sunnuntai 26. tammikuuta 2014

For Dummies: Miksi kynsilakka kuplii?

Todella usein törmään kynsilakan kuplimiseen. Netissä kuplii, huono lakka kuplii, kaverilla lakkaus meni pilalle kun kynsilakka kupli. Miksi se muilla kuplii kun mulla ei ikinä? 
Varmaan olen vuosien saatossa viisastunut. Näin se on oltava!

Kyllä minä tiedän mitä se kupliminen on. Mullekin sitä on tapahtunut. Tottakai se on huonon kynsilakan syytä, vika ei voi olla minussa!

Minä sanon että vika on aluslakassa. Kaikki tietää kun aluslakassa alkaa olla sentti-pari pohjalla. Tässä vaiheessa heitä se mäkeen ja  avaa uusi pullo. Tai jos et halua heittää pois niin jätä varvaslakaksi. Koska se on melko varmasti syy miksi lakkaus ei onnistu.

Aluslakkahan paksuuntuu ajan saatossa, pulloon menee aina ilmaa kun sitä auot ja pullon suulle jää lakkajäämiä. Ei se ole enää niin tuoretta kuin avatessa. Ei myöskään kuivu niin nopeasti. Mulla kestää aluslakka 1 - 1,5 kk. Mielestäni se on sopiva väli koska mulla ainakin merkistä riippumatta aluslakka on paksuuntunutta, kuivaa hitaammin ja pilaa lakkauksia siinä vaiheessa kun pohjalla on sentti.
Jos olet malttamaton lakkaaja ja haluat manikyyrisi olevan äkkiä valmis niin melko varmasti sinulla jää aluslakka liian märäksi värilakan alle. Sitten vähän värilakkaa ja päällyslakka...hemmetti, sehän kupli!Urbaani legendoja, miksi lakka kuplii?
- "Ravistit lakkapulloa". Höpö höpö, minä ainakin ravistan lakkapulloja reippaasti eikä lakka kupli ikinä sen takia :)
- "Heilutit käsiäsi ilmassa jotta lakka kuivuisi nopeasti tai puhalsit sormiisi". Tämä oli paha, ei kupliminen johdu tuollaisesta ;)
- "Lakka on huonoa tai pilalla". Tähän me kaikki olemme turvautuneet. Jospa opeteltaisiin käyttämään sitä lakkaa ;)

Yksinkertaisesti, näin vältät kuplimisen!
- Pese kyntesi ennen lakkaamista, niissä ei osaa olla jäämiä rasvasta/öljystä.
- Lakkaa hyvin ohuita aluslakkakerroksia. Suosittelen laittamaan kaksi kerrosta.
- Opettele laittamaan sopivat värilakkakerrokset. Ei liian paksusti mutta sen verran peittävästi kuitenkin että vältyt liian monilta kerroksilta tai rannuilta. 
- Älä luota pikakuivattajaan, sekään ei pelasta jos et malta kuivattaa kerroksia!
- Ohenna vanha paksuuntunut värilakkasi, hyvä ohentaja mm. Seche Restore ( linkki ).

Toivottavasti lakkaukset onnistuvat eivätkä tästä lähtien kupliinnu ;)Mites teillä, onko lakkaus kuplinut ja mistä se mielestäsi johtui?

30 kommenttia

 1. Mulla on pari lakkaa, jotka tuppaa kuplimaan. Yksi on Models Ownin Endamame, joka tosiaan oli herkkä kuplimiselle jo alussa, mutta ongelma paheni vasta kun olin käyttänyt lakkaa tosi paljon. Ja useampaa eri aluslakkaakin olen lakan alla käyttänyt, eikä mulla yleensä lakat kupli. Että en tiedä, missä vika. Syytän lakkaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvittelisin MO:nin lakan olevan niin paksua mönjää että siitä se varmaan johtuu ;)

   Poista
 2. Joskus tulee kuplia joillain yhdistelmillä ja veikkaan et syynä liian paksulti jotain lakkaa =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika varmasti johtuu siitä :) etenkin jos aluslakka ja värilakka ovat paksua...

   Poista
 3. Joo kyllä kuplii, mutta ei aina. Uskon syyn olevan kärsimättömyydessä, en koskaan jaksaisi odottaa kerrosten kuivumista, ja miulla on tapana laittaa välillä liian paksuja kerroksia... pitäisi opetella kärsivällisyyttä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärsivällisyys palkitsee onnistuneella lakkauksella :)

   Poista
 4. Mulla kuplittuu aluslakka ilman mitään toisinaan, siis vaikka olisi vain aluslakka. Varmaan johtuu juuri siitä, ettei aluslakka oikein kestä kovin pitkään vanhentumatta, mutta esim. Sally Hansenin Diamond Shine (alus- ja päällyslakka) on kuplittunut alusta asti! Epäilen syyksi kynsiä ja tuon lakan koostumusta, joka tekee sen, etten osaa sitä tarpeeksi ohuesti levittää (eli omaa taitoa).

  Mun kynnet on muutenkin sellaiset, että hylkivät lakkaa melko tehokkaasti, vaikka pyyhin ne puhtaaksi asetonilla tai desinfiointiaineella ennen lakkausta. Rasvan poistaminen kynneltä auttaa vähän (lakka saattaa kestää jopa puolitoista vuorokautta!), ilman kynnen puhdistusta lakan kesto on useimmiten alle vuorokauden. Hyvin tämän huomasi siitä IsaDoran peel off -aluslakasta, joka alle 12 tunnin kuluttua lakkauksesta (kyllä, annoin jokaisen kerroksen kuivua hyvin, sekä aluslakan että päälle tulleen tekstuurilakan) lakat lähtivät yhtenäisenä liuskana irti spontaanisti. Huomasin lakan irronneen jossain ulkovaatteiden pukemisen ja ulos kävelyn välillä... En käynyt niiden kanssa suihkussa enkä lutrannut vedellä muutenkaan tai tehnyt kotitöitä, ainoastaan nukuin!

  Uskoisin, että oma kynsityyppikin vaikuttaa. Vielä en ole löytänyt omille kynsilleni sopivaa aluslakkaa, joka takuuvarmasti ei kuplittuisi, mutta rauhallinen levittäminen ja sopivasti aluslakkaa siveltimessä tuntuu auttavan, joten sillä mennään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla muuten tuo Peel-Off taas pysyy tosi hyvin vaikka liottaisin käsiä vaikka missä mömmöissä ja tiskivesissä päivät. Tosi jännä :)

   Poista
 5. Seche Restorella ei kannata ohentaa värilakkoja, koska se sisältää tolueenia. Se on tarkoitettu ainoastaan Seche Viten ohentamiseen. Värilakoille kannattaa valita tolueeniton ohennin, ainakin jos kyse on 3-free-lakasta, joka siis luonnostaan on tolueenitonta. Miksi lisätä haitallista kemikaalia lakkaan, jossa sitä ei entuudestaan ole? :)

  Mulla kuplii lakka toisinaan ihan vain - oletettavasti - yhteensopivuussyistä. Jotkut alus-, väri- ja päällyslakat eivät vain halua leikkiä nätisti keskenään, vaikka tähdetkin olisivat oikeassa asennossa. Varmimmin tietysti lakkauksen saa kuplimaan käyttämällä liian paksuja kerroksia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselle ei ole mitään väliä millä ohentaa mitä. Restore on toiminut hyvin, oli mikä lakka tahansa. Ketään on tietenkään ole pakottanut ohentamaan, suosittelin vain :)

   Poista
  2. Tottahan se Restore TOIMII ohentimena värilakoissakin, en minä sillä :) Musta sitä ei vain kannata missään nimessä lisätä toleenittomiin lakkoihin varsinkaan, jos on tapana myydä kynsilakkoja eteenpäin, koska moni on sille tolueenille yliherkkä, ja voi ostaa siis vahingossa itselleen haitallisen lakan, jos alkuperäinen omistaja onkin ohentanut lakkaa Restorella. Siksi en ainakaan itse mene lisäilemään Restorea mihinkään, missä alun perin ei sitä tolueenia ole.

   Poista
  3. Itse kun en tosiaan niin tarkka ole. Itse en kyllä möisi edes ohennettuja lakkoja...kun ei mulle ikinä ole tullut sellaista uutta lakkaa vastaan jota tarvitsisi ohentaa. En osta niin huonoja lakkoja. Paitsi Gina Tricotin minttu mutta sen hintaisissa lakoissa onkin sama millä sitä ohentaa :) ohennan vain Nail art lakkoja jotka paksuuntuvat ajan kanssa tai varpaisiin käytettäviä vanhoja lakkoja. Tai sellaista ikivanhaa lakkaa jota on enää sentti pohjalla.

   Poista
 6. No en kyllä Seche Restorella lähtis ohentelemaan värilakkoja. Siinä menee tolueenin vuoksi mahdollinen 3-free koostumus salonkilakoista ja se on aika kallista. Ohentaisin sillä ainoastaan lakkoja, joissa on jo tolueenia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muokkaan vielä kommenttiani että itse ohennan paskaksi menneitä lakkoja joilla ei ole enää mitään väliä. Salonkilakkojani ei ole tarvinnut kertaakaan ohentaa. Jos tolueenia välttää tietyn tahtoen niin osaa varmaan välttää Secheä ;)

   Poista
 7. Hmm, minusta tässä on nyt vähän oiottu mutkia kyllä. Täysin kuiva aluslakka tuskin kuplia aiheuttaa, vaikka olisikin paksuuntunut, kun ei kuivalta pinnalta pääse nousemaan lakkakerrosten läpi mitään ilmakuplaa. Toki aluslakka paksuuntuneena kuivuu hitaammin ja märkänä saattaa ongelmia aiheuttaa. On myös yleisesti tiedossa useita yksittäisiä lakkoja tai lakkamerkkejä, joille kupliminen on tyypillistä riippumatta alus- ja päällyslakoista, kuten nyt tuo yllämainittu Models Own. Ei siinä silloin lakan käytön opettelu auta. Paksuuntunut päällyslakka liiallisesti käytettynä usein kuplii, mikä on ihan loogistakin, kun sitä joutuu vatkaamaan kynsille useilla vedoilla jotka sitten ilmakuplia aiheuttavat. Sitten on vielä lämpötila, joka vaikuttaa lakkojen koostumukseen ja kuivumiseen - erittäin kuumassa ja kosteassa ilmastossa lakka kuin lakka on herkempi kuplimaan. Summa summarum, paksuuntunut aluslakka ei todellakaan ole ainoa syy kuplimiseen eikä edes suurin,kupliminen on monen asian yhteistulos eikä sille useinkaan yksittäistä syytä ole.

  Välttäisin kyllä myös suosittelemasta Seche Restorea värilakkojen ohentamiseen, se kun sisältää tolueenia ja ohentajana käytettäessä lisää tolueenia 3-free -lakkoihin...ja tolueenille moni on allerginenkin. Sechessä tolueenia on joka tapauksessa ja Restore onkin tarkoitettu vain sille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä olikin vain minun mielipiteeni ;) itsellä kuplii vain jos aluslakka on liian paksua ja kaikki kuplimiset mitä tiedän, johtuu aluslakasta tai väärästä käytöstä. itse olen käyttänyt Restore ihan kaikkiin lakkoihin ongelmitta :)

   Poista
 8. Mulla ei oo kupliminen ollut koskaan ongelma. Eli ei se ainakaan johdu pullojen ravistamisesta :D Uskon, että syynä on liian paksut kerrokset/paksu lakka. Kun kynsilakka kuivuu, siitä haituu liuotteita. Jos lakkakerros on kovin paksu, kuivuu pinta ensin, jolloin liuotteet ei pääse haihtumaan ilmaan, vaan jää kuivuneen pintakerroksen alle kupliksi. Tällä logiikalla tuo käsien ravistaminen ja puhaltaminen voisi olla tottakin, koska silloin lakan pintakerros kuivuu ensin. Ei mulla kylläkään ole koskaan sen takia lakka kuplinut... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just lakkaan kynsiä ja taas kerran Trindin Nail Repair jää paksusti, pari kerrosta kuivuu vähintään 15 minuuttia. Jos olisin malttamaton niin saisin tämän lakkauksen kuplimaan juuri tällä tavalla :)

   Poista
 9. Mä olen jostain netin syövereistä lukenut joskus jonkun kemiaa tuntevan ihmisen selityksen aiheesta, ja syy kuplimiselle tosiaan oli sen mukaan alemman lakkakerroksen jääminen märäksi. On siis aika loogista, että paksuuntunut aluslakka ei välttämättä ennätä kuivua kokonaan ja sitten kuplii. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin itsehän en ole kemisti mutta olen monta vuotta pelannut kynsien kanssa ja kuunnellut ihmisten kokemuksia. Juurikin tässä oma kokemus: Trind Nail Repairin kannattaa antaa kuivua puolisen tuntia että se on 100% varma kuivumaan. Jos en malttaisi niin kuivattaisin 10 min. lätkisin värilakkaa 3 kerrosta päälle ja vielä päällyslakkaa. Kupliiko, rullautuuko? No aika varmasti ;)

   Poista
 10. Itsekin olen huomannut,että kuplittuminen ei aina johdu märistä lakkakerroksista. Joidenkin lakkojen kanssa tilanne on nimittäin se, että kuplat näkyvät jo siveltimessä, eli siis tavallaan kuplat siirtyvät kynnelle pullosta. Ongelmaa ollut juuri ainakin Models Ownin lakkojen kanssa, vaikka ne eivät ole lainkaan paksuuntuneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on ollut näitä halpismerkkien lakkoja ja ovat kuplineet. Voi tuossa olla itua :)

   Poista
 11. Oon varmaan outo, mulla ei ole ikinä mikään lakka kuplinut;D Vaikka en ole edes mikään superkärsivällinen kuivattelija... Pikakuivattaja (SV) ja alulakka(essien vaaleanpunainen) lähtee vaihtoon kun pohjalla on tosiaan sen sentin verran jäljellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä koko postaushan sai idean kaveriltani. Hänellä on melko vanhaa aluslakkaa jonka vuoksi moni lakkaus aina kuplii :) minäkin vaihdan aluslakan alle 2kk välein, en käytä paksuuntuneita tai juuri sellaisia johon on mennyt ilmaa päivittäin kuukausien ajan :)

   Poista
 12. Pro tip: paksuuntunutta aluslakkaa voi myös ohentaa, kunhan ei ohenna millään, missä on tuota kynttä kellastuttavaa tolueenia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en ole tuota kokeillut koska pelottaa että aluslakka ei enää toimi...

   Poista
  2. Ei siitä ole mitään haittaa, jos lisää lakkaan ohenninta, kunhan ohennin sisältää sellaisia aineita, jotka lakan ainesosaluettelossakin jo on. Markkinoilla on niin monenlaisia lakanohentimia, melkein joka merkillä omansa plus monta muutakin. Muutama tippa kerrallaan siten, että se alkaa olla taas sellaista kuin kuuluukin.

   Poista
 13. Mulla kupli vuosikymmen sitten tasan yksi Lumenen lakka ilman mitään aluslakkoja. Mikään muu lakka miltään merkiltä - kop kop - ei ole sen jälkeen tehnyt sitä.

  VastaaPoista
 14. Vai vielä vanha :DD Nyt kun täyttelin pullon taas tuoreella lakalla, nii eipä kupli enää! t. F

  VastaaPoista

♥ Thanks For The Comment ♥