perjantai 25. huhtikuuta 2014

For Dummies: Kauniiden kynsien ABC

Me kaikki painimme eri kynsiongelmien kanssa. Mistä apua, mikä tuote toimii? Mistä ongelma johtuu? Lue kynsien hoidon aakkoset! Aakkosissa myös uutta tietoa sekä muita vinkkejä kynsien hyvinvointiin.

Aluslakkaa on käytettävä aina. Siitä ei saa luistaa. Myös kirkas kynsilakka käy aluslakaksi. Aluslakka suojaa kynttä värjäytymiseltä, tasoittaa kynnen pintaa ja antaa värilakalle hyvän tarttumapinnan. 
Aluslakkoja on erilaisia kynsien eri tarpeisiin. Kuivat ja taipuilevat kynnet pitävät kosteuttavasta aluslakasta, liuskoittuvat ja heikot kynnet taas kaipaavat kovettavaa aluslakkaa. Jos omaat täydellisen hyväkuntoiset kynnet; pärjäät pelkällä normaalilla aluslakalla tai 2-in-1 tuotteilla.

Bepanthen sopii kuivien tai todella kipeiden kynsinauhojen hoitoon. Olen käyttänyt sitä tehohoitona talvella kun kynsinauhani olivat pahimmillaan. Olen parantanut sillä myös palovamman kädestä kun jätin sormet suoristusraudan väliin O_o...Bepanthen on monikäyttöinen tuote joka pitäisi löytyä jokaisesta taloudesta.

C-vitamiini estää kynsien muuttumista heikoiksi ja hauraiksi. Kynnet, hiukset ja iho tarvitsevat monipuolisesti vitamiineja ja ravinteita pysyäkseen terveenä ja vahvoina. Syön erikseen C ja D-vitamiineja, kalkkia, magnesiumia ja biotiinia mutta nyt meinasin kokeilla Leaderin Piimaa ravinnetta. Tuossa pitäisi olla kaikki samassa eikä tarvitsisi ottaa kymmentä erilaista pilleriä päivässä. Kokemuksia Piimaasta?

D-vitamiinia ja kalsiumia pitäisi syödä yhdessä. Kalkki ei nimittäin imeydy kunnolla ilman deetä. Itsellä oli ongelmaa hiusten katkeilun kanssa. Ostin Rainbow kalkkitabletteja ja yhden purkin syötyäni kampaajakin huomasi ettei pesualtaaseen enää lähde tukottain tummia hiuksia. Kalkki vahvistaa myös kynsiä ja siitä asti kalkki + D on kuulunut ravintovalmisteisiini.


Epätasainen kynnen pinta saattaa kieliä jostain sairaudesta. Etenkin jo sepätasaisuus ilmestyy pikkuhiljaa vaikka kyntesi ovat ennen olleet terveet. On siis syytä mennä lääkäriin tutkituttamaan voiko syynä psorias, kynsivallin tulehdus tai kynsisieni. 
Aina ei tietenkään ole kyse mistään kynsiongelmasta. Jos sinulla on epätasaiset kynnet tai uurteita kynsissä, voit käyttää ridge filler aluslakkaa. Näitä löytyy ihan esim. Trindiltä. Tasoittaa kynnen pintaa jolloin kynsilakka levittyyi tasaisemmin ja kauniisti.

Faaraon aikana silmien ehostamista käytettiin suojana lentohiekkaa vastaan! Jännä! Mutta miten faaraot maalasivat kyntensä? He käyttivät hennaa jota laitettiin myös huuliin ja kämmeniin.

Geelilakkaus on välimuoto luonnollisille tai rakennekynsille. Jos haluat maksimissaan pari viikkoa kestävän kestolakkauksen, hanki geelilakkauspaketti jolla voit itse tehdä kestolakkauksen kotona. Kuulostaako vaikealta? Ei onneksi ole kunhan oppii niksit ja tekniikan. Geelilakkauksen voi toki käydä teettämässä kynsisalongissa. Ainut että se on jo sen hintainen että saisit ostettua kotiisi aloitussetin ;)
Muista suojata geelilakattuja kynsiäsi, lakkauksen saa kyllä pilalle jos tiskailee ja siivoaa ilman kumihansikkaita. Eikä mitään revitä geelilakatuilla kynsillä, kynnet eivät ole työkalu!

Hygienia. Jokainen tietää että kynsien alla on pöpöjä, mikrobeja ja kaikkea töhnää. Hyi. Älä siis ikinä tee ainakaan lihapullia pesemättä käsiäsi ja ottamalla harjaa käteen. Kynsiharjalla puhdistetaan kynnen alusetkin saippuan kanssa. Hyvin hoidetut siistit kynnet levittävät vähemmän mikrobeja. Ei siis ole mikään höpöhöpö juttu että keittiöalalla ei pitkiä kynsiä pidetä.

Itse voi tehdä täydellisen kynsihoidon kotona. Siihen tarvitset lasiviilan, bufferin, appelsiinipuutikun ja kynsinauhoja pehmittävää ainetta. Kun kynnet on viilattu, kynsinauhat työnnelty ja huollettu, levitä kynsillesi öljyä ja käsillesi rasvaa. Hiero kaikki yhteen ja laita käsiisi puuvillahansikkaat. 
Näin kyntesi pysyvät aina kauniina ja hyvin hoidettuja käsiä on mukavampi katsella. Hyvin hoidetuissa käsissä ikääntymisen merkit näkyvät myöhemmin.

Jalkahoito on ihanaa hemmottelua saunan jälkeen. Ennen saunaa poista kynsilakat varpaista. Saunassa voit huljuttaa jalkojasi lämpimässä vedessä jolloin ne pehmiävät. Suihkussa kuori jalat niille tarkoitetulla aineella. Leikkaa kynnet. Saunasta tultuasi viilaa kynnet sopivaan muotoon, ei saa jäädä teräviä reunoja! Laita jalkavoidetta, jalkoihin sukat ja vielä villasukat päälle jotta lattiaan ei jää tahmeita jälkiä. 
Seuraavana päivänä laita aluslakkaa ja lakkaa varpaankyntesi jollain ihanalla värillä.Kellastuneet kynnet voivat johtua sieni-infektiosta. Mutta ei kannata säikähtää, myös kynsilakan käyttö kellastuttaa kynsiä. Minulla oli aiemmin todella keltaiset kynnet mutta nykyään aluslakkani ollessa Trindin Nail Repairia, kynteni eivät enää kellastu. Älä siis laiminlyö aluslakkaa, sekin suojaa kellastumiselta! 
Myös jotkut siniset tai vihreät lakat saattavat värjätä aluslakasta huolimatta. Kellastuneet kynnet voi hioa kevyesti bufferilla. Älä kuitenkaan hio liikaa ettei kynsi ohene! Myös ruokasoodasta ja sitruunasta on apua, voit hieroa niitä kynsille ja pestä keltaisuutta pois.

Lohkeilevat kynnet saavat ensiapua öljyssä liottelusta. Tähän käy vaikkapa oliiviöljy. Kynsille on toki omiakin öljyjä joita voi hieroa kynsille ja kynsinauhoille. Jos kyntesi ovat lakatut ja haluat käyttää öljyä, laita sitä tippa kynnen alapuolelle. Lohkeileville ja liuskoittuville kynsille kannattaa hankkia kovettava aluslakka mutta rinnalle myös kosteuttava aluslakka. Voit käyttää molempia kuureina, kovaa kynttä ei saa kovettaa lisää!

Marraskuu. Tästä alkaa kylmän sään näkyminen kynsien kunnossa. Omat tehotuotteet; öljy,öljy ja öljy. Trind Nail Repair aluslakaksi. Aina kunnossa oleva lakkaus, ei saa repsottaa! Minulle on useina talvina sattunut onnettomuuksia eli kynnet katkeavat. Pitkä aika kevääseen että on saanut taas kasvatettua pitkiksi. Varo siis auton ovenkahvoja tai ikkunoiden raappausta. Turmiollista kynsille. Muistan vieläkin vuosien takaa kun revin auton ovenkahvaa, hanskat lipesivät ja tuntsin kun jokaikinen kynsi napsahti poikki ihan vereslihalle :( melkein itkin silloin. Kirosin sen kakkarakkineen alimpaan sinne...

Nopeasti kuivuva päällyslakka. Eli nk.pikakuivattaja. Vaikka et tarvitse joka kerta niin tälläinen kannattaa omistaa tavallisen päällyslakan kaverina. Joskus se kiire tulee ja silloin tämä on korvaamaton! Paras pikakuivattaja on Glisten & Glow HK Girl Top Coat tai Inm Out The Door.


Oma hyvinvointi. Liikunta, hyvä ruokavalio ja riittävä vedenjuonti. Kyllä niillä varmasti on merkitys kynsienkin kuntoon.Sisäinen kauneus pätee myös kynsien kasvamiseen.

Pitkittäishalkeama johtuu kynnen vaurioitumisesta. Halkeama saattaa kasvaa ajan kanssa pois mutta voi olla myös pitkäaikainen "vaiva". Muistelen että itsellä oli joskus halkeama, aika pahakin. Taisin viiltää kynnen lasinpalaan ja se kynsi halkesi puoleen väliin asti. Pitkään se katkesi ja liuskoittui mutta ahkera viilaus, vahvistava aluslakka ja moitteeton lakkaus pitivät kynttä kurissa. Nyt halkeama on kasvanut kokonaan pois.

Rutikuivat kynsinauhat. Varmaan suurelle osalle meistä tuttua etenkin talvella. Onneksi ensiapua löytyy. Itse pidän käsilaukussa pientä käsirasvaa mukana ja vaikka se meinaa unohtua, rasvaat kädet ja kynsinauhat ainakin kerran kesken työpäivän.Illalla kotona hoidan tehokkaammin voiteella tai öljyllä.

Satsaus hyvään tuotteeseen kannattaa ja maksaa itsensä takaisin kauniina kynsinä. Kannattaa siis hankkia hyvä viila ja kunnon aluslakka. Niillä pääsee jo hyvin pitkälle, ovat ihan perusjutut kynsien hoidossa. Mielestäni myös kalliimmat lakat ovat parempia kuin halvat. Oma vuosien kokemus on näyttänyt tämän mutta tämähän on toki vain minun mielipiteeni. Ainakin alus- ja päällyslakassa kannattaa ostaa hyvää merkkiä.

Tupakka kellastuttaa kynnet. Yäk. Mullakin oli keltaiset kynnet kun poltin. Tupakointi on niin ruma tapa, onneksi sain lopetettua. Näyttää rumalta kun nätit tytöt vetää tupakkaa. Oikeasti, ette halua olla vanhana ryppyisiä tupakkamummuja. Lopettakaa kun se vielä on helppoa, tässä iässä oli jo vaikeaa mutta ei mahdotonta.


Uusiutuva luonnonvara. Näin voi kynsistä sanoa. Vaikka ne katkeavat niin ehkä voi lohduttautua ajatuksella että kyllä ne kasvavat takaisin. Minullakin on ollut vereslihalla asti olleita nysiä, haljenneita ja katkenneita kynsiä. Kyllähän nuo ovat kasvaneet takaisin. Vaikka liuskoittuu niin siitäkin pääsee eroon käyttämällä ahkeasti viilaa ja hyvää aluslakkaa.

Valkoinen on tämän kesän väri kynsissä. Olen jo aiemmin paasannut täällä valkoisista kynsistä mutta vielä yksi vinkki. Valitse pastelliväri, sellainen melkein valkea lila tai vaaleanpunainen. Näyttää mielettömän hyvältä ruskettuneella iholla!

Ylipitkät kynnet eivät näytä hyvältä. Joskus katselen vanhoja kynsikuviani ja voin sanoa että aika sokeaksi sille pituudelle tulee. Jossain vaiheessa oli että piti saada niin pitkät kuin kasvaa. Mikä lie ollut, nyt sitä haluaa sopivan mittaiset ja ennen kaikkea nätissä kunnossa olevat kynnet. Ja puhun tosiaan luonnonkynsistä. Pitkät rakennekynnet ovat huikean näköiset mutta en tiedä osaisiko itse olla sellaisilla. Ehkä siihen tottuu mutta ei meikäläisen töissä sellaiset edes pysyisi kunnossa.

Öljyäminen on parasta hoitoa kynsille. Jos sinulla ei ole mitään kynsiöljyjä niin voit käyttää kotoa löytyvää oliiviöljyä. Lämmitä sitä kupillinen ja liota kynsiäsi öljyssä 15 minuuttia. Tämän jälkeen huuhtele kädet vedellä. Toista tämä viikottain ja samalla työnnä kynsinauhoja taaksepäin. Kynsistäsi tulee terveemmät ja vahvemmat!

Älä käytä kynsiä työkaluina! Siihen tarkoitukseen on olemassa ruuvimeisselit ja veitsi/sakset. Kyntesi vahingoittuvat pahimmassa tapauksessa pitkäksi aikaa!

Osa kuvituksessa käytetyistä tuotteista saatu pr-tarkoitukseen. 

24 kommenttia:

 1. Vitamiinit ja vedenjuonti, voi kun vaan oppisin molemmat! Mulla on tsemppikausia ja silloin iho, tukka ja kynnet kukoistaa ja sit on se normiarki, jolloin kynnet haurastuu ja tukka tippuu tuppoina päästä. Hyi.

  Tää on postaus, mikä jokaisen naisen pitäisi lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivasti sanottu :) minä pistin purkit jonoon ja nykyään muistan ottaa mitä pitääkin aina samaan aikaan. Sen kun otti tavaksi :)

   Poista
 2. Hyviä vinkkejä! Sun vinkeillä olen tässä koko kevään hoitanut kynsiäni muutenkin. Itselläni kuivuu kynsinauhat todella helposti. Kerran käsivoidetta ei ollut saatavilla, joten sipaisin mehiläisvahaa sisältävää huulirasvaa kynsinauhoille. Siitä lähtien olen käyttänyt sitä todella usein, sillä se toimii todella hyvin :) Ja se feikkaa kynsinauhat todella siistin näköisiksi saman tien, vaikka ne olisivatkin rutikuivat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaha kuin vaha, varmasti toimii :) vaikka käytän päivittäin öljyä kynsinauhoille tai jotain rasvaa niin silti ne eivät ole täydelliset. Kuivuvat päivittäin niin paljon mutta pääasia että niitä hoitaa niin kyllä ne suht siisteinä pysyvät :)

   Poista
 3. Kiitos vinkeistä! Monia noudatankin jo tai ainakin yritän! :D

  VastaaPoista
 4. Sen verran kommentoin, että myös kirkas, väritön lakka voi värjätä kynnet joten se ei sovellu aluslakaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en ole pelkkää väritöntä lakkaa käyttänyt aluslakkana vaan käytän aina ihan oikeaa aluslakkaa :) mutta hätätilanteessa väritön lakka käy, jos ei ole muuta.

   Poista
 5. Kiitos vinkeistä! Pitää koittaa osaa, mitä en ole vielä käyttänyt...

  VastaaPoista
 6. Minä haluaisin kommentoida tähän noista vitamiineista.
  Tiedätkö, mitä eroa on synteettisillä ja luonnollisilla vitamiineilla ja miten ne vaikuttavat ihmisen elimistöön?
  Itse en ennen tiennyt, ja ostin mm. kaupan pirkka-magnesiumia, multitabseja yms. ja sain niillä vatsani ripulille enkä mitään hyötyä. Nykyään käytän itse vain luonnollisia vitamiineja ja lisäravinteita, ja varmistan niillä elimistöni hyvinvoinnin.
  Luonnolliset vitamiinivalmisteet tunnistaa siitä, että pakkaukseen on merkitty raaka-aine, esimerkiksi ruusunmarja C-vitamiinin lähteenä tai vehnänalkioöljy E-vitamiinin lähteenä.

  Kunnollinen ravintolisä ei ole keinotekoinen valmiste, vaan se on "tiivistettyä" ruokaa, jonka raaka-aineina on käytetty ihmisen luonnolliseen ravintoketjuun kuuluvia kokonaisia ruoka-aineita. Ravintolisän täytyy siis sisältää oikeissa suhteissa ne aineet, joita olisi ruuassa, jota ne on tarkoitettu täydentämään.
  Synteettiset ravinteet mainitaan vain nimeltä (A-vitamiini, B1 = tiamiini, B2 = riboflaviini, B3 = niasiini, B5 = pantoteenihappo, B6 = pyridoksiini, B12 = syanokobalamiini, foolihappo jne...).
  Monet tutkijat alkavatkin nykyään olla sitä mieltä, että keinotekoisista vitamiineista ja hivenaineista ei ole hyötyä, vaan suorastaan haittaa. Herkimmillä ihmisillä voi jopa maksa-arvot nousta näistä valmisteista. Lisäksi pahoinvointi, iho-oireet (atopia, ruusufinni, finnit, ihottuma jne...), vatsavaivat, lihaskivut, lihasten kihelmöinti ja ruokahalun lisääntyminen on yleistä.
  Synteettiset vitamiinit valmistetaan laboratoriossa erilaisten kemiallisten reaktioiden avulla, koska se on halvin ja käytännöllisin tapa. Synteettiset vitamiinit ovat ehkä kemiallisesti samoja aineita kuin luonnontuotteet, mutta erona on se, että ruuan muut lukemattomat ainesosat puuttuvat ja nämä yhdessä vaikuttavat elimistössä imeytymiseen ja käyttäytymiseen.
  Esimerkkinä synteettisistä vitamiineista apteekin multitabsit,porejuomat ym.

  Eli lyhykäisyydessään, hyvää ei saa aina halvalla, eikä aina kalliillakaan ja itse en suosittele kenellekkäään esimerkiksi kaupan halpamerkkejä tai apteekin multitabs-mössöjä.
  B-vitamiinia saa hyvin vaikkapa oluthiivatabletteina, ja d-vitamiini kyllä imeytyy elimistöön hyvin, kunhan se on vaikkapa öljyn muodossa. Kalkkitabletteja en ole itse ikinä käyttänyt, niillä voi pahimmillaan saada itselleen valtiomonkovettumataudin ja sydän -sekä verisuonitauteja. Tohtori Toloselta ja professori Erkki Antilalta löytyy rutkasti tietoa vitamiineista ja lisäravinteista ja niiden vaikutuksista elimistöön.
  Hiusten ja kynsien kuntoon vaikuttavia tuotteitahan on markkinoilla pilvin pimein, ja kuluttajaa kyllä osalla tuotteista huijataan ja rahastetaan ihan 6-0.

  Muutoin kiitos runsaasta tietopaketista, ja aurinkoista kevättä hurmaavien kynsien omistajalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä kommentista! On totta että itsekin voisin ceeni ja deeni ostaa luomuna. En vaan ole ikinä ajatellut asiaa koska on niin kamalan helppoa ostaa se tuttu purkki kauppareissulla. Käyttämistäni kalkkitableteista ja kynsille tarkoitetuista tuotteista olen kyllä saanut ihan selkeää hyötyä mutta tietysti markkinoilla on monia muitakin vaihtoehtoja näistä. Kaikkia on vaan mahdoton testailla budjetin rajoissa ja itsellä toimivasta tuotteesta ei hennoisi luopua. mutta ehkä seuraavan kerran voisin miettiä onko tälle luonnomukaisempaa vaihtoehtoa?

   Oikein aurinkoista kevättä sinulle :)

   Poista
  2. Täytyy kyllä sanoa tuosta D-vitamiinista, ellet jo tiennytkin, että sitä on melko vaikea saada ravinnosta tarpeeksi. Jo viralliseen suositukseen päästäkseen pitäisi koko ruokavalio suunnitella sen ympärille, että syö kalaa ja maitoa jatkuvasti, ja monethan tahtovat sitä syödä paljon enemmänkin. Terveellisiähän nuo ruoka-aineet ovat, mutta ei niistä loppujen lopuksi kovin paljon D-vitamiinia vain saa.

   Mulla oma kynsien kunto on kyllä parantunut paljon nimenomaan isojen D-vitamiiniannosten ansiosta, tai ainakin muutama kuukausi käytön aloittamisen jälkeen. Samoin kesällä, kun tarvittavat vitamiinit saa auringosta, voivat kynnet aina hyvin.

   Muutenhan tuo pitää ihan paikkansa, että vitgamiinit olisi paras saada ravinnosta. Mutta kaikki ei vain aina ole mahdollista tai järkevää.

   T. toinen anonyymi

   Poista
  3. En syö kalaa kuin harvoin, en juo maitoa..ravinnosta en saa tarpeeksi vitamiineja joten purkista ne tulee napattua :)

   Poista
  4. Sekö Tolonen jonka nimissä myydään vitamiinivalmisteita? Aina varauksella jos on omat lehmät ojassa.

   Poista
 7. Hyviä vinkkejä ja tosi mielenkiintoinen postaus! Kiva idea nuo aakkoset :) totesin, että aika hyvin mä jo kynsiäni hoidan, mutta en öljyä tarpeeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Öljyäminen on hyvä ottaa tavaksi vaikka Salkkareita katsoessa niin se tulee tehtyä :) mulla on myös yöpöydällä öljyjä jotta ei unohdu laittaa.

   Poista
 8. Erinomainen postaus, kiitos! Ja loistovinkki tuo öljytippa kynnen alle.

  VastaaPoista
 9. Hyvä postaus! Todella allekirjoitan tuon, että kynsien pituudelle tulee sokeaksi, ja omia vanhoja kuvia katsellessa sen todella huomaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavastii minunkin kynteni ovat nyt siistimmät kuin liian pitkinä...nimittäin näilläkin jo raapii itseään aika pahasti!

   Poista
 10. Anonyymi vitamiinikommentoija lisää tähän vielä, että itse tilaan iHerbistä lähestulkoon kaikki vitamiinini, esim. erittäin hyvä d-vitamiini joka on öljymuodossa löytyy tästä:

  http://www.iherb.com/Healthy-Origins-Vitamin-D3-5-000-IU-360-Softgels/18335#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=vitamin%20d3%20healthy%20origins&rc=1078&sr=null&ic=13

  Tässä d-vitamiini on laitettu hyvin imeytyvän kylmäpuristetun oliiviöljyn sekaan, ja vuoden purkki kustantaa alle 10e.

  Myös c-vitamiinia löytyy luonnollisessa muodossa sieltä, ja kalkkiakin löytyy luonnollisena vaikkapa osterin kuoresta kapseliin tiivistetyssä muodossa. Huomattavasti terveellisempää ja kaiken lisäksi vielä huomattavasti edullisempaa kuin suomessa :)


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen joskus iHerbistä tilannut mutta sitten vähän jäänyt :)

   Poista

♥ Thanks For The Comment ♥