punainen hortonomi on erikoistunut Kiinanruusuihin...

   Poista
 5. Mä opiskelin puutarhuriks ja tein päättötyönä orkideatutkielman. On ne niin ihania ja mielenkiintoisia. Talvella omistani kuoli pari, mutta 2010 vuonna saatu vanhus kukkii aina vaan uudestaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orkideat on kyllä kauniita ja niiden kasvua on mukava seurata :)

   Poista
 6. Tykkään kovasti viherkasveista. KYllä niitä on aika monta kertynyt. Suurin ongelmahan on se kastelu. Mulla on tapana kastella ne hengiltä. Nyt sitten yritän oikein keskittyä tähän kasteluongelmaan. Ja olen hankkinut "juoppoja" kasveja, jotta voin hoivaviettiäni toteuttaa niiden kanssa ja tällä konstilla olen malttanut olla kastelematta hengiltä mehikasveja tai muita sen tyyppisiä. Anopinkieleni jopa kukki hetken ajan. Eli jotain olen tehnyt oikein sen kohdalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna mullan kuivaa ja sitten vasta lisää vettä :) jos maltat pysytellä erossa kastelukannusta :)

   Poista
 7. Mä oon just miettiny että nakkaanko tuon oman raadon näköisen orkidean ulos mutta tän jutun luettuani taidan vielä kattoa tuleeko tuosta mitään. Molemmissa kukkavarsissa on noita poikasia, aika ylhäällä varressa. Mä oon aika uuno orkideoiden kanssa.
  Mun lempparikukka on bougainvillea eli ihmekukka tai joku sellanen. Sain pati vuotta sitten työkaverilta pistokkaan valkoisesta kukasta, se saatiin kukkimaan ensimmäisenä kesänä, pinkin bougainin ostin kaupasta ajatellen et kukkikoon nyt kuolee sitte kuitenkin mutta nyt molemmat kasvaa hirveetä vauhtia ja kukkivat älyttömän paljon. Työkaveri jolta kukan sain kertoi että hänellä ollut 15v ja kertaakaan ei kukkinut. Talvella bougain on karun näköinen kun puottaa suurinpiirtein kaikki lehdet mut palkitsee sitte kyllä kun valo lisääntyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä nakkaa, laita aurinkoiseen paikkaan ja kastele kerran viikossa about :) Ihmekukka kuulostaa kyllä aika mielenkiintoiselta! En ole tainnut törmätä ikinä.

   Poista
  2. Se on köynnöskukka, en tiedä onko oikea nimi ihmeköynnös. Helppo hoitaa, talvisin kastelu pari kertaa koko aikana ja sit ku rupee lämpenee nii tarvii hulluna vettä. Näyttää talvella että kuolee pystyyn mut niin se vaan aloittaa uudestaan pukkaan lehtiä. Suosittelen lämpimästi on siinä vaan niin kauniit kukat.

   Poista
 8. Meillä on yksi lahjaksi saatu orkidea, joka on ollut meillä nyt kaksi vuotta ja alkuperäisen kukinnan jälkeen on tehnyt tasan yhden kukan. Eli voinet tästä päätellä miten pätevä olen orkidean hoitamisessa.... :-/ Eipä me olla kyllä kertaakaan edes lannoitettu sitä, eikä meilläkään ole ikkunalautoja joten valon puutteesta se varmaan ainakin kärsii :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta jotain teet oikein jos se ei kuitenkaan ole lopullisesti kupsahtanut ;)

   Poista
 9. Minulla oli yksi orkkidea, mutta viime jouluna mieheni kasteli sitä vahinngossa liikaa ja se mätäni...itse en siis päässyt kukkaa hoitamaan. Uutta en ole vielä ostanut. Ikkunalaudalla ei kyllä olisi tilaakaan. Sain äidiltä pari viherkasvia, joita nyt yritän pitää hengissä :D Lomat on pahoja kun ollaan muualla ja kukat saa olla oman onnensa nojassa...Varsinki ku on ollu näin kuuma. Onneksi äiti on puutarhuri, niin siltä voi kysyä apuja. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nostat kukat varjoon poissaolon ajaksi niin pitäisi niiden pärjätä :) talvi oli mullakin ongelmallinen kun meinasin kastella orkideoja liikaa, voi olla että osa kupsahti siitäkin syystä.

   Poista
 10. Oh pretty flowers! I really like the table too! The cats seem really interested ;-)

  VastaaPoista
 11. Mulla ei oo koskaan orkideoita ollu. Paljon viherkasveja kyllä on, ne on mun vauvoja. Pullojukista pidän eniten. Viis vuotta ollu kolme, jotka sain ihan pikkusina ja makia seurata miten ne kasvaa. Kaktukset on kans kivoja, koska ne on niin huolettomia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tykkäisin enemmänkin kukista mutta nuo pikku hortonomit...alkaa mielikuvitus loppua kun joka kukalla pitää olla joku jalusta. Kaikki Kiinanruusut on syöty niin että on vain rangat ja ylhäällä lehtiä. Ovat vuosia vanhoja mutta eivät kuki eivätkä paljoa kesässä kasva kun kissat...

   Poista
 12. Mä rakastan orkideoita, mutta mulla ei ole koskaan malttia odotella, että ne alkais kukkia uudestaan. :D Ehkä, jos olisi joku paikka mihin voisi ne piilottaa, eikä tarvis katsella niitä rumia varsia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh :D ei ne nyt niin rumia ole :) niitä on niin mielenkiintoinen katsella! Sä voisit antaa mulle ne orkideat jotka olet hävittämässä ;)

   Poista
 13. Minäminä! Tuliko yllätyksenä:)
  Meidän talossa oli mummun "perintönä" neljä orkideaa. Keväällä taloon muuttaessa heitin kaksi huonoimman näköistä niistä pois. Nyt harmittaa ihan sikana, ei olisi pitänyt! Varmasti olisivat selvinneet. Kaksi muuta vaihdoin uuteen "multaan" =orkideamultaa. Yhdelle jättikokoiselle jouduin laittamaan vähän hiekkaakin, että pysyy pystyssä. Säälitti, kun näytti koko ajan harkitsevan hyppyitsemurhaa ikkunalaudan reunan yli tähyilemällä. Keväällä sain synttärilahjaksi kaksi lisää, eli neljä niitä on taas yhteensä. Juuri sen verran mahtuu takkahuoneen puolivarjoisalle ikkunalaudalle.

  Orkidea on mun nähdäkseni ihan ääliöhelppohoitoinen. Kunhan sitä ei missään nimessä yritä hoitaa mitenkään:) Orkidea on luonnossa loinen (tai ainakin epifyytti) ja kukkii vain ns.hengenhädässä. Eli jos orkidea kukkii, sitä on hoidettu riittävän huonosti. Ne kuuluukin just unohtaa johonkin vähemmän käytettyyn huoneeseen ikkunalaudalle, niin kuin JonnaH suunnitteli. Ja mielellään vielä unohtaa kastellakin aina viikoksi, pariksi vähintään.

  Noita omiani en ole juurikaan lannoittanut. Ehkä joskus, kerran parissa kuukaudessa nyt kevään/kesän aikana. Kukkivat (ilmeisesti kirjaimellisesti) kuin viimeistä päivää. Koko ajan ovat kasvattaneet uusia nuppuja vanhoihin varsiin. Nyt kun kukinta alkaa olla lopuillaan, ovat innostuneet kasvattamaan vielä uusia kukkavarsiakin. Seurailen mielenkiinnolla.

  Nuo mummulta jääneet hän on saanut merkkipäivinä ja ovat herraties kuinka vanhoja. Useita vuosia joka tapauksessa. Toinen niistä, ihan vänkyrä (ei se itsemurhaa hautova) yllätti keväällä räjähtämällä ihan mielettömään keltapinkkiin kukkaloistoon. Mun mielestä sen juuretkin ovat jo ihan kuolleet, mutta niin vaan pukkaa koko ajan uusia nuppuja vanhoihin varsiin. En uskalla mennä sörkkimään purkkiin kesken kukinnan. Ehkä ensi keväänä katson, onko sillä juuri enää ollenkaan...

  Mä en tiedä, miten muut tekevät, mutta itse kastelen orkkideat upottamalla. Eli kerta viikkoon (mulla vähän fiilispohjalla) pesuvatiin 5min-5h (hups, unohdin:)). Oikeasti sen kai näkisi kasvin juurista. Jos ovat vihreät= ei kastella, harmaat/hopeiset=kuiva, kastele.

  Orkidea on kyllä itselleni ihan täydellinen huonekasvi. Mitä huonommin sitä kohtelee, sen enemmän se kukkii. Täällä oli myös vanhoja flamingokukkia. "Selvyyden vuoksi" siirsin nekin hiekka/orkkideamultaan ja samaan kastelurytmiin. Hyvin pärjäävät (paitsi yksi, jonka pudotin pää edellä lattialle. Otti ilmeisesti itseensä. Lohdutukseksi vein sen mökille mököttämään):) Kasvi itse on ihan kaunis, mutta kukat eivät juuri, orkidealla taas toisin päin!
  -Tiia
  Ps. Sairaan hieno Singer-pöytä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohoh, kuulostaa siltä että osaat täydellisessti orkidean hoitamisen! Ehkä olisi talvella pitänyt antaa niitten olla mutta yritin hoivata ja hoitaa rakkaudella eli vissiin sitten tapoin ne liialla kastelulla ja ne tukehtuivat uunin lämpöön. Nyt olen oppinut tuon että kastelen upottamalla pesuvatiin kun juuret ovat valkea-harmaat ja otan pois kun juuret ovat vihreät. Annan olla vähintään puoli tuntia vedessä ja max.pari tuntia :) mun pitää ehkä laittaa kuvia tänne jos saan tuon yhden kitulaiset takaisin elävien kirjoihin :)

   Tämä pöytä oli hylätty ulos grillipöydäksi mutta pelastin sen! Se on ihana :)

   Poista
  2. Nämä kaksi "perintökukkasta" ovat ainakin olleet täällä ihan omissa oloissaan koko talven. Liekö kasteltukaan ikinä... Tiedätkö muuten mitä sille poikaselle pitäisi tehdä? Voiko sitä siis irrottaa jossain vaiheessa omaan ruukkuunsa tmv?

   Rehellisyyden nimissä, viimeiset pari kuukautta olen kastellut kaikkia kasveja akvaariovedellä. Se ehkä lasketaan puolittaiseksi dopingiksi:)
   -Tiia

   Poista
  3. Mun mielestä pitää odottaa että se kasvaa ja tekee omat parin sentin kokoiset juuret. Että sen voi irrottaa ja istuttaa omaan rukkuun. Se ei ehkä noin pienenä vielä menestyisi...

   Poista
 14. Ma rakastan orkideoita, talla hetkella ikkunalaudalla asuu kolme kukkasta. Orkideoita vaitetaan vaikeahoitoisiksi, mutta mulla ne on olleet ainoita jotka pysyy hengissa, ja hoidan niita nimenomaan huonosti, eli kastelen jos ja kun jaksan ja muistan eli en kovin usein, enka edes upottamalla. :) Suomessa asuessa mulla oli myos useampia orkideoita, annoin ne kalylle kun muutin Enkkuihin ja taisivat kupsahtaa, taalla taas edellisessa kampassa eivat viihtyneet laisinkaan, luulen etta eivat saaneet tarpeeksi valoa, mutta nykyisessa tuntuvat viihtyvan, joten uskallan hankkia taas lisaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tuntuu että nykyään hoidan niitä maltillisemmin eli vähän huonommin. Talvella yritin ylihoitaa ja huonostihan siinä kävi :)

   Poista

♥ Thanks For The Comment ♥